Pistáciové oříšky si čas od času dáváme na chuť, ale využít můžeme i olej, který je z těchto semen vylisovaný. Oceníte jeho uplatnění v kuchyni, ale třeba také v péči o pleť obličeje nebo o vlasy. Vyzkoušejte ho, pyšní se obsahem velkého množství výživných látek.
Oříšky rostou na řečíku pistáciovém – botanicky se jedná o čeleď ledvinovníkovitých, latinsky Pistacia vera. Jeho domovem jsou především suché oblasti Střední Asie. Jádra mají tvrdou slupku, u špičky mohou pukat.
Zásoba cenných látek
Olej vzniká lisováním semen, má tmavě zelenou barvu. Jak již bylo řečeno, využít ho můžete pro zdraví, ale i pro svou krásu. Obsahuje dostatek bílkovin a cukrů, hořčík, draslík, vápník, železo nebo zinek. Jsou tu omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, vitamíny i další minerály.
Využití v kuchyni
Olej můžete ocenit při přípravě dezertů, ale třeba i do salátů a polévek. Hodí se také do marinád. Rozhodně ho nepoužívejte na smažení jídel. Je výborný v kombinaci s grilovanými rybami nebo se zeleninou.
Léčebné účinky
Díky obsahu výživných látek se doporučuje zejména při větším fyzickém či psychickém vypětí. Jedná se o účinný přírodní antioxidant. V krvi snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje zdraví srdce a cév. Je ideální pro diabetiky. Dokáže totiž regulovat hladinu cukru v krvi. Má protizánětlivé působení. Pomáhá při léčbě kašle. Je mu připisován pozitivní vliv na mužskou potenci. Zmírňuje stres a úzkost.
Obsahuje vitamín B6. Ten je spoluzodpovědný za tvorbu červených krvinek a následný roznos kyslíku po těle. Díky lepšímu zásobení mozku kyslíkem jsou podpořeny též jeho funkce.
Pro krásu pleti i vlasů
Své uplatnění nalezne i v kosmetice. Hodí se především na suchou pleť, kdy zvyšuje její pružnost, hydratuje ji. Je vynikající jako masážní olej. Olej můžete vmasírovat do pokožky hlavy – podpoří zdravý vzhled vlasů a jejich růst.