Palačinky z polohrubé mouky

Kdo by neznal palačinky, tenkou placku dělanou na sladko nebo slano, oblíbenou zejména mezi dětmi. Hodně zajímavý je u palačinky původ tohoto slova: české palačinka pochází z maďarského palacsinta, to zase z rumunského plăcintă, a to, úplně původně, z latinského placenta. Palačinky jsou známé ve mnoha zemích, v Polsku mají naleśniki, ve Francii crepês (které mají být hodně tenké), ve Spojených státech se na podobný způsob, jen z kynutého těsta, dělají pancakes (lívance).

Tradičně by se palačinka měla dělat z hladké mouky. Pokud ji ale nemáte a není šance, že byste ji sehnali, zkuste to z polohrubé. Palačinka sice nebude tak tenká jako francouzské crepês a pravděpodobně nepůjde srolovat do ruličky, zato půjde lépe obracet, nebude se trhat a náplň se v ní lépe udrží.

Základní recept je tedy tento:

Ingredience

200 g mouky

1 vejce

400 ml mléka

Špetka soli

Eventuálně balíček vanilkového cukru

Olej na smažení

Postup

V mléce metličkou rozmícháme vejce, sůl i mouku – v těstě pak nebudou hrudky a bude krásně našlehané. Pokud víme, že chceme palačinky dělat na sladko, můžeme přidat i balíček vanilkového cukru. Těsto necháme alespoň půl hodiny odležet, jinak bude postupně houstnout! Palačinky smažíme na oleji, na rozehřátou pánev vždy nalijeme těsto naběračkou ke středu a krouživým pohybem rozlijeme až ke kraji. Po chvíli otočíme. Pokud se zdá, že se palačinky rychle pálí, ztlumíme plamen.

Palačinky lze plnit marmeládou, nutellou, zmrzlinou, čerstvým ovocem, ozdobit je můžeme šlehačkou nebo rozpuštěnou čokoládou. Slané palačinky plníme různými druhy masa s omáčkami, houbovou omáčkou, špenátem. Posypeme bylinkami nebo sýrem.

Zanechte odpověď