V supermarketech obvykle koupíte mrkev bez její zelené části. Jiná je ale situace na trzích nebo třeba v případě, kdy můžete využít mrkev z vlastní zahrady. Pak by byla škoda nezpracovat ji celou. I její nať najde v kuchyni pestré uplatnění a vaše zdraví její konzumaci ocení.
Když už jdeme nať chválit, je třeba uvést na správnou míru, že pocta patří především chemicky neošetřené zelenině. Není třeba se obávat u mrkve z vlastních zdrojů nebo té, která je v bio kvalitě.
Cenné látky podpoří vaše zdraví
Mrkvová nať vám do těla dodá vápník, železo a vitamíny A, C a K. Je v ní i dostatek vlákniny a látky s antioxidačními účinky. Při její konzumaci podpoříte očištění těla od škodlivých látek. Imunitní systém nabudí ke správnému fungování. Mnohdy se nám hodí i její močopudný efekt. Při otocích nebo infekci močových cest si můžete připravit odvar z listů. Mrkev pomůže k regulaci krevního tlaku, snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice. Obsažené látky podpoří správné fungování jednotlivých částí oka. Její konzumace zlepšuje střevní peristaltiku.
Zkuste ji k dochucení jídla
Mrkvovou nať můžete využít jako jiné bylinky. Po nasekání nadrobno se hodí do polévky nebo s ní posypte namazaný chléb. Pokud máte rádi zeleninové smoothie, i tam najde své místo.
Recept na pesto
Dalším tipem je pesto z mrkvové natě. Hodí se do salátu, těstovin nebo ho můžete podávat s pečivem. Mrkvovou nať můžete nakombinovat s natí z celeru nebo petržele.
Tři hrsti nadrobno nasekané natě smícháte s olivovým olejem, oříšky (hodí se piniové, ale záleží jen na vaší chuti) a libovolnými semínky. Ta můžete předem mírně opražit. S pomocí mixéru vše zpracujete v pastu. Přizpůsobte si množství oleje a oříšků tak, abyste získali požadovanou konzistenci. Pak vmíchejte parmezán, citronovou šťávu, sůl a pepř. K dochucení poslouží i pár lístků máty.