Začněte svůj den správně – báječná ostružinová přesnídávka s ovesnými vločkami a jablky vám dodá spoustu vitamínů, vlákniny, minerálů a dalších užitečných složek. Navíc vás zasytí na dlouhou dobu.
I když jsou ostružiny maximálně zralé, bývají vždy tak trochu kyselé. Proto je důležité zkombinovat je s těmi správnými ingrediencemi, aby zaručeně zachutnaly všem strávníkům. Vyzkoušejte recept na ostružinovou přesnídávku, které sladkost jako bonus dodávají jablka.
Co budete potřebovat
Seznam ingrediencí není nijak dlouhý, takže vybírejte jen ty nejlepší. Například ovocné vločky se vyplatí kupovat jemné, dodají přesnídávce docela jinou chuť.
Ingredience:
- 1 středně velké sladké jablko
- 2-3 lžíce medu
- 100 gramů ostružin
- 160 gramů ovesných vloček
- 600 mililitrů mléka nebo vody
- 1 špetka soli
Začněte přípravou ovoce
Nejdříve si vezměte k ruce jedno středně velké sladké jablko. To oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Samozřejmě předtím odstraňte jadřinec. Poté nalijte 600 mililitrů mléka nebo vody do velkého hrnce a přidejte 160 gramů ovesných vloček. Rozhodně doporučujeme spíše mléko, i kdyby mělo být rostlinné. Jen s vodou nemá tento recept takový šmak.
Vločky uvařte do měkka. Jakmile je přesnídávka hotová, mělo by ji ještě ochutit 100 gramů ostružin, 2-3 lžíce medu a špetka soli. Stačí zamíchat a vychutnat.
Přesnídávka s banány
Hledáte další zajímavý tip na přesnídávku? Pak vyzkoušejte tu s banány. Jde o evergreen, který rozhodně stojí za to.
Ingredience:
2 banány
30 gramů mandlových vloček
1/2 čajové lžičky skořice
2-3 lžíce medu
160 gramů ovesných vloček
600 mililitrů vody / mléka
1 špetka soli
Nejdříve oloupejte banány a nakrájejte na plátky. Mandle vhoďte do pánve rozpálené na střední teplotu- pracujte nasucho bez oleje a nechejte je asi 3-4 minuty opéct lehce dozlatova. Občas vše promíchejte.
160 gramů ovesných vloček vložte do hrnce a zalijte je 600 mililitry vody či mléka. Jakmile bude kaše hotová, odstavte ji a přidejte skořici a med. Dobře promíchejte. Nakonec ozdobte plátky banánů a smaženými mandlemi umístěnými nahoře. Svou misku s přesnídávkou můžete také pokapat trochou medu.
Jak na základní přípravu ovesné přesnídávky
Nejste si jistí, jak dlouho by se měly vločky vařit nebo si je jednoduše chcete dochutit zcela podle sebe? Pak máme pro vás základní recept.
Ingredience:
160 gramů ovesných vloček
600 mililitrů mléka nebo vody
mořská sůl
Nejdříve vložte ovesné vločky spolu s mlékem nebo vodou do dostatečně velkého hrnce nebo pánve a zahřívejte na střední teplotu. Poté ke směsi přidejte špetku soli a dobře promíchejte. A jak poznat, kdy je ovesná přesnídávka hotová? Dodržujte tento postup.
Po dosažení bodu varu vody nebo mléka dusíme dál ovesné vločky a mícháme směs bez přestání po dobu 5-6 minut. Vločky stihnou nasát dostatek tekutiny, změknou a vytvoří nádherně hedvábnou směs. Pokud máte mnohem raději kaši trochu tekutější konzistence, pak v tomto okamžiku přijdete navíc trochu mléka nebo vody podle svých preferencí.