Pomazánka z uzené makrely je tak chutná a delikátní, že stojí za to občas si ji dopřát. Udělat z uzené makrely pomazánku má několik dalších výhod. Nabízíme návod na přípravu makrely před upotřebením a recepty na chutné pomazánky z uzené makrely.
Aby uzenou makrelu jedla celá rodina
Třebaže nutriční hodnota uzené makrely je nižší, než u makrely neuzené, stále uzená makrela zůstává na seznamu potravin, kterými bychom měli jídelníček doplňovat, aby byla zachována zásada pestré a vyvážené stravy. Uzená makrela je velmi chutná, ale v některých domácnostech její konzumace naráží na potíže:
- Uzená makrela se prodává jako celá ryba, tedy má hlavu, kůži a kosti. Dospělí se s tím dokážou „poprat“, ale dětem a mládeži to někdy může činit problém: estetický (známé „Fuj, má to hlavu…“), praktický („To nejím, jsou v tom kosti…“).
- I když dáme na talíř jen maso z uzené makrely, musíme na kosti upozornit, a nebo menším dětem maso důkladně prohlédnout, „natrhat“, takže místo ryby podáme spíš rybí drť.
- Uzená makrela není nijak levná a spravedlivě ji rozdělit mezi víc strávníků není jednoduché (a proce nejsou nijak velké).
Když z uzené makrely uděláme pomazánku, všech těchto potíží se zbavíme a každá si pochutná. Jen příprava je trochu pracnější – vyžaduje trpělivost a dobré oči. Výsledek ovšem stojí za trochu práce, ale s tou musí každá kuchař počítat, bez práce se neobejde žádné vaření.
Úprava uzené makrely
Návod je určen především úplným začátečníkům.
- Připravíme si tác, nejlépe ještě vyložený potravinářským papírem nebo fólií, misku a malý ostrý nožík.
- Makrelu pomocí nožíku rozevřeme, vyndáme páteř a největší kosti.
- Vybíráme svalovinu, kterou opatrně krájíme přes vlákno do misky, ale ne na prkénku, mezi prsty. Nožík držíme jen lehce, takže snadno ucítíme, když se „zarazí“ o sebemenší kostičku. Kosti odkládáme na kraj papíru (tácu, fólie).
- Pokračujeme seškrábnutím tučnějších kousků na okraji rozříznuté kůže. Nakonec z kůže jemně seškrábneme tuk (je zdravý). Tyto kousky makrely nevypadají moc vábně, ale pomazánce dodají tu správnou rybí a uzenou příchuť.
- Všechny rybí ostatky pak jednoduše zabalíme do papíru nebo fólie, na kterém jsme pracovali. Jestliže nepůjdeme hned vysypat odpadkový koš, umytýma rukama vložíme papír s kůží do igeliťáku (třeba od pečiva nebo jiného nákupu), dobře zauzlujeme a pak teprve dáme do odpadků. Jinak by byla z koše nepříjemně cítit.
Z čistého masa pak můžeme připravovat pomazánky. Z jedné celé makrely je asi 200 gramů masa.
Základní klasická pomazánka z uzené makrely
- Maso z celé makrely, máslo, trocha soli, citronová šťáva.
Příprava: Maso z makrely čistě obereme a přebereme, aby v něm nezbyla sebemenší kostičky. Do pěny vyšleháme 150 – 200 g másla se ¼ čajové lžičky soli, aby ho nabylo. Při 150 g másla dáme soli ještě méně. Nejsnadnější to je ručním šlehačem (metly). Zašleháme maso z maso z makrely a přidáme asi lžičku citronové šťávy. Ochutnáme a případně velice mírně přisolímeryba se snadno přesolí).
Tato pomazánka je velice jemná, delikátní, vhodná i pro děti. Výtečně chutná na jakémkoliv pečivu. Namazaná na plátcích veky poslouží k přípravě jemných obložených chlebíčků nebo kanapek, stačí doplnit kolečkem vajíčka, kouskem rajčete, nakládané zeleniny, velice jemně sekanou cibulí nebo jarní cibulkou, pórkem, kapary. Sýr nebo salám by jemnou chuť uzené makrely přehlušily.
Pomazánka z uzené makrely: Jiné varianty
- Místo másla použijeme pomazánkové máslo. To ale stačí rozetřít, není třeba šlehat a solit – zřídlo by a slané je dost.
- Nebo použijeme poloviční množství másla, které vyšleháme s žervé, tvarohem, brynzou.
- Do pomazánky přidáme dvě drobně sekaná vejce natvrdo.
- Pomazánku ochutíme hořčicí místo citronu.
- Místo másla spojíme rybí maso majonézou.
- Jestliže bude pomazánky z uzené makrely zkonzumována hned, je možno do ní přidat jednu malou velice jemně sekanou cibuli.
Méně obvyklé recepty
Pomazánka z uzené makrely s celerem
- 200 g uzené makrely, 80 g máslo nebo žervé, 1 malý celer, 1 středně velká cibule, 1 jablko, citronová šťáva, sůl, pepř, majonéza ze dvou žloutků.
Příprava: Celer důkladně omyjeme, oloupeme a uvaříme ve slané vodě doměkka. Necháme vystydnout. Máslo nebo žervé utřeme s uzenou makrelou do pěny, přidáme najemno posekanou cibuli, oloupané jablko a celer (nakrájené na malé kostičky). Přidáme citronovou šťávu a zamícháme vše dohromady. Nakonec zapracujeme lehkou majonézu – množství podle chuti.
Pomazánka z uzené makrely a brambor
- 1 kg brambor, 400 g uzené makrely, šťáva z 1 citronu, 4 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce kaparů, 1 sladkokyselá okurka, čerstvý kopr, pepř, sůl.
Příprava: Oloupané uvařené brambory a maso z ryby rozmačkáme vidličkou na kaši. Přidáme šťávu z citronu, jogurt, nakrájenou okurku, kapary, čerstvý kopr, osolíme a opepříme. Podáváme s teplými toasty.
Pomazánka z uzené makrely a červené řepy
- 300 g vařené červené řepy, 200 g masa z uzené makrely, větší cibule, 3 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce majonézy, pepř, sůl.
Příprava: Červenou řepu jemně nastrouháme, čisté maso z makrely rozdrtíme a vše smícháme se strouhanou cibulí, smetanou a majonézou, okořeníme a podle potřeby přisolíme.