Niva, sýr prorostlý ušlechtilou plísní, je českou obdobou v celém světě známého rokforu. Niva má ostrou chuť, proto se obvykle nepodává přímo, ale připravujeme ji nejčastěji ve formě nějaké pomazánky. Vybrali jsme nejoblíbenější, ale i méně známé recepty na pomazánku z nivy a „císařský“ bonus na závěr.
Pomazánky z nivy
Základní pomazánka: Šlehaná niva
- Nivu dobře rozmělníme (dříve se doporučovalo propasírovat ostrým sítem, ale stačí ji nastrouhat na struhadle s jemnými očky) a pak zamícháme do našlehaného másla. Obvyklý poměr je jedna ku jedné. Nivu s máslem ještě společně šleháme, nejlépe ručním šlehačem. Můžeme přidat hrst sekané kudrnaté petržele. Šlehanou nivu s máslem už ničím neředíme.
Pomazánka s nivou a avokádem
- 2 avokáda, 60 g sýra niva, 1 bílý jogurt, sladká paprika, mletý pepř pórek, sůl.
Příprava: Avokáda zbavíme slupek a jader, nastrouháme sýr a rozmícháme ho s dužninou plodů v jogurtu. Směs ochutíme paprikou, pepřem a solí. Pomazánku bohatě natíráme na čtverečky tmavého celozrnného chleba. Na každou jednohubku položíme kolečko pórku. Také tento pokrm je vhodný jako večeře.
Kokosové kuličky s nivou
- 100 g sýra Niva 50 g másla 50 g tvrdého sýra 10 g sardelové pasty pepř 50 g strouhaného kokosu.
Příprava: Utřenou nivu s máslem rozmícháme se strouhaným sýrem, sardelovou pastou a pepřem. Z hmoty tvoříme kuličky, které obalíme ve strouhaném kokosu, a dáme vychladit.
Tousty s nivou
- 1 veka, 50 g másla, 150 g nivy, 4 vlašské ořechy.
Příprava: Nasucho opečené tousty potřeme máslem, posypeme hrubě nastrouhaným sýrem i drobně nasekanými ořechy a krátce zapečeme v hodně vyhřáté troubě. Podáváme s čajem.
Pomazánka z nivy a tvarohu
- 100 g nivy, 250 g měkkého tvarohu, 4 lžíce husté sladké smetany, 1 menší cibule, 1/2 kyselého jablka, petrželka.
Příprava: Tvaroh s rokfórem rozšleháme a naředíme smetanou. Pak vmícháme jemně nasekanou cibuli, oloupané nastrouhané jablko a rozsekanou petrželku a dobře promícháme.
Papriková pomazánka z nivy
- 200 g nivy, 80 g másla, sůl, pepř, paprika, 3 lžíce šlehačky.
Příprava: Nivu jemně utřeme s máslem, přisolíme, přidáme mletou papriku, pepř (podle chuti) a zjemníme ušlehanou smetanou.
Pomazánka z nivy s jablky
- 100 g strouhané nivy, 100 g pomazánkového másla, 2 střední jablka, 1 lučina, sůl, pažitka, zelenina na ozdobu.
Příprava: Máslo našleháme s lučinou, osolíme, doplníme strouhanými jablky, nivou a jemně nakrájenou pažitkou. Pomazánkou potíráme nasucho opečené tousty nebo čerstvý chléb a zdobíme zeleninou, kterou máme právě k dispozici.
Pomazánka z nivy s ořechy
- Do misky nastrouháme nivu, přidáme krémovou smetanu, máslo, mleté vlašské ořechy, nasekanou petrželku. Směs důkladně promícháme a podle chuti dosolíme. Podáváme na plátcích veky, zdobíme půlkami vlašských ořechů.
Pomazánka ze sýrů s vejci
- 100 g eidamu, 50 g nivy, 2 natvrdo vařená vejce, 50 g pomazánkového másla, pepř, sůl, 2 lžíce sekaných zelených natí, zelenina na ozdobu.
Příprava: Sýry nastrouháme, vejce jemně nasekáme a promícháme s našlehaným tukem. Osolíme, opepříme a doplníme natěmi. Pomazánkou potíráme nasucho opečené tousty a povrch ozdobíme kontrastně vybarvenou zeleninou.
Opilá pomazánka z nivy
- 125 g měkkého tvarohu, 125 g nivy, 100 g másla, 1 cibuli a 2 stroužky česneku, najemno nadrobno nasekané feferonky, 1 dl piva, lžička mleté paprika, sůl.
Příprava: Všechny suroviny dohladka vyšleháme. Podáváme s toasty
Císařská pomazánka
- 100 g másla, 100 g proleželé nivy, velkou sklenici světlého piva, vrchovatou lžičku hořčice, 2 čerstvé žloutky a špetku ostré papriky.
Příprava: Máslo vložíme do vodní lázně a necháme rozpustit. Přisypeme rozmělněný sýr a pečlivě ho zašleháme do horkého másla. Postupně vmícháme pivo a přidáme žloutky, hořčici a papriku. Stáhneme plamen a mícháme, až vznikne jemný krém. Opečeme chléb nebo toasty a silně je pomažeme vzniklou směsí. Podáváme s vychlazeným plzeňským pivem.Recept pochází z císařské a královské Vídně, chutnal však nejen Veličenstvu a nóbl osazenstvu Hofburgu a Schönbrunnu, nýbrž také obyvatelům podhradí.