Bigos je typickým reprezentantem polské kuchyně, a zároveň jídel tak zvaně „z jednoho hrnce“. Jako i jiná jídla podobného typu se nerozlišuje, zda je jedná o polévku nebo hlavní jídlo. Bigos se připravuje ze zelí (kyselého nebo i směsi kyselého a bílého hlávkového), masa (vepřové a hovězí), klobás a uzeného špeku. Bigos se pojídá v kteroukoliv denní dobu. Jak se vaří bigos?
Polský bigos: Recepty
Bigos s kyselým a bílým zelím
- 2,5 kg kyselého zelí, 1/2 hlavy bílého zelí (asi 1 kg), 500 g uzené slaniny, 1 kg vykostěného plecka, 500 g hovězího masa, 4 klobásy, 4 cibule (nakrájené na plátky), hrst sušených hub, sušené švestky (asi 15 kusů), hrst rozinek, 4 navinulá jablka, 5 rajčat, rajčatové pyré, 5 lžic sádla, 4 bobkové listy, 6 zrnek koření, 5 kuliček jalovce, 1 polévková lžíce majoránky, 1 polévková lžíce sušeného libečku, 1 polévková lžíce papriky, sůl, pepř (podle chuti), suché červené víno (asi 1 šálek).
Příprava: Vymačkejte a nakrájejte kyselé zelí a vložte je do většího hrnce. Zalijte 1,5 litrem vody. Nasekejte bílé zelí a přidejte je do hrnce. Oloupejte cibuli, nakrájejte na půl kolečka. Nakrájejte klobásu na plátky. Cibuli a klobásu osmažte na dvou lžicích sádla a přidejte do hrnce k zelí. Nakrájejte plecko a hovězí maso na menší kousky, osmažte na dvou lžicích sádle a přidejte k zelí. Uzenou slaninu nakrájejte na plátky a přidejte k ostatnímu. Oloupejte a nakrájejte jablka, oloupejte a nakrájejte rajčata a rovněž přidejte do hrnce. Poté přidejte bobkové listy, koření, kuličky jalovce, švestky a rozinky.
K masu a zelí nalijte sklenici vína, rajčatové pyré, sůl, pepř (podle chuti), mletou papriku, majoránku a libeček. Pomalu vařte asi čtyři hodiny.
Správný bigos nejlépe chutná ohřívaný. Kdyby nějaký bigos zbyl, vložte do zavařovacích sklenic a 20 minut sterilujte ve vroucí vodě.
Zdroj: przepisyjoli.com/2014/10/bigos/
Polský bigos podle Kluků v akci
- 100 g špeku, 2 lžíce sádla, 1 velká cibule, 2 paprikové klobásy, voda, 250 g hovězího zadního, 250 g vepřového plecka, 250 g vepřového bůčku, 5 bobkových listů,1 lžička kmínu, 1 lžíce mleté sladké papriky, 4 lžíce rajského protlaku, 1/2 kg syrového zelí, 2 hrsti sušených hub, 2 hrsti sušených švestek, 1/4 l bílého vína, 1/2 kg kysaného zelí, sůl, mletý pepř, majoránka.
Příprava: Všechny ingredience, které jdou krájet, nakrájíme na kostky. Do velkého hrnce dáme rozpustit sádlo, přidáme slaninu, vypečeme, dále vložíme klobásku, zasmahneme kmín, přidáme maso, orestujeme, bobkový list a papriku, orestujeme, rajský protlak, zarestujeme, houby i s vodou, ve které se máčely, syrové zelí, švestky, bílé víno, osolíme, opepříme, přiklopíme a necháme vařit zvolna, až tři hodiny. Po dvou hodinách varu přidáme kysané zelí. Na závěr dochutíme majoránkou, případně ještě solí a pepřem.
Polský bigos
- 2 ks cibule, 2-3 lžíce sádlo, 20 dkg vepřová plec, 40 dkg hlávkové zelí, 10 dkg sušené houby, 1 plechovka rajský protlak, 10 dkg uzená slanina, 40 dkg kysané zelí, 15 dkg točený salám, podle chuti sůl, bobkový list, nové koření, mletý pepř.
Příprava: Kysané zelí scedíme, přičemž nálev ponecháme stranou, a rozkrájíme ho na drobnější kousky. Klobásu nakrájíme na kolečka a uzenou slaninu nakrájíme na kostičky. Maso nakrájíme na menší kostky. Ve větším hrnci na troše rozpáleného sádla pár minut prohřejeme připravené zelí. Následně přidáme maso, podlijeme vodou a dusíme 30 minut. Poté přidáme nakrájenou klobásu a uzenou slaninu a vaříme dalších 30 minut. Vodu přiléváme opatrně – konzistence na konci by měla zůstat hustá bez vody. Přimícháme rajčatový protlak a dochutíme nálevem ze zelí. Povaříme závěrečných asi 15 minut.
Pravý polský bigos podáváme jako velmi vydatnou polévku, která výborně chutná a hodně zasytí.
Foto: freeimages.com