Červená řepa obsahuje lehce stravitelné cukry, vitaminy, bílkoviny. Říká se o ní, že účinkuje proti kornatění cév, doporučuje se i při chorobách jater. Údajně je vhodná i při poruchách krevního tlaku a revmatických onemocněních. Naopak se červená řepa nedoporučuje při nemocech žlučníku a ledvin. V dobrém sklepě červená řepa zůstane čerstvá do jara a je možno připravovat salát během zimy podle potřeby. Oblíbené jsou pomazánky z vařené nebo pečené červené řepy.
Pomazánka z červené řepy I.
- Jedna cibule – jemně pokrájená, česnek – utřený se solí, 2-3 stroužky, pepř mletý a sůl dle chuti, 100 g zakysaná smetana (nebo majolka), 300 g červená řepa – uvařená, oloupaná.
Příprava: Řepu uvaříme v osolené vodě, necháme vychladnout, oloupeme. Česnek utřeme se solí (nebo nastrouháme). Cibuli jemně pokrájíme. Řepu nastrouháme na jemném struhadle, přidáme cibuli, česnek a smetanu (majolku), důkladně promícháme, necháme vychladit.
Podáváme v misce s pečivem nebo na pečivo rovnou namažeme a ozdobíme dle vlastní chuti (vejcem,zeleninou…). Použít můžeme i jako přílohu k pokrmům z masa (grilované, vařené, pečené).
Pomazánka z červené řepy, česneková
- Tři stroužky česneku nebo podle chuti, pepř mletý, sůl, 200 g pomazánkové máslo, 350 g červená řepa uvařená, oloupaná.
Příprava: Oloupanou uvařenou řepu nastrouháme do mísy na jemném struhadle společně s česnekem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Pak už jen vmícháme pomazánkové máslo (přírodní), po ochutnání případně ještě česnek nebo sůl a necháme v chladnu alespoň hodinku proležet. Pomazánka by měla mít říz a podávat by se měla s tmavým pečivem či chlebem. Pomazánkové máslo můžeme dobře nahradit mascarpone, případně s okapaným tvarohem a majolkou (1:1).
Pomazánka z červené řepy s ořechy
- 250 g vařené či pečené červené řepy, 50 g nasekaných vlašských ořechů, tři prolisované stroužky česneku, 50 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, sůl, pepř, česnek.
Příprava: Smíchejte 250 g vařené nebo pečené červené řepy, kterou nastrouháte, přidejte 50 g nasekaných vlašských ořechů, tři prolisované stroužky česneku, 50 g bílého jogurtu a dvě lžíce majonézy. Osolte, opepřete a dobře promíchejte.
Pomazánka z červené řepy s majonézou
- Jedna červená řepa, 1 ks lučina, 1 ks červená cibule, 1 ks majonéza, sůl, pepř mletý.
Příprava: Červenou řepu uvaříme ve slupce. Poznáme to tak, že je možné píchnout do půlky bulvy vidličkou. Po vychladnutí ji oloupeme a na struhadle nastrouháme najemno. K řepě přidáme lučinu nebo pomazánkové máslo, červenou cibulku nakrájenou nadrobno a asi 2 lžíce majonézy, kterou může nahradit kysaná smetana nebo bílý jogurt. Pak vše velmi důkladně promícháme vidličkou.
Podle chuti pomazánku dosolíme a opepříme, můžeme taky pro dochucení použít bylinkovou sůl.
Pomazánka ze syrové červené řepy se sýrem
- 1 malá červená řepa, 200 g žervé, 100 g nastrouhaného eidamu, tři stroužky česneku, sůl, pepř.
Příprava: Syrovou řepu nastrouháme, přidáme žervé,nastrouhaný eidam, utřený česnek, sůl, pepř a vše důkladně zamícháme.
Podáváme s celozrnným pečivem.
Víte, že…
… léčebné účinky červené řepy nebyly v minulosti nijak zvlášť ceněny?
… Matthioli znal její močopudné účinky. Pečenou v horkém popelu s růžovým olejem a včelím voskem ji zase doporučoval na kůži poškozenou „oznobeninami“. Na druhé straně Matthioli upozorňoval, že červená řepa „plodí povětrnost a nadýmání a chlípnost vzbuzuje“.