V některých pramenech se uvádí, že polévka praženka pochází z jižních Čech. Není proto divu, že ji v některých oblastech oblastech republiky neznají. Anebo ji znají, ale praženkou ji nepojmenovávají. Polévka praženka je recept lidový, a tak se recepty na její přípravu většinou liší „domácnost od domácnosti“. Jak různě se připravuje polévka praženka podle domácích receptů?
Polévka praženka: Recepty
Polévka z pražené krupice
- 1,5 l vody, 50 g krupice, 50 g tuku, 100 g na drobno krájené nebo strouhané zeleniny, sůl, polévkové koření, zelení petrželka.
Příprava: Na tuku osmažíme zeleninu, zasypeme ji krupicí a když se krupice osmaží, podlijeme vodou. Polévku osolíme a vaříme asi 20 minut. Pak přidáme polévkové koření a sekanou zelenou petrželku.
Zdroj: Vaříme chutně, zdravě, hospodárně, 1958.
Polévka praženka I.
- Na pánvi nasucho opražíme 100 g hrubé mouky, musíme ale dávat pozor, aby ani jediné zrníčko nezhnědlo, mouka by zhořkla a nebyla by k použití. Přivedeme k varu 2 litry zeleninového vývaru nebo prostě vody, ve které jsme vařili brambory a upraženou mouku do ní nasypeme. Osolíme, okmínujeme, opepříme a okořeníme bobkovým listem. Jakmile polévka zhoustne, přidáme 3 celá vejce a lehce je v polévce rozmícháme a necháme srazit, nekvedláme. Hotovo.
Polévka praženka II.
- 3 lžíce hrubé mouky, 5 lžic másla, 1 l vroucí vody, muškátový květ, 1 lžička cukru, sůl, 3 lžíce kysané smetany.
Příprava: Hrubou mouku nasucho opražíme. Přidáme máslo a umícháme zlatou jíšku. Do zpěněné jíšky přilijeme vroucí vodu a rozšleháme metlou. Osolíme, přidáme květ a cukr a na mírné teplotě vaříme 10 minut. Odstavíme, dochutíme a vmícháme smetanu. Již nevaříme.
Polévka praženka III.
- Sádlo (nebo máslo), vejce, masox, hladká mouka, dost kmínu, pepř, sůl (množství podle polévky – toto bude asi na 1 litr).
Příprava: Na sádle nebo másle uděláme světlou jíšku z hladké mouky, asi tolik mouky, aby polévka byla jako řídký sirup. Nalijeme vodu a přidáme plnou polévkovou lžíci celého kmínu. Přidáme jednu kostku Masoxu. Do sklínky si vyklepneme 1-2 vejce a rozkvedláme více nebo méně tak, jaké budeme chtít velké kousky v polévce.(Někdy jedno jenom vyfoukneme a pak je tam více znát – mám to tak rád). Můžeme dochutit solí a pepřem.
Polévka praženka IV.
- Máslová jíška, drcený kmín + trocha celého, 1 lžička červené papriky, 1 vejce, zeleninový vývar (nebo zcezená voda z brambor), sůl, pepř, opečený chléb, pažitka.
Příprava: Z másla a hladké mouky připravíme jíšku, přidáme drcený kmín, papriku a zalijeme vývarem.Dobře rozmícháme a necháme 10 minut povařit. Zakvrdláme vajíčko, které necháme přejít varem. Dochutíme solí, celým kmínem a pepřem. Na talíři doplníme sekanou pažitkou a opečeným chlebem.
Polévka praženka V.
- 2 mrkve, kousek celeru, 1 střední pórek, 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička drceného kmínu, sůl, pepř, zeleninový vývar (nebo 1 zeleninový bujón), 2-3 hrsti drobení, čerstvá pažitka.
Příprava: Na másle opražíme kolečka mrkve a pórku, kousky celeru a plátky česneku. Osolíme, opepříme, okmínujeme a zasypeme hladkou moukou. Řádně promícháme a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí zeleniny a poté vsypeme již uvařené drobení a čerstvou pažitku a ještě krátce provaříme.
Polévka praženka VI.
- 2 lžíce tuk kousek másla a sádla, 2 lžíce hladká mouka, 1 špetka kmín, 1 špetka pepř mletý, 1 ks vejce, 1 špetka sůl, 1 kostka masox.
Příprava: Na sádle s máslem uděláme světlou jíšku (nepřipálit). Do jíšky postupně přimícháváme studenou vodu a přidáme kmín. Dáme masox a necháme provařit, aby se ztratila chuť mouky. Ve skleničce si rozkvedláme vajíčko/ka. Podle toho, jaké kousky ho chceme mít v polévce. Když velmi ztracené – přidáme trochu vody. Postupně pomalu vlijeme do polévky. Dosolíme (opepříme).
Foto: (jez)