Červená řepa patří k dalším jídlům, na které mají mnozí z nás špatné vzpomínky kvůli školní jídelně, kde se řepa tradičně podávala zavařená, ve zvláštním nálevu, vonící (nebo to opačné) po hlíně, prostě divná. Navíc hrozně barvila. U mě to tedy neplatí, červená řepa byla jedním z dobrých počinů naší jídelny. V tomto receptu ale využijeme červenou řepu jinak. Nakrájíme ji spolu s další zeleninou a upečeme. Množství a druhy zeleniny vhodné k pečení lze libovolně měnit (tedy, se selským rozumem, meloun třeba ne, velmi se hodí kořenová zelenina, případně rajčata nebo papriky). Taková pečená zelenina se výborně hodí jako příloha k masům nebo koneckonců i samotná.
Ingredience
Cca 12 brambor
2 mrkve
Kořen petržele
3 červené řepy (ne moc velké)
Větší cibule
Palička česneku
Eventuálně dýně, celer, batáty, rajčata, papriky
Sušený drcený tymián
Drcená šalvěj
Sůl
Čerstvě mletý černý pepř
2 vrchovaté lžičky třtinového cukru
3-4 lžíce worcestrové omáčky
Panenský olivový olej na vymazání pekáče a na zakapání
Postup
Brambory a kořenovou zeleninu očistíme a oškrábeme, cibuli a česnek oloupeme. Zeleninu nakrájíme na větší kousky tvaru hranolek, cibuli na měsíčky a česnek najemno. Vše dáme do olejem vymazané zapékací mísy (při tomhle množství budete mít vrchovatý pekáč 33 x 23 x 5 cm). Podle chuti posolíme, přidáme pepř, sušený tymián a šalvěj, dvě vrchovaté lžičky cukru a worcester. Pořádně pokapeme olivovým olej a zamícháme. Pečeme v troubě přes hodinu na 180 C° za občasného promíchání, dokud nebudou kousky měkké a opečené. Nejdříve změknou brambory, naposled řepa. Řepa se může předem uvařit, ale není to nutné, postačí jí upečení.