Pečené brambory v troubě

Brambory pečené v troubě jsou pochoutka, kterou si sice můžeme připravovat celý rok, ale nejlépe chutnají na podzim, kdy jsou brambory dobře vyzrálé a ještě nejsou povadlé. Brambory můžeme péct na různé způsoby, a vždy budou velmi chutné. Nabízíme návod a několik tipů na brambory pečené v troubě.

Brambory pečené v troubě: Výhody

Péct brambory v troubě má několik výhod a jen jednu nevýhodu – tou je vyšší spotřeba energie, protože trouby bývají obvykle elektrické a brambory v nich pečeme při vysoké teplotě, zatímco k vaření dost často používáme plyn, a nebo příkon plotýnky po začátku snížíme na minimum. Parametry spotřebičů jsou ale různé a každý majitel je jistě zná.

Dál už mají brambory pečené v troubě jen samé výhody:

  • kromě části vitaminu C, která se zničí teplotou, zůstávají v pečené bramboře všechny minerální látky (draslík, vápník, hořčík, měď, železo, selen, zinek)
  • Protože brambory pečeme ve slupce nebo se slupkou, zvyšujeme obsah přijaté vlákniny, která příznivě působí na střevní peristaltiku (proti zácpě).
  • Když pečeme brambory v troubě, máme volný sporák pro vaření dalších pokrmů.
  • Protože obvykle pečeme brambory i se slupkou, nevzniká žádný odpad.
  • Brambory pečeme v troubě buď bez tuku, a nebo jen při použití malého množství tuku. Jsou proto zdravější a méně kalorické než brambory smažené v tuku.
  • Brambory pečené v troubě jako příloha mají slavnostnější ráz, a to při nesrovnatelně menší práci, než třeba při výrobě pomfritů.
  • Když si pečeme brambory v troubě jako tak zvané americké brambory, je jejich příprava mnohem levnější a výsledek chutnější a zdravější, než když kupujeme bůhvíjak starý mražený polotovar (bez „éček“).
  • Upéct brambory v troubě dokáže i odrostlejší dítě.

Příprava brambor pro pečení

Brambor pečených v troubě se sní trochu víc než brambor uvařených ve vodě. Proto na jednu porci počítáme minimálně tři, ale spíš čtyři střední brambory.

  1. Brambory nejdřív umyjeme tak, abychom je zbavili největších nečistot.
  2. Pak je v čisté vodě vydrhneme kartáčkem nebo drátěnkou (určenými jenom pro čištění zeleniny).
  3. Vyřízneme poškozené části, očka nebo zelené plošky.
  4. Znovu opláchneme pod tekoucí vodou.
  5. Dáme na utěrku a osušíme.

Brambory pečeme v troubě buď vcelku i se slupkou nebo je krájíme.

Brambory pečené v troubě: Recepty

Brambory pečené vcelku

Hodí se spíš menší brambory, vybíráme o stejné velikosti. Pečeme při 200 stupních. Po asi 20 minutách do jedné pro kontrolu píchneme – jako při vaření.  Když se nám bude zdát dost upečená, tu největší pro jistotu na zkoušku překrojíme v půlce. Musí být měkká i ve středu. Takto upečené brambory nejlépe chutnají po „selském“ způsobu: s mlékem, podmáslím nebo s kyselým mlékem, případně i rozmíchaným tvarohem (s pažitko) nebo s kouskem dobrého másla. Je to výborná večeře, vhodná i pro menší společnost – překvapí.

Americké brambory

  • Brambory překrájíme po délce na měsíčky přibližně stejně široké. Pečící plech vytřeme dobrým olejem. Brambory vysypeme na plech a trochu je na něm promícháme, aby se jakoby obalily olejem. Pak pečeme při 220 stupních – trvá to 15 až 20 minut. Na povrchu by měly být zlaté a malými světlehnědými puchýřky. Americké brambory solíme těsně před podáváním, a nebo strávníky požádáme, aby so solili sami – solí brambory vlhnou a ztrácejí na efektu.

Brambory s česnekem

  • Brambory nakrájíme na stejně silné plátky (asi půl centimetru). Plech vytřeme sádlem. Brambory poklademe na plech, jemně posypeme drceným kmínem a dáme péct při 22 stupních. Po deseti minutách plochou naběračkou obrátíme (nabíráme jich několik najednou), posypeme nastrouhaným česnekem, snížíme teplotu na 180 stupňů a ještě asi pět minut dopékáme. Kontrolujeme, abych česnek nepřipálili. Nebo je možno bramborové látky po obou stranách upéct na sádle, sesypat do mísy a prosypat strouhaným nebo drceným česnekem. Podáváme k méně chuťově výrazným dušeným masům.

Brambory se sýrem

  • Na oleji upečeme plátky brambor. Když jsou měkké, posypeme nastrouhaným sýrem (jakýkoliv vhodný k zapékání). Podáváme jako chuťovku, nebo třeba jako bezmasou večeři s okurkovým salátem nebo s kyselým mlékem.

Zanechte odpověď