Tato zelenina se dostala na starý kontinent až po kolumbovských výpravách. Odrůdy paprik, tak jak je známe v současnosti, se začaly pěstovat až v 19. století. Papriky jsou nyní nejoblíbenější zeleninou a jejich pěstování je velmi rozšířené.
Odrůdy paprik
V současnosti se na zahrádkách pěstují kultivary, které jsou potomky divokých amerických odrůd. Ať už jde o sladké kultivary, jako jsou kapie, nebo pálivé kultivary, jako jsou chilli papričky.
Na českých zahrádkách se nejčastěji pěstují:
- Paprika Alma – jablíčková paprika žlutozelená barva, maďarská odrůda
- Lungy F1 – přechodný typ mezi kapií a zeleninovou paprikou
- Kapie – odrůdy Lydia nebo Lungy F1 – červená paprika
- Hamík – menší, oválné papriky s kulatou špičkou oranžové barvy
- Kvadry F1 – polní kvadratická paprika ve světle zelené barvě
- Býčí a beraní rohy – odrůdy Samara a Pálivec
Výsev paprik
Semínka paprik vysévejte do truhlíku už v únoru. Použijte kvalitní výsevní substrát s nízkým obsahem živin, a to například navlhčený hrubý agroperlit. Tento substrát udržujte přiměřeně vlhký, a to při teplotách kolem 20 až 25 stupňů Celsia.
Semenáčky, které vypěstujete ze semen, mějte stále v truhlíku za oknem. Důležité je, aby měly dostatečné množství světla, místa a vody. Při zalévání ovšem nesmíte rostlinky přelít.
Záhon nebo skleník
Semenáčky paprik můžete do skleníku vysadit v průběhu dubna, na záhonek pak až po zmrzlých, tedy od poloviny května. Na záhonu papriky pěstujte pouze v teplých oblastech, které jsou slunné a dobře chráněné. Papriky na záhonech vysazujte v rozestupech kolem 40 až 60 centimetrů.
Některé odrůdy paprik můžete pěstovat také na terase nebo balkóně. A to v nádobách, které mají v průměru 25 centimetrů a jsou dostatečně hluboké.
Zalévání paprik
Papriky jsou velmi žíznivé, vodu potřebují zvlášť tehdy, když se jim vytváří plody. Papriky proto pravidelně (tj. denně) a vydatně zalévejte, aby byly plody dostatečně velké a šťavnaté a nezaschly jim špičky. Paprikám také pravidelně dopřávejte hnojivo s vyšším obsahem draslíku.
Papriky a zdraví
Papriky jsou vysoce ceněnou zelenou. Kromě toho, že obsahují velké množství vody a vlákniny, jsou důležitým zdrojem vitaminů a minerálů. Obsahují například vitamin C, D, E, vitaminy skupiny B, dále draslík, hořčík, fosfor a vápník.
Kapsaicin v chilli papričkách
Za pálivou chuť paprik je odpovědný rostlinný alkaloid kapsaicin, který je obsažen v chilli papričkách. Chilli papričky se pro obsah kapsaicinu používaly už v indiánském léčitelství, alkaloid kapsaicin nachází v současnosti uplatnění také v moderní západní medicíně.
Kapsaicin pomáhá při léčbě těchto nemocí:
- Trombózy
- Křečových žil
- Hematomů
- Diabetu
- Aterosklerózy
- Srdeční arytmie
- Hadího uštknutí a otravě potravinami
- Podchlazení
Víte, že?
Nejpálivějších paprikou na světě je hybridní chilli paprička Carolina Reaper, poté chilli paprička Trinidad Moruga Scorpion (pocházející z Trinidadu) a chilli paprička Habenero (pocházející z poloostrova Yucatán).