Perník na plech: Recepty

Perník na plech je jeden z nejvděčnějších moučníků. Je rychlý, levný a chutný a při různých obměnách může být pokaždé jiný. Perník na plech nezkazí ani nezkušená hospodyňka, vaření neznalý muž nebo odrostlejší dítě. Nabízíme několik receptů na perník na plech – základní i některé varianty, ovocný perník, perník na plech sváteční a perník na plech pro diabetiky.

Perník na plech: Král rychlých moučníků

Perník na plech je jistota, která nezklame – ani hospodyňku (vždy se povede), ale ani strávníky (vždy chutná po perníku). Připravit těsto na perník na plech podle základního receptu trvá jen několik minut. Můžeme jej bleskově úpéct, když má rodina chuť na něco sladkého. Protože perník na plech nepodléhá rychlé zkáze, je možno připravit jej do zásoby na snídani (děti mají perník s hrnkem mléka nebo kakaa moc rády).

Perník stačí jen pocukrovat, ale můžeme ho promazat různými zavařeninami, polévat jednou čokoládou, podruhé citronovou polevou. Bez velké újmy na výsledku můžeme do základního perníkového těsta přidat oříšky, ořechy, kokos, rozinky, a nebo třeba i nastrouhaná kyselejší jablíčka.

Perník na plech je skromným „vůdcem“ rychlých domácích moučníků.

Perník na plech: Recepty

Základní těsto I. (na hrnky)

  • 3 hrnky mouky hladké nebo polohrubé, 1 hrnek oleje, 1 hrnek cukru, 1 kypřící prášek do perníku, 1 vejce, případně 3 lžíce kakaa.
    Příprava: Smícháme mouku s cukrem a s kypřícím práškem. Přilijeme mléko, olej a rozklepneme jedno celé vejce.  Umícháme v hladké těsto, které vylijeme na tukem vymazaný a moukou nebo strouhánkou vysypaný plech. Pečeme při 180 stupních asi 25 minut. Vychladlý perník polijeme polevou a když ztuhne, nakrájíme perník na kousky.

Základní těsto II. (vážené)

  • 450 g hladké nebo polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do perníku, 250 g cukru, 200 ml mléka, půl Héry (rozpuštěné) nebo 150 ml oleje, 1 až 2 celá vejce, případně 2 až 3 lžíce kakaa.
    Příprava: Sypké suroviny smícháme, přidáme mléko, tuk, vejce a rozmícháme. Rozetřeme na vymazaný a moukou nebo strouhánkou vysypaný plech a při 180 stupních upečeme.

Perník na plech, levné základní těsto III.

  • 650 g polohrubé mouky, 250 g krupicového cukru, 1,5 obyčejného prášku do pečiva, 3 vrchovaté lžíce kakaa, 1 rovná kávová lžička mleté skořice.
    Příprava: Vše smícháme a přidáme ještě 2 vejce, 12 lžic oleje a vodu podle potřeby, mléko není nutné. Zaděláme rychle v hustší směs a rozprostřeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Pečeme při 150-170 stupních asi 30 minut.

Ovocný perník na plech

  • 400 g hladké mouky, 1 prášek do perníku, 1 kypřící prášek, 250 g cukru, 150 g povidel nebo zavařeniny nebo přesnídávky, 2 dcl mléka, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 1 lžíce kakaa.
    Příprava: Všechny suroviny smícháme a nalijeme na pomaštěný a vysypaný plech.

Perník s piškoty

  • 1 balíček piškotů, marmeláda, rum, základní těsto podle předpisu I. nebo II., čokoládová poleva.
    Příprava: Podle předpisu připravíme těsto na litý perník na plech. Piškoty slepíme marmeládou vždy po dvou k sobě a navlhčíme je rumem. Na vymazaný a moukou vysypaný plech nalijeme tenkou vrstvu základního těsta, na něj rozložíme slepené piškoty a polijeme zbylým perníkovým těstem. Na mírném ohni upečeme. Po vychladnutí polijeme moučník čokoládovou polevou.

Perník na plech sváteční

  • 5 dl hladké mouky, 5 dl mouky polohrubé, 5 dl cukru, 3 lžíce kakaového prášku, prášek do pečiva, prášek do perníku, kakaový pudinkový prášek, 5 dl mléka, lžíce medu, sklenka oleje, 2 vejce, šlehačka, třešně, nutela, kokos.
    Příprava: Promícháme mouku s prášky do pečiva a perníku, přidáme pudinkový prášek, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozpustili lžíci medu, pak olej, vejce a dobře promícháme. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečeme půl hodiny v mírně vyhřáté troubě.
    Vychladlý krájíme na tenké řezy a zdobíme šlehačkou a višněmi nebo potřeme nutelou a zdobíme třešněmi a kokosem.

Dia perník na plech

  • 150 g polohrubé mouky, 150 g mletých ořechů, 1 lžíce diamedu, půl prášku do perníku nebo jen půl kypřícího prášku s mletým hřebíčkem a skořicí, 1 vejce, 1 lžička kakaa, 1 lžíce oleje, 1/4 l mléka.
    Příprava: Umícháme vejce s dia-medem, přidáme kakao a po troškách mouku s kypřicím práškem nebo práškem do perníku a přiléváme vlažné mléko. Vmícháme olej a těsto vlijeme na menší vymazaný a vysypaný pekáček. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Perník ještě teplý vyklopíme na plochou mísu a vychladlý polijeme čokoládovou polevou, kterou připravíme z dia-čokolády a ztuženého pokrmového tuku.Další recepty na jídla pro diabetiky jsou k nalezení ZDE.

Zanechte odpověď