Pečená štika – nejlepší recept

Štika patří po právu ke královnám našich vod i svátečních talířů. Její lahodná chuť a snadná příprava ji předurčuje pro rychlé ale lahodné nedělní obědy nebo netradiční pochoutku třeba na párty. U ryb více než kde jinde platí, že ty nejlepší recepty jsou založeny na těch nejjednodušších surovinách. Tento recept na pečenou štiku je toho příkladem.

Ryby jsou oblíbeným jídlem hlavně v letním období, kdy je jejich získávání často spojeno i s příjemným vysedáváním u klidné vody. Bohužel v posledních letech se na našich stolech objevují spíše mořské nebo exotické sladkovodní ryby v čele s pangasiem. Je to rozhodně škoda, proto pokud budete mít příležitost, určitě se poohlédněte po našich domácích rybách. Štika je pro jednoduchou kuchyňskou úpravu přímo určená. Řadíme ji sice k druhům s poněkud sušším masem, ale to není nic, co by nespravila trocha másla a dobrého vína.

Ingredience:

1 vetší štika

8 plátků slaniny

1 bílá cibule

1 citrón (nejlépe v bio kvalitě s chemicky neošetřenou kůrou)

5 tenkých plátků pravého másla

špetka soli

špetka bílého pepře

3 snítky čerstvého tymiánu

Další pomůcky:

alobal

Postup:

Připravíme si čerstvou štiku, kterou očistíme a vykucháme. Velikost ryby volíme podle počtu předpokládaných strávníků. Na jednu porci je třeba 200-250 gramů čerstvého masa. Štiku dobře osušíme papírovými utěrkami. Díky tomu se na ni bude lépe nabalovat koření a navíc tak zamezíme pozdějšímu pouštění přebytečné vody během pečení.

Připravíme si větší kus alobalu (štika se do něj musí vejít alespoň 2x zabalit). Je-li ryby dlouhá, použijeme dva kusy, které ale musíme o to důkladněji zabalit.

Rybu po obou stranách nařízneme do kůže. Zářezy by měly být asi 1 centimetr hluboké. V hlubší misce smícháme sůl a pepř a poté tuto směs důkladně vtíráme do masa. Nezapomeneme na oblasti zářezů a na břišní dutinu. Citrón omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka, větvičky tymiánu lehce promneme v ruce, aby se rozvoněly.

Břišní dutinu štiky naplníme dvěma plátky slaniny, dvěma kolečky citrónu a jednou snítkou tymiánu. Nahoru položíme plátek másla. Polovinu zbylých ingrediencí rovnoměrně rozložíme na alobal. Na tuto vrstvu položíme štik ua obložíme ji zbylou slaninou, citrónem a tymiánem. Vše korunujeme čtyřmi plátky másla.

Vše důkladně zabalíme a vložíme na pekáč. Vkládáme do trouby rozpálené na cca 180°C a pečeme zhruba 40 minut. Během pečení rybu jednou otočíme, aby se ze všech stran pekla rovnoměrně.

Podáváme nejlépe s pečenými nebo opékanými bramborami nebo lehkým zeleninovým salátem.

Pečená štika – nejlepší recept TIPY A TRIKY

Pokud chceme, aby byla chuť štiky výraznější, přidáme do směsi soli a pepře dva stroužky rozetřeného česneku.

Štiku také můžeme podlít dvěma lžícemi lehkého bílého vína a zbylý alkohol zkonzumovat při pojídání hotového jídla.

Tento recept na štiku je téměř univerzální. Hodí se na většinu druhů ryb, nejlépe pak na pstruha a okouna.

Zanechte odpověď