Na pěstování okurek se zaměřuje takřka každý český zahrádkář. A má důvod. Plody okurek jsou osvěžující letní zeleninou vynikající chuti. Navíc skvěle chutnají i po naložení do sladkokyselého nálevu.
Oblíbená rostlina českých zahrádek
Okurka setá je vedle rajčat, cuket a paprik nejčastěji pěstovanou zeleninou českých zahrádek. Její původ byste ovšem hledali až ve vlhkých a teplých krajích Indie a Číny. Mezi základní druhy okurky seté přitom patří:
- Okurka polní neboli nakladačka, která je s oblibou nakládána do sladkokyselého nálevu.
- Okurka salátová neboli hadovka, která nachází využití především ve studené kuchyni, a to například ve formě zeleninových salátů.
Výsev semen okurek
V polovině května, tedy po přechodu pozdních jarních mrazíků, můžete začít s výsevem semen okurek přímo do záhonu. Zahrádkáři doporučují tzv. výsev na vodu. Znamená to, že motyčkou uděláte do půdy mělkou rýhu, nalijete do ní vodu a poté, co se voda vsákne, nesypete semena okurek. Ta nakonec zahrňte suchou zeminou.
Semena okurek vysetá v půli května by měla vzejít do jednoho týdne. Nezapomeňte ovšem na jejich pravidelnou zálivku.
Předpěstování sazenic
Na venkovní záhon ovšem můžete v půli května sázet sazenice okurek, které jste si již předpěstovali doma. Na předpěstování sazenic se vrhněte zhruba v polovině dubna: Semínka vysejte do mělké misky s kvalitní půdou (nejlépe se zahradnickým rašelinovým substrátem), vzešlé sazeničky pak rozdělte do kelímků po jednom.
Výsadba okurek na stanoviště
V polovině května už můžete sazeničky okurek vysazovat přímo na venkovní stanoviště. A to:
- Na záhon na zahradě.
- Do skleníku nebo fóliovníku.
Výsadba na vodu
I v tomto případě zahrádkáři doporučují tzv. výsadbu na vodu. Jak postupovat?
- Vykopejte jamku a nalijte do ní vodu, kterou nechte vsáknout.
- Do jamky vsaďte sazeničku okurky a zasypte ji suchou zeminou.
- Sazeničku po výsadbě ještě zalijte.
Zpracování okurek
Okurky můžete jíst jak v syrové podobě (obrovské využití nacházejí především ve studené kuchyni), tak je můžete nakládat do sladkokyselého nálevu. Naložené okurky polní neboli nakládačky jsou obrovskou pochoutkou zvláště pro Čechy. Statistiky říkají, že jedna česká rodina spořádá až 80 sklenic naložených okurek za jeden rok.
Tuzemskou specialitou jsou tzv. znojemské okurky. Jejich recept je ovšem přísně utajovaný. V čem tkví výrobní tajemství skvělé chuti znojemských okurek? V prvé řadě v kombinaci mnoha bylin, jež jsou při nakládání okurek spolu s kořením a zeleninou přidávány do sladkokyselého nálevu.
České a moravské kvašáky
Velmi oblíbené jsou rovněž české kvašáky neboli rychlokvašky, což jsou okurky kysané v solném nálevu. Přeměna syrových okurek nakládaček v kvašáky trvá zhruba tři týdny, poté je musíte rychle sníst, protože příliš dlouho nevydrží.
Výrobou i pojídáním kvašáků je proslulý například moravský Bzenec. V tomto městě se každoročně koná také soutěž v pojídání kvašáků zvaná Bzenecký oharek.