Pěstování cibule kuchyňské má v našich zeměpisných šířkách více než stoletou tradici. Tato cibulovitá zelenina z čeledi amarylkovitých se vyskytuje v mnoha odrůdách, které se od sebe liší tvarem, barvou i chutí.
Odrůdy cibule kuchyňské
Na své zahrádce můžete pěstovat několik desítek odrůd cibule kuchyňské. Nejoblíbenějšími odrůdami českých zahrádkářů jsou:
- Ozimé cibule: Hiberna, Augusta, Gerda, Ambition
- Obří salátové cibule: Globo (žlutá), Blanco duro (bílá)
- Červená cibule: Karmen
- Oválná cibule: Owa
- Plochá cibule: Štutgardská
- Kulatá cibule: Alice, Všetana
- Soudkovitá cibule s hnědou slupkou: Dagmar
Výsev a výsadba cibule
Na venkovní záhon vysaďte v průběhu měsíce dubna malé cibulky sazečky. Zkušení zahrádkáři dokážou cibuli vypěstovat přímo ze semen. Semena cibule konkrétně do půdy sejí již v půli března.
Naopak odrůdy ozimé cibule se vysévají již koncem léta. A to v době od 15. srpna do 5. září. Díky tomu už můžete následující jaro sklízet mladou cibulku s natí, která je oblíbenou jarní zeleninou.
Čeho se při pěstování cibule dále držet
- Cibuli se daří na přímém slunci, proto si k pěstování cibule nevybírejte zastíněné stanoviště.
- Cibule potřebuje pravidelnou závlahu, stačí jí ovšem menší dávky vody.
- Cibuli pravidelně přihnojujte.
Sklizeň cibule
Cibuli můžete sklízet již počátkem srpna, na záhonku vám může vydržet až do září. Naopak ozimé odrůdy můžete sklízet již v první polovině července. Všechny odrůdy cibule přitom nachází v prvé řadě využití ve studené i teplé kuchyni.
Říká se, že cibule je po rajčatech druhou nejdůležitější zeleninou na světě. Anebo byste si dokázali představit, že byste cibuli ze svého jídelníčku zcela vyřadili?
Cibule prospěšná zdraví
Cibule obsahuje látky, které jsou prospěšné lidskému zdraví. V prvé řadě jde o vitaminy (B1, B2, D, E, C a provitamin A), minerální látky (křemík, draslík, vápník, železo atd.), ale i pektiny, které chrání proti některým střevním chorobám.
Cibule v lidovém léčitelství
Cibule se využívá také v lidovém léčitelství. Podobně jako česnek totiž obsahuje látku s antibiotickými účinky zvanou allicin. Díky tomu nachází uplatnění například při léčbě kašle, nachlazení nebo bolestech horních dýchacích cest. Užívat přitom můžete cibulový čaj nebo cibulový sirup.
Cibulový sirup připravíte tak, že si nakrájíte cibuli nadrobno a následně ji zasypete cukrem. Cibule poté pustí šťávu, kterou můžete užívat po lžičkách několikrát denně.
K čemu je cibule ještě dobrá?
- Díky tomu, že se jedná o přírodní antibiotikum, pomáhá také při střevních infekcích.
- Snižuje krevní tlak.
- Snižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi.
- Podporuje vylučování trávicích enzymů a sekreci žluče.
- Působí antiskleroticky.