Ostružinová šťáva byla vždy oblíbená, ale v současné době možná ještě víc. Je to zřejmě tím, že jsou ostružiny dostupné i lidem, kteří to mají daleko do lesa. Keře kultivovaných ostružin v současné dob doplňují mnohé zahrádky. Před pár lety vysázeny už plodí. Zahradní ostružiny jsou velké a jejich sběr nepotřebuje žádnou „lesní akci“. Přebytek ostružin lze využít k výrobě domácího ostružinového sirupu. Vlastně – spíš ostružinové šťávy, protože sirup se vařit nebude. Jak připravit ostružinovou šťávu za studena, respektive bez vaření?
Ostružinová šťáva za studena: Recepty
Ostružinová šťáva za studena I.
- 2,5 kila ostružin, 2 dkg kyseliny citronové, 2 – 2,5 litru vody, cukr krupice podle množství hotové šťávy.
Příprava: Ovoce očistíme, rozmačkáme, přidáme převařenou vychladlou vodu a sáček kyseliny citronové. Necháme 24 – 48 hodin stát v chladu. Poté přecedíme a na 1 litr šťávy přidáme 1 kilo cukru.
Ostružinová šťáva za studena II.
- 1 kg vyzrálých ostružin, 10 g kyseliny citronové, 0,6 l vody, 1,5 kg krupicového cukru, 8 čistých skleniček o obsahu 2 dl.
Příprava: Vyzrálé ostružiny dobře opereme. Vložíme je do mísy (nerez, porcelán nebo sklo) a důkladně je rozmačkáme. Zalijeme je připravenou studenou vodou a zasypeme 10 g kyselin citronové. Vše promícháme. Nádobu pokryjeme potravinářskou folií a přemístíme na chladnější místo. Přes folii položíme ještě utěrku, aby na ovoce nešlo světlo. Ovocnou směs necháme zrát 24 – 48 hodin.
Připravíme si nádoby na hotovou šťávu. Výhodnější jsou menší lahve. Vyzrálou směs ovoce slijeme přes cedník, kde zbude převážná část zrníček z ostružin. Aby byla šťáva průzračná, ještě ji přefiltrujeme přes plátno.
Šťávu odměříme. Z uvedeného množství získáme +/- litr surové šťávy. Šťávu přelijeme do hrnce a přidáme 1,5 kg krupicového cukru na každý litr šťávy(třeba spočítat).
Hrnec se šťávou položíme na plotýnku a zahříváme maximálně do 80 °C. Za tuto dobu se cukr rozpustí. Průběžně sbíráme pěnu. Zahřátou šťávu sundáme z plotýnky. Při přelévání šťávy do skleniček použijeme trychtýř (nálevka). Skleničky uzavřeme a převrátíme na 15 minut dnem vzhůru. Použijete-li korkové nebo jiné zátky, sklenice raději nepřevracejte.
Ostružinová šťáva za studena III.
- 3 l ostružin, 2 l vody, 3 citrony, třtinový cukr.
Příprava: Ostružiny opláchneme a rozmačkáme, smícháme s vodou a vymačkáme citronovou šťávu. Necháme stát pod pokličkou 24hodin, občas můžeme promíchat. Pak šťávu přefiltrujeme a na každý litr šťávy přidáme 3/4kg cukru, který dobře rozmícháme. Přelijeme do čistých lahví a uzavřeme, skladujeme v lednici. Pokud lehce zkvasí, není to na škodu, zvýrazní se tím víc chuť ostružin, jen nepoužívejte vzniklou pěnu.
Ostružinová šťáva za studena IV.
- 1000 g opravdu zralých ostružin (musí být měkké a černé), 700 ml převařené a zchlazené vody, 15 g kyseliny citronové, 1500 g cukru krystalu.
Příprava: Ostružiny důkladně operte a dejte je do misky, kde je precizně rozmačkejte mačkadlem na brambory. Rozmačkané ostružiny zalijte převařenou a zchlazenou vodou. Ostružinovou směs zasypte kyselinou citronovou a poté ji promíchejte. Misku zakryjte potravinářskou fólií a přes ni dejte ještě poklici nebo utěrku. Základ na ostružinový sirup dejte na 24 hodin na chladnější a tmavší místo. Po této době ostružinovou šťávu sceďte přes síto.
Ostružinovou šťávu přelijte do hrnce a přidejte k ní všechen cukr krystal. Následně tuto směs zahřívejte, ale nevařte. Důležité je, aby se všechen cukr rozpustil. Během zahřívání z ostružinového sirupu průběžně sbírejte pěnu.
Ještě teplý ostružinový sirup nalévejte do vyvařených skleněných lahví, které dobře zavíčkujte. Skladujte v tmavé a chladné místnosti, kde vydrží až celý rok.
Ostružinový sirup (vařený)
- Ostružiny propereme, osušíme a nasypeme do porcelánové nádoby, kde je rozmačkáme. Přilijeme 1/2 litru vody, ve které jsme rozpustili kyselinu citronovou (10 g). Nádobu zakryjeme a dáme na tři dny do lednice.
Potom šťávu z ostružin přecedíme přes jemné plátýnko, odměříme její obsah, přidáme potřebné množství cukru a vaříme, dokud se cukr nerozpustí.
Na 1 litr čisté šťávy potřebujeme 1,5 kg cukru.
Ještě horký sirup nalijeme do umytých lahví, uzavřeme a po vychladnutí uložíme na temném místě. Sirup je určen k rychlé spotřebě.