Pěstování jahod je v Česku hojně rozšířené. Důkazem tohoto tvrzení je skutečnost, že prakticky na každé české zahrádce najdete záhonek s tímto oblíbeným ovocem. Pěstování jahod není přitom vůbec náročné – základem úspěchu je dostatek vláhy, tepla a živin.
Pěstování jahod v minulosti
Jahody se pěstovaly již v dobách starověkého Říma, lidé je ovšem s oblibou pojídali již v době kamenné. V Evropě pozdního středověku byste záhonky s jahodami našli převážně v klášterních zahradách.
Zahradní jahody
Jahody, které se v současnosti pěstují na zahradách, vznikly křížením až v 18. století. Za jejich „praotce“ je považován zahradník Ludvíka IV. jménem Antoino Duchesne, který zkřížil jahodník virginský s jahodníkem chilským. Vznikla tak nová odrůda jahodník velkoplodý, jenž se v podstatě na všech zahrádkách pěstuje dodnes.
Odrůdy jahodníku velkoplodého
1. Jednouplodící
Jednouplodící odrůdy jahodníku velkoplodého plodí jednou ročně, a to od pozdního jara do začátku léta. Patří k nim například:
- Induka
- Adriana
- Dagmar
- Lesana
- Karmen
2. Stáleplodící
Tyto odrůdy v našich podmínkách plodí dvakrát ročně, a to na přelomu června a července a následně koncem července. Jde například o tyto odrůdy:
- Lidka
- Evita
- Ostara
Kde jahody pěstovat
Jahody můžete pěstovat v nadzemních nádobách, jako dekoraci v závěsných květináčích nebo přímo na záhonech. Pokud si sazenice jahodníku koncem srpna až začátkem září vysázíte na záhon, nezapomeňte nejprve na zeminu položit neprůhlednou fólii či netkanou textilii.
Jahodníku se dobře daří prakticky na všech půdách, až na chudé štěrky nebo těžké jíly. Ideální pro pěstování jahod jsou pak půdy hlinitopísčité s obsahem humusu kolem 2,2 procenta.
Zalévání jahod
Jahodníky zalévejte především v době květu a tvorbě plodů každý den, zálivkou rozhodně nešetřete. Pokud budou mít totiž plody nedostatek vláhy, mohou se zastavit v růstu a už vám nedorostou do uspokojivé velikosti.
Odstraňování odnoží
Abyste zvýšili plodnost jahodníku, každým rokem odstraňujte jeho nové odnože. Ideálně doba je na přelomu srpna a září – tedy období, kdy už jahodník přestane plodit.
Víte, že?
- Jahody jsou bohatým zdrojem vitaminů C, A, B E a organických kyselin. Obsah vitaminu C je srovnatelný s citrusovými plody.
- Jahody obsahují také velké množství minerálních látek. Například draslík, zinek, hořčík, síru nebo vápník.
- Jahody jsou z 87 procent tvořeny vodou.
Jahody a lidské zdraví
Díky obsahu vitamínů, minerálů a dalších látek mají jahody pozitivní účinky na lidské zdraví. Díky vysokému obsahu antioxidantů například podporují krevní oběh v pohlavních orgánech, pomáhají při léčbě chorob srdce nebo působí proti vzniku močových a žlučových kamenů.
Jedna babská pověra říká, že pojídání jahod má příznivý vliv i na tvorbu hormonu testosteronu, který aktivuje spermie.