Pohanka obecná. Už oloupanou ji dnes dostaneme téměř v každém obchodě. Naši předkové ji znali dobře a používali ji zejména jako kaši. V posledních letech se na ni pomalu zapomínalo, přestože může nejen obohatit náš stůl, ale má i léčivé účinky. Nabízíme výborné recepty na vyzkoušené pokrmy z pohanky nebo s pohankou.
Zdravotní účinky pohanky
Pohanka obsahuje látku rutin, která zpevňuje a zpružňuje stěny cév. Tato látka pomáhá léčit hemoroidy, křečové žíly a popraskané cévy. Dále se v ní nachází skupina vitamínů B a vitaminu E a řada prvků potřebných pro naše tělo.
Pohanka: Výborné recepty
Pohanka na sladko
- 400 g pohanky zamícháme do 3/4 litru vařící osolené vody a na 30 minut zabalíme do staršího ručníku (aby byla v teple). Nebo pohanku spřujeme v termohrnci na přípravu rýže. Potom omastíme, osladíme medem a posypeme strouhanými lískovými oříšky.
Pohanka s houbami:
- 400 gramů pohanky nasypeme do 3/4 litru vařící osolené vody, odstavíme a na 30 minut ji dáme změknout pod peřinu. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme žampióny a podusíme. Smícháme s pohankou a utřeným česnekem. Ozdobíme posekanou petrželovou natí.
Pohankové karbanátky
200 g pohanky, 4 dl vody, 1 vejce, 100 g uzeného sýra, 2 špetky šalvěje, pepř, malá cibule, stroužek česneku, vejce, mouka, strouhanka na obalení, olej na smažení, sůl.
Příprava: Pohanku spaříme vroucí vodou a dobře propláchneme studenou. Na lžičce oleje osmahneme sekanou cibuli, přidáme pohanku, zalijeme vodou a udusíme doměkka. Pak pohanku osolíme, vmícháme strouhaný sýr, třený česnek a koření, vytvarujeme placičky, které obalujeme v trojobalu a smažíme dorůžova. Podáváme s bramborovou kaší.
Pohankové karbanátky se zeleninou
- 250 g pohankové lámanky, středně velká kapusta, 3 cibule, olej, 2 vejce, majoránka, muškátový oříšek, petrželka.
Příprava: V osolené vodě uvaříme kapustu. Pohankovou lámanku zalijeme vroucí osolenou vodou (vývarem z kapusty) a necháme vychladnout. Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme nadrobno posekanou uvařenou kapustu, krátce podusíme. Po vychlazení smícháme s pohankovou lámankou, přidáme vejce, majoránku, dochutíme solí, pepřem. V případě potřeby zahustíme strouhankou. Formujeme malé karbanátky, které smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší, chlebem či zeleninovým salátem.
Pohankový nákyp
- 150 g pohanky, 300 g brambor, 300 g šunky nebo libového uzeného masa, 50 g slaniny, 1 cibule, mletý kmín, tymián, sůl, olej.
Příprava: Pohanku spaříme, propereme a zalijeme dvojnásobným množstvím horké vody a uvaříme doměkka. Zvlášť uvaříme brambory. Vařené brambory nakrájíme na kostičky a promícháme s pohankou, na kostičky krájenou uzeninou, sekanou cibulí, osolíme, okořeníme, dáme do vymazaného pekáčku. Povrch poklademe plátky slaniny a zapékáme dorůžova. Podáváme se zeleninovým salátem.
Jemná pohanková pomazánka
- 250 ml mléka, 110 g pohankové krupice, 1 tvaroh, 1 lučina, 1 bílý jogurt (majolka), 2 stroužky česneku, 1 větší cibule, pepř, citronová šťáva, sůl, petrželka.
Příprava: Mléko osolíme, z krupice uvaříme hustější kaši a necháme vychladnout. Smícháme tvaroh s lučinou a jogurtem (nebo majolkou), zředíme citronovou šťávou, přidáte utřený česnek a nadrobno nakrájenou cibuli. Všechno smícháme s vychladlou pohankovou kaší, dochutíme solí a pepřem a nakonec přidáme posekanou petrželku.
Pohanka připravovaná na ruský způsob
Pohanku není třeba prolévat vodou, ale naopak ji před vařením zasucha opražit. Pak se přidá sůl, tuk (nejlépe máslo), na něm se pohanka ještě trochu promíchá, a pak ji zalijeme vřelou vodou v množství asi 2,5 obsahu pohanky. Vaříme zhruba 20 minut pod pokličkou, ještě lépe v remosce. Je dobré ji pak nechat chvíli stát, aby se rozpařila. Podává se s opečenou uzeninu a okurku, ale je to i dobrá příloha k masu. Opražení dá pohance výtečnou chuť.