Sklokeramická (ale také indukční) varná deska přináší svým uživatelům řadu výhod, mezi které patří především vyšší účinnost, díky níž se mnohem rychleji ohřívá na požadovanou teplotu, a také snadná údržba. Používání sklokeramické desky s sebou ovšem nese také několik rizik, a to především s ohledem na čištění. Samotná technologie není úplně levná, proto výrobci dbají na to, aby si zachovávala svůj atraktivní vzhled i při intenzivním používání, je však potřeba ji správně čistit. Pokud desku totiž poškrábete, zůstanou na ní škrábance dobře patrné.
Jsou škrábance na sklokeramické desce problém?
Sklokeramická deska funguje na principu kontinuálního přenosu tepla od zdroje k nádobí, které je na ní umístěno (nádobí by mělo být přímo určeno pro tento typ varné desky). Dojde-li k jejímu poškození, může to mít negativní vliv na její funkčnost, ačkoliv problémem jsou zpravidla hluboké či úplné praskliny, které přerušují tepelný tok a výrazně omezují její funkčnost. Problémem mohou být také hlubší rýhy. Pokud se na desce vyskytují pouze běžné škrábance, zpravidla to na její funkčnost nebude mít vliv.
Odstranění škrábanců, rýh a prasklin
Praskliny a rýhy z keramické desky neodstraníte. Pokud vám deska praskne, nezbude vám nic jiného než ji vyměnit, jelikož pravděpodobně nebude fungovat správně. Běžné rýhy na sklokeramickém povrchu zapravit rovněž nelze, pokud se ale deska chová normálně, můžete ji bez problémů dále využívat – narušen bude pouze její vzhled. Mělké škrábance lze zaleštit pomocí hadříku a jemné málo abrazivní pasty (použít můžete zubní pastu nebo pastu připravenou z jedlé sody). Při leštění je potřeba minimální přítlak a následně desku omýt vodou.
Jak pečovat o sklokeramickou desku
Nejlepším řešením škrábanců na varné desce je prevence. Jelikož i drobné škrábance mohou výrazně narušit její celistvý a atraktivní vzhled, je potřeba se k ní odpovídajícím způsobem chovat a používat ji i udržovat tak, aby vůbec nevznikly.
Používání správného nádobí
Na sklokeramické desce byste vždy měli vařit pouze v nádobí, které je na tento povrch určeno. Je totiž nutné, by mělo maximálně hladký povrch dna (nevhodná je například litina nebo keramika). Před vařením také vždy zkontrolujte, že je nádobí dostatečně očištěno a že nemá na vnější straně dna žádné usazeniny. Ty se mohou k desce připéct, nebo ji naopak poškrábat.
Přístup k vaření a jemné čištění
Během vaření dávejte pozor, abyste minimalizovali odkapávání jídla na desku. Samozřejmě se mu někdy nevyhnete, nenechávejte jej však připéct a ihned jej odstraňujte. Desku byste měli pravidelně čistit a otírat tak, aby byla pořád čistá a hladká. Nenechávejte nánosy zaschnout, jejich odstraňování později je mnohem náročnější. Pro běžné čistění vám postačí klasický odmašťovací saponát, rozhodně se vyhněte čistícím práškům a pískům s abrazivními částicemi, rozhodně nepoužívejte drsnější stranu houbičky nebo drátěnku (ani kovovou, ani plastovou). Při vaření také dávejte pozor, abyste na vychladlou desku nepoložili příliš horký předmět, nebo naopak na horkou desku příliš studený (hrozí prasknutí desky).
Čištění usazených nečistot
Necháte-li nečistoty a zbytky na desce zaschnout či připéct, nebo se spečou během vaření a nebude je možné je jednoduše otřít jemným hadříkem, nezkoušejte to mechanicky. Na odolnější nečistoty byla pro keramickou desku vyvinuta speciální čisticí špachtle. Při správném použití tak z varného povrchu dostanete i náročnější připáleniny. Špachtli můžete kombinovat se zvláštními čisticími prostředky, jež jsou rovněž určeny na sklokeramiku – jejich výhodou je složení, které povrch dodatečně chrání povlakem, jež na něm zanechává.