Poffertjes

Poffertjes jsou malé lívanečky z kynutého těsta – holandský národní specialita. Právě droždí v těstě dodává poffertjes typickou chuť. A na druhou stranu – díky použitým kvasnicím nám připadne chuť poffertjes známá, protože české lívance se rovněž dělají z kynutého těsta. Jisté rozdíly mezi poffertjes a českými kynutými lívanci ovšem jsou. Jaké?

Poffertjes, nizozemské lívanečky

Malé lívanečky ve tvaru čočky nebo „létajícího talíře“, takovou podobu mají holandské poffertjes.

  1. V domácnostech se připravují jako dezert nebo ke svačině.
  2. Turisté mohou poffertjes ochutnat docela snadno, lívanečky poffertjes jsou běžným pouličním jídlem, street food. Hlavně v adventní době jsou poffertjes ze stánkového prodeje – respektive z pojízdných stánků – dostupné na veřejných místech.

Poffertjes jsou opravdu malé, tak čtyři centimetry v průměru. Uvádí se, že jejich předobrazem byly hostie. Prodávají se v porcích po tuctu nebo po dvou tuctech. Těsto na poffertjes není příliš sladké, vynahradí to však jednoduchá tradiční posýpka moučkovým cukrem. Poffertjes s cukrem se nakonec zalévají rozpuštěným máslem.

Poffertjes

Jak se poffertjes připravují

Řídké těsto na poffertjes se nalévá do speciální pánve. Je kovová a jsou v ní vyhloubeny jamky. Jamky se vytřou tukem, pánev se nechá rozpálit a jamky se do poloviny zaplní těstem. Asi po dvou minutách je třeba poffertjes obrátit – zkušení holandští výrobci poffertjes to dělají tenkou tyčkou (nebo pletacím drátem). Dokážou to jediným pohybem. Pak se poffertjes opečou tak dvě minuty z druhé strany.

Poffertjes: Suroviny (základní dávka)

  • 200 ml mléka ohřátého na asi 37 °Celsia
  • 3/4 lžičky sušeného droždí
  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • Špetka soli
  • Práškový cukr na posypání
  • Máslo na polití

Poffertjes: Příprava

  1. Kvasnice vmíchejte do mírně ohřátého mléka.
  2. Mléko, špetku soli a vejce umíchejte v hladké těsto bez hrudek.
  3. Mísu s těstem zakryjte a nechte 45 až 60 minut kynout.
  4. Zahřejte pánev a vytřete trochou rozpuštěného másla, aby se těsto nepřipálilo k pánvi.
  5. Do každé jamky nalijte lžíci těsta.
  6. Jakmile se objeví bublinky na povrchu těsta, obraťte lívaneček a opečte z druhé strany.
  7. Horké lívanečky posypte moučkovým cukrem a polijte máslem.

Poffertjes v prášku

V nizozemských marketech se prodávají poffertjes v prášku. Stačí přidat tekutinu a vejce. Tyto poffertjes ovšem nejsou kynuté. Nakypří je pečivový prášek ve směsi, takže pak nemají typickou chuť kvásku.

Zanechte odpověď