Petržel

Až teprve, když petržel v domácích zásobách chybí, si uvědomíme, jak velkou úlohu v české – a nejen české – gastronomii zastává. V kuchyni se využívá kořen i list petržele. Petržel má léčivé účinky, jichž využívá lidové léčitelství i oficiální medicína. A do třetice nachází petržel uplatnění také v kosmetice.

Petržel a lidé

Petržel (Petroselinum) sice údajně pochází z východního Středozemí, ale rozšířila po celém mírném pásmu země. Petržel patří do velmi zastoupené čeledi miříkovitých a jako mnoho zástupců čeledi je pro své kořenité aroma využívána v potravinářství a pro obsažené látky v léčitelství i medicíně.

Petržel je dvouletka: první rok po výsevu vytváří přízemní růžici listů a ukládá zásobní látky do kořene, druhý rok vyžene  mohutnou lodyhu s okoličnatým květenstvím. Plodem petržele je nažka. Nejznámější druhy jsou:

  1. petržel zahradní (Petroselinum crispum),
  2. Petržel kadeřavá (kudrnka)
  3. Hladkolistá petržel zahradní italská (Petroselinum /crispum/ neapolitanum).

Petržel v kuchyni

Polévky

  • V kuchyni má petržel zásadní postavení pro vaření polévky. Její kořen je součástí polévkového tria mrkev-petržel-celer. To tvoří základ téměř všech polévek: bujonů, zapřažených a luštěninových polévek, zeleninových krémů…
    Sekaná petrželová nať je využívána k dokončení polévek – jako aroma, z estetických důvodů a konečně také jako čerstvý vitaminový doplněk.

Maso a omáčky

  • Petržel, a znovu v kombinaci s mrkví a celerem, se používá jako základ pro přípravu masa a následných omáček na tak zvaný „divoký“ způsob. V české kuchyni to je především svíčková nebo jiná sorta hovězího masa, všechna divočina, králík a zajíc polní, srdce, plíce (plíčky), pepřové a kančí maso. Z rozpečené  petržele + ostatní zeleniny, masového výpeku, a koření se připravuje v Česku oblíbení smetanová omáčka.

Studená kuchyně

  • Kořenová petržel má široké uplatnění ve studené kuchyni. Přidává se do bramborového, vlašského, rybího či francouzského salátu, k marinování ryb, k přípravě remulád a speciálních omáček.
    Naťovou petrželí se výrobky studené zdobí.

Fáše, nádivky, mletá masa

  • Petrželová nať byla v minulosti důležitým kořením různých fáší, sekanin, nádivek. „Notnou hrstí petružele“ kořenila podobné pokrmy Magdalena Dobromila Rettigová, Marie Janků-Sandtnerová, Vilém Vrabec a jiní nestoři klasické české kuchyně.

Petržel pro zdraví

Petržel odpradávna uplatnění i v lékařství. Současné poznatky dokážou vyjmenovat všechny zdraví prospívající látky. Jsou to:

  • ve všech částech rostliny silice (7 % v plodech, 0,5 % v kořenech), jejíž hlavní součástí je apiol.
  • Dále obsahuje myristicin, pinen, felandren, cymol, terpeny a další. Obsahuje také flavonoidy, polyacetyleny, furanokumariny, sliz a sacharidy.
  • Petržel je také zdrojem provitaminu A a vitaminů B, C, E, a minerálních látek draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu. List obsahuje větší množství kyseliny listové.

Působení látek obsažených v petrželi

  1. Silice zvyšuje diurézu, tento účinek zvyšují i flavonoidy.
  2. Spasmolytické působení na cévy napomáhá zvýšení průtoku krve v ledvinách.
  3. Působí na rozšíření artérií, čímž nepatrně snižuje krevní tlak.
  4. Působení na trávicí trakt se projevuje zvýšením sekrece trávicích enzymů a uvolněním křečí hladkého svalstva.
  5. Petržel uvolňuje střevní plyny,
  6. působí protikřečové,
  7. podporuje odkašlávání,
  8. napomáhá proti střevním parazitům, 
  9. vyvolává nebo upravuje nepravidelnou menstruaci
  10.  Způsobuje prokrvení pohlavních orgánů – je považována za mírné afrodiziakum.

Kdy petržel může škodit

K petrželi jako k léčebnému prostředku, by se neměly uchylovat:

  • těhotné a kojící ženy.
  • Dále lidé s jakoukoliv nemocí ledvin.
  • Obsahové látky petržele mohou způsobovat reakce na světlo po zevním dotyku s pokožkou.

Dlouhodobé užívání vysokých dávek petrželové drogy může vést:

V minulosti se z nedostatku kosmetických přípravků používal odvar z petrželové natě jako vlasové tonikum, které může oživit lesk vlasů.

Zanechte odpověď