Osteoporóza je onemocnění, které postupně a stále více narušuje vnitřní strukturu kostí a jejich celkovou pevnost. Osteoporóza mimořádně zvyšuje nebezpečí zlomenin. Nejčastější jsou zlomeniny páteře, kyčlí a zápěstí. Nejrizikovější skupinou jsou přitom ženy ve věku nad 50 let. Zvláště ohroženou skupinou jsou velmi štíhlé ženy.
Osteoporózou trpí více ženy
Osteoporóza nebo-li řídnutí kostí je jednou z nemocí, jež souvisí se špatnou životosprávou, s nedostatkem vápníku, vitamínu D a bílkovin, které jsou obsaženy zejména v mléce.
Zhruba 40 procent žen ve věkové skupině nad padesát let je osteoporózou vážně ohroženo, zatímco u mužů je riziko asi třetinové. Podle některých údajů do roka umírá až pětina žen, které utrpěly zlomeninu kyčle.
K faktorům, které mohou přispět k rozvinutí osteoporózy , patří mimo jiné:
- nízká tělesná hmotnost,
- nedostatek pohybu,
- nadměrné kouření
- a případně užívání některých léků (například steroidních hormonů).
Osteoporóza a životospráva
Vypití jednoho litru mléka pokryje u žen doporučovanou denní dávku vápníku.
Někteří lidé však samotné mléko špatně snášejí, jiným mléko nechutná, a proto ho nepijí. Ani v tom případě není vhodné mléko zcela opustit ze složení pestré výživy, ale můžeme ho nahradit vhodnými mléčnými výrobky, například tvarohem nebo mléčnými probiotickými jogurty. Ty obsahují živé bifidogenní bakterie, které jsou důležité i pro správné udržení rovnováhy mikrobů ve střevě.
Nezapomínejme také na pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu.
Přírodní zdroje vápníku
Nejvýznamnějším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky:
- mléko asi 1200 mg v litru,
- jogurt 120 mg ve 100 g,
- ementálský sýr 1200 mg ve 100 g,
- zelenina asi 70 mg ve 100 g.
Největší nároky na vápník má dospívající organismus – až 1500 mg na den, stejně jako ženy po přechodu.
U dospělého člověka je potřeba vápníku kryta asi 1000 mg na den.
Výzkumy prokazují největší ohrožení skupiny dospívajících dívek, orientovaných na ideál štíhlosti. V této skupině trpí nedostatkem vápníku až 70 % populace, z toho asi 10 % přijímá denně méně než 50 % potřebného vápníku. Četné nedostatky jsou i u starších osob.
Mléko je současně zdrojem vitaminu D, který je nezbytný pro podporu příjmu vápníku. Jestliže doporučená denní dávka je 11 mikrogramů, propočtený příjem tohoto vitaminu je pouhá pětina!
Mezi nejvýznamnější zdroje vitaminu D patří:
- plnotučné mléko,
- máslo, maso,
- játra
- a ryby.
Víte, že…
… mléko obsahuje kolem 100 významných složek? Především tři životně významné složky bílkoviny, mléčný cukr a mléčný tuk v lehce stravitelné formě, dále v příznivě vyváženém poměru 13 různých vitaminů a 12 druhů minerálních látek a stopových prvků vedle dalších jiných významných složek.
… jestliže by podobnou látku byl schopen vyrobit chemický průmysl, pak by její cena byla mnohonásobkem ceny mléka? Přesto by nebyly s jejím odbytem problémy – tvrdí odborníci nejen na lidskou výživu, ale i na psychiku spotřebitele