Se zlou by se hospodyňka potázala, kdyby ještě tak před třiceti lety předložila svým blízký pečenou mrkev – třeba jako přílohu k bifteku či k pečenému masu. Péct nebo grilovat zeleninu, tedy také mrkev, nás naučily až zahraniční kuchyně. Kdo si na pečenou mrkev zvykl, rozšířil nejpřirozenějším způsobem svůj jídelníček.
Pečená mrkev? Ale to snad ne…
Snad jenom dva způsoby tepelné úpravy mrkve znala česká kuchyně před rokem 1989:
- dušenou krájenou mrkev (s masem, uzeninou, vejcem, hráškem)
- a glazovanou karotku.
Někdo měl takto připravenou mrkev rád, ale obecně tyto pokrmy v oblibě moc nebyly. Mrkev se samozřejmě v kuchyni používala hojně:
- do všech polévek,
- do omáček (například smetanová omáčka ke svíčkové pečeni, k divočině, ke králíku by bez mrkve nechutnala),
- do speciálního pečiva.
Všude tam se mrkev pasírovala, mixovala – a nikomu nevadila. Ale ten blok bránící „kousnout do vařené mrkve“ přetrvával.
Pečená zelenina? Vždyť je to normální
Zatím co jsme v naší, jak se říká, české kotlině „válčili s vařenou mrkví“, světová gastronomie šla dál. Ze zahraničních receptur jsme poznali a na zahraničních cestách i ochutnali mimo jiné pečenou mrkev podávanou buď samostatně nebo společně s jinou zeleninou. Lákavý vzhled, zajímavé koření, dobrá chuť. A zjištění, že kousnout do vařené/pečené mrkve není o nic horší, než kousnout do jakékoliv jiné zeleniny či okopaniny: tykve, celeru, červené řepy, topinambury, manioku, vodnice…
Jak upéct mrkev
Mrkev se peče buď vcelku (malé rané karotky, tak zvané „baby“ mrkve…) nebo se půlí a pečou v celé délce, případně se překrajují na delší špalíky. Pečeme je buď:
- s jinou přílohovou zeleninou (okopaninou)
- nebo zvlášť,
- případně zároveň s masem.
Pečená mrkev třeba s dílky brambor a s pásky dýně (hokaido, máslová) je dobrý tip, jak mrkev naučit jíst ty členy domácnosti, kteří mají onen připomínaný blok.
- Nakrájené kousky všeho druhu nejdřív shromáždíme v pracovní míse.
- Zeleninu a brambory zakapeme olejem;
- posolíme;
- podle vlastní volby okořeníme čerstvými nebo sušenými bylinkami či kořením. Ve velké oblibě je například tymián, rozmarýn, kurkuma (nebo karí směs), čerstvě mletý pepř, drcený kmín – a sůl.
- Promíchanou směs vysypeme na plech (už není třeba mastit) a v troubě upečeme při 200 °Celsia.
- Troubu není nutno předehřívat.
Když bychom pekli mrkev samostatně, na postupu se nic nemění. Samotnou mrkev stačí okořenit jen solí a pepřem (lepší je čerstvě drcený barevný pepř, ale i kupovaný černý mletý pepř je dobrý), anebo karí kořením. Každý si svou chuť ovšem časem zvolí sám.
Vepřové řízky s pečenou mrkví a cibulí
- Vepřové řízky (nejlépe z pečeně-karé) podle počtu připravovaných porcí, ke každému řízku 2 střední mrkve, ke každému řízku ½ cibule, hladká mouka na obalení, na každá řízek půl lžičky hořčičných semínek, sůl, pepř, 80 g másla nebo rostlinného másla.
Příprava: Řízky naklepejte z obou stran. Posolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Na rozpáleném másle se pak řízky zprudka opečou. Vyjměte je na pracovní talíř.
Do toho samého kastrolu s tukem naskládejte na dno mrkve, položte na na ně řítky, zasypejte cibulí pokrájenou na měsíčky a hořčičnými semínky. Podlijete vývarem nebo vodou, aby bylo maso do poloviny potopeno. Přikryjte pekáč pokličkou a vložte do trouby zapnuté na 200 °Celsia.
Pečte, dokud nejsou maso a mrkve měkké. Mělo tak být ve stejnou dobu, protože karé nepotřebuje tak dlouhou dobu k změknutí, jako jiné sorty masa.
Posledních pět deset minut se maso peče odkryté, aby se přebytečná tekutina odpařila.
Vhodnou přílohou je bramborová kaše.