Pizzu není nutno nijak zvlášť představovat. Zdomácněla na celém celém světě, tedy i u nás. Pizzu mají v oblibě především děti a mládež. Pizzy z italských pizzerií jsou většinou velmi chutné, ale upřímně – nic levného to není. Jestliže pizzu uděláme doma, vyjde mnohonásobně levněji. A když použijeme nějaký originál recept na pizzu, děti si pochutnají stejně jako na té koupené – a s nimi i celá rodina.
Pizza: Originál recepty
Neapolská pizza
- Těsto: 400 g hrubé mouky, 30 g droždí, 2 žloutky, dvě Ižičky soli. Náplň: 4 rajčata, 8 Ižic olivového oleje, 4 stroužky česneku, 200 g parmezánu, mletý pepř sůl.
Příprava: Do mouky dáme droždí rozpuštěné v trošce vody, žloutky a sůl. Vodou šetříme, těsto musí být tuhé. Těsto dobře vypracujeme (Italové to zásadně dělají rukama), přikryjeme utěrkou a necháme kynout dvě hodiny. Objem těsta se musí ztrojnásobit.
Z vykynutého těsta děláme placky o průměru 30 centimetrů (nebo podle velikosti plechu na pečení). Těsto před pečením propícháme vidličkou, potřeme olejem, poklademe na něj rajčata, rozetřený česnek, strouhaný sýr. Posypeme kořením, posolíme a dáme péct.
Pečeme asi 12 minut. Pizza je dobrá jen čerstvá a teplá
Pizza Margherita
- Těsto na 4 pizzy (o průměru zhruba 20 cm): 1/2 kostky droždí, 400 g hladké mlouky, 30 g rostlinného tuku, 1 lžička soli.
Na obložení: 1 kg rajčat, 2 stroužky česneku, 20 g hery, 2 svazky bazalky, sůl, pepř, mouka na vál, tuk na vymaštění, 200 g mozzarelly nebo jiného neslaného bílého sýra, 50 g černých oliv, drcený pepř, 6 lžic olivového oleje.
Příprava: Rozdrobené droždí rozpustíme ve 225 ml vlažné vody. Do mísy vložíme mouku, heru, sůl a rozpuštěné droždí. Vypracujeme hladké těsto. Přikryté dáme vykynout na teplé místo, až těsto dvojnásobně nabude.
Polovinu rajčat spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a oloupaný česnek na plátky. Cibuli a polovinu česneku vložíme na pánev s rozehřátou herou a necháme zesklovatět. Přidáme nakrájená rajčata a dusíme zhruba 10 minut. Z omytých stonků bazalky otrháme lístky, hrubě je nasekáme a polovinu přidáme k rajčatům. Osolíme a opepříme. Zbývající rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 dílky a na pomoučené pracovní ploše vyválíme placky o síle zhruba 1/2 cm. Placky přeneseme na 1 nebo na 2 vymaštěné plechy. Placky potřeme rajčatovou směsí. Navrch rozdělíme plátky rajčat a mozzarelly a olivy. Vše posypeme zbývajícím česnekem a bazalkou a potřeme olivovým olejem.
Necháme 15 minut vykynout a pečeme 12 až 15 minut v troubě předehřáté na 225 stupňů Celsia (plynová trouba 4. stupeň).
Rajčatová pizza s bylinkami
- Na 4 pizzy (průměr zhruba 20 cm) : 1/2 kostky droždí, 400 g hladké mouky, 30 g rostlinného tuku, 1 lžička soli
Na obložení: 1 kg rajčat, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 10 – 12 bazalkových lístků, 1 svazek tymiánu, jeden stonek rozmarýnu, sůl, čerstvě mletý pepř,mouka na vál, hera na vymaštění
Příprava: Rozdrobené droždí rozpustíme ve 225 ml vlažné vody. Do mísy vložíme mouku, heru, sůl a rozpuštěné droždí. Vypracujeme hladké těsto. Přikryté dáme vykynout na teplé místo, až těsto dvojnásobně nabude. Na obložení spaříme rajčata, oloupeme je a nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli a česnek jemně nasekáme. Jemně nasekáme lístky omyté bazalky a tymiánu. Smícháme rajčata, cibuli, česnek a bylinky. Osolíme a opepříme. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 dílky. Z každého dílu vyválíme placku o síle zhruba 1/2 cm. Placky přeneseme na vymaštěný plech a každou potřeme připravenou rajčatovou směsí. Necháme 15 minut vykynout.
Pečeme 12 až 15 minut v troubě předehřáté na 225°C (plynová trouba 4. stupeň). Pizzu před podáváním nakrájíme na proužky.
Česneková pizza z pšenice špaldy
- Přísady na 4 pizzy (o průměru zhruba 16 cm): 1/2 kostky droždí, 400 g jemné mouky z pšenice špaldy, 30 g hery, 1 lžička soli
Na obložení: 1 kg rajčat, 30 g rostlinného tuku, 4 až 6 stroužků česneku, 1 svazek tymiánu, několik snítek libečku, 1 svazek pažitky, sůl, pepř, 300 g mozzarelly nebo jiného neslaného bílého sýra, mouka na vál, hera na vymaštění, 4 lžíce oleje
Příprava: Rozdrobené droždí rozpustíme ve 240 ml vlažné vody. Do mísy dáme mouku, heru, sůl a rozpuštěné droždí. Vypracujeme hladké těsto. Přikryté dáme vykynout na teplé místo, až těsto dvojnásobně nabude. Polovinu rajčat spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupeme česnek. Polovinu česneku rozdrtíme, vložíme na velkou pánev a zpěníme na rozehřáté heře. Přidáme nakrájená rajčata a podusíme zhruba 10 minut. Z tymiánových stonků otrháme lístky. Libeček hrubě nasekáme. Pažitku jemně nakrájíme. Bylinky přidáme k rajčatům a krátce povaříme. Osolíme a opepříme a dáme vychladnout. Zbývající rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 dílky. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme tenké placky a přeneseme je na dva vymaštěné plechy. Placky potřeme uvařenou rajčatovou směsí a navrch rozdělíme plátky rajčat a mozzarelly. Zbývající česnek nakrájíme na tenké plátky, rozdělíme na placky a zakapeme olejem.
Každý plech pečeme 12 až 15 minut v troubě předehřáté na 225 stupňů Celsia (plynová trouba 4. stupeň).
Pizza se žampióny
- Na těsto: 300 g hladké mouky, 1,5 dl vody, 20 g droždí, 1 lžíce oleje, 1/2 lžičky soli, olej na vymazání formy
Náplň: 500 g žampiónů, hrst petrželové natě, 50 g strouhaného tvrdého sýra, 1 lžička tymiánu, 2 lžíce oleje, sůl
Příprava: Mouku smícháme s droždím, rozpuštěným ve vlažné vodě, olejem, mírně osolíme a hněteme tak dlouho, až vznikne hladké těsto, které se bude oddělovat od stěn mísy. Přikryjeme je čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Pak těsto znovu krátce prohněteme, vložíme je do olejemvymazané teflonové formy a čistýma rukama rozprostřeme po dně. (Těsto lze také rozválet na placku na vále potřeném troškou oleje.) Dbáme na to, aby těsto vyplnilo celé dno a okraje byly nepatrně vyzdvižené. Na těsto navrstvíme očištěné, na plátky pokrájené žampióny.
Posypeme je nasekanou petrželkou, okořeníme, osolíme, pokapeme zbývajícím olejem a pečeme dorůžova při 180 °C. Při dopékání posypeme pizzu nastrouhaným sýrem.