Ovesné vločky jsou zdravé, syté, chutné a levné, využitelné na desítky způsobů. Při dobrém skladování ovesné vločky vydrží i delší dobu, takže by mírná zásoba ovesných vloček neměla chybět v žádné spíži. Příprava ovesných vloček je velmi rychlá a snadná. Jak vařit z ovesných vloček
Ovesné vločky v české kuchyni
Ovesné vločky v minulosti nepatřily k základním surovinám české kuchyně. Porridge (ovesnou kaši) známe například jako dennodenní pokrm chudých Britů v románech z poloviny 19. století. Ale už v první polovině 20. století radila Anuše Kejřová zavářet ovesné vločky do polévek. V současné době jsou ovesné vločky jedním z pilířů tak zvané zdravé výživy. O kladných vlastnostech vloček si přečteme ve slovnících.
Užití ovesných vloček
Zahušťování polévek
- Máme-li vločky, není třeba připravovat jíšku. Rozvařené ovesné vločky polévku zdravě zahustí, aniž by ji chuťově ovlivnily. Vločky v polévce můžeme „přiznat“ jako zavářku, a nebo můžeme polévku rozmixovat do krémovité podoby. Ovesné vločky jsou vhodné do zeleninových, luštěninových a bramborových polévek, zahustíme jimi i drůbeží kaldoun.
- Z ovesných vloček můžeme připravit vegetariánskou „dršťkovou“ polévku. Na tuku osmažíme větší cibuli, když je zlatá, přidáme lžíci sladké papriky, lžičku kmínu, 200 gramů vloček, dvě nakrájené brambory a 2,5 litru vody. Za 15 minut je hotová výtečná bezmasá „dršťková“, kterou jen dochutíme třeným česnekem, mletým pepřem, solí a majoránkou.
Ovesný šoulet
- Uvaříme jakékoliv luštěniny (nejlepší je cizrna) a v jiné nádobě poloviční množství vloček, které po varu propláchneme vodou. Smícháme s luštěninami a osmaženou cibulí, kořeníme pepřem nebo česnekem. Podáváme s uzeným, škvarky, s opečeným párkem nebo jen se salátem z kysaného zelí. Vločky v šouletu nenadýmají jako tradiční kroupy, a navíc – kroupy někomu moc nechutnají.
- Mozeček z ovesných vloček. Na lžíci másla nebo oleje osmažíme cibuli, přidáme asi deset deka vloček, ještě chvíli opékáme, pak přilijeme asi 1,5 deci vody a za stálého míchání ji necháme vydusit. Do směsi rozmícháme dvě syrová vejce a necháme ztuhnout. Dochutíme solí a špetkou mletého pepře. Posypeme petrželkou nebo pažitkou a podáváme na topince, s pečivem nebo s bramborovou kaší.
Pečivo a moučné výrobky
- U pečiva a jídel z mouky lze nahradit čtvrtinu až třetinu množství bílé mouky ovesnými vločkami. Tak můžeme obohatit moučníky z litého těsta (perníky, lívance, třená těsta), tukové trvanlivé sladké i slané pečivo (tyčky, preclíky, sušenky), těsta ze syrových brambor (bramboráky, chlupaté knedlíky). Nebo můžeme ovesné vločky (a případně i další semínka) přidat do kynutého těsta při výrobě domácího celozrnného pečiva (housky, banketky a podobně, viz titulní obrázek). U jídlech ze syrových brambor může být podíl vloček vyšší.
- V některých předpisech se uvádí, že předem opražené vločky nahradí v pečivu ořechy. Nahradí, ale spíš jen objemem, chuť je sice příjemně jadrnná, ale přece jenom jiná než ořechová.
Ovesná kaše (porridge)
- Ovesné vločky (asi sto gramů na porci) opražíme na suché pánvi, aby získaly narůžovělou barvu. Za stálého míchání přiléváme vodu a uvaříme do kašovité konzistence. Lehce přisolíme. Podáváme posypané osmaženou cibulí, s opečenou slaninou či s dobrou uzeninou nebo s volským okem. Nebo místo vodou zaléváme ovesné vločky mlékem, dochutíme špetičkou soli a cukrem (nebo medem) a sypeme jako jinou sladkou kaši: kakaem, perníkem, mletým mákem, čokoládou nebo poklademe čerstvým či kompotovaným ovocem. Nutriční hodnotu zvýšíme i přidáním rozinek, které vaříme společně s vločkami.
Víc v samostatném článku.
Opečené placičky – karbanátky
Ovesné vločky můžeme použít ke zvětšení objemu mletého masa. Mleté maso (koupíme jen od důvěryhodného řezníka nebo si je nameleme sami) zalijeme trochou vody, zasypeme vločkami, okořeníme a necháme odležet. Na půl kilogramu masa můžeme přidat až jeden hrnek ovesných vloček a půl hrnku vody. Pak tvarujeme placičky a opékáme či grilujeme. Není třeba vajec ani strouhanky. Do karbanátků z vařené zeleniny a ovesných vloček nepřidáváme vodu, naopak vajíčko a trocha strouhanky jsou nutné na spojení hmoty. Někdo připravuje karbanátky pouze z vařených ovesných vloček, vajec a strouhanky. K tomu se ale víc hodí vločky pšeničné, protože ovesné vločky v této podobě mají trochu svíravou chuť.