Pravá italská ciabatta: Recepty

Ciabatta je italský chléb křupavé kůrky, zadělaný olivovým olejem. Těsto je tužší, často s přídavkem bylin. Ciabatta je obdoba francouzské bagety. Nejchutnější je čerstvá. Podává se jako příloha k nejrůznějším jídlům. Na přípravu ciabatty existuje mnoho různých receptů. Nabízíme pět různých receptů, které si dělají ambice nést ozmačení pravá italská ciabatta

Pravá italská ciabatta: Recepty

Ciabatta

  • 750 g hladké mouky, 3 dl vlažné vody, 60 g droždí, 1 dl olivového oleje, 4 lžičky soli, 2 lžičky krystalového cukru.
    Příprava: Rozdrobené droždí smícháme se 400 g hladké mouky a vlažnou vodou a necháme asi 15 minut vykynout. K takto připravenému kvásku přidáme zbylou mouku, olej, sůl, cukr a 1 dl vody. Vypracujeme hladké kypré těsto, které necháme opět vykynout asi půl hodiny. Těsto rozdělíme na dvě části, vytvarujeme z nich dlouhé ovály, přeložíme je na pomoučený plech a pečeme 18-25 minut při 180 °C.
    Během pečení těsto jednou nebo dvakrát lehce postříkáme vodou.

Ciabatta s rajčaty a bylinkami

  • 1/2 kostky droždí (21 g), 375 g pšeničné mouky, 50 ml olivového oleje, 1 zarovnaná lžička soli, 50 g sušených rajčat naložených v oleji, po snítce rozmarýnu, tymiánu a oregana.
    Příprava: Droždí rozdrobíme a se 3 lžícemi mouky rozpustíme ve 150 ml vody. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku. Přidáme olej a sůl a uhněteme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. Slijeme rajčata a rozkrájíme je na kostičky. Bylinky opereme, osušíme a posekáme. Spolu s rajčaty je zapracujeme do těsta. Těsto přendáme do mísy vymazané olejem a opět necháme na teplém místě asi 60 minut kynout. Těsto přemístíme na pomoučený vál a rozdělíme na 6 dílů. Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Z dílů těsta vytvarujeme malé bochníky, přemístíme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme 25 až 30 minut.
    Po upečení bochníčky vyjmeme a necháme vychladnout. Krájíme na tenké plátky.

Ciabatta s olivami

  • 400 g hladké mouky, 20 g droždí, 200 ml teplé vody, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli, 14 oliv pokrájených na čtvrtky.
    Příprava: Do mísy prosejeme mouku, přidáme rozdrolené droždí, olivový olej, sůl a teplou vodu. Promícháme a na pomoučeném vále důkladně, asi 10 minut, propracujeme. Necháme těsto na teplém místě kynout až do zdvojnásobení objemu (přibližně hodinu). Na vále potom těsto rozdělíme na dva díly, roztáhneme na placky (asi 30 krát 15 cm) poklademe olivami a placky přeložíme, čímž vytvarujeme ciabatty. Ty potřeme olivovým olejem a necháme asi 20 min na pečícím papíru na plechu kynout. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut při teplotě 220 °C.
    Dobře upečená ciabatta musí, když na ni zaťukáme prstem, znít dutě. Upečené ciabatty necháme vychladnout na mřížce.

Ciabatta se semínky

  • 20 g droždí, 1 lžička cukru, 600 g hladké mouky, asi 500 ml vody, 1 až 2 lžičky soli, 80 g dýňových semínek, 80 g slunečnicových semínek.
    Příprava: Z droždí, cukru, lžíce mouky a trošky vlažné vody připravíme kvásek a necháme ho v teple vzejít. Zbylou mouku prosejeme. Přidáme sůl a kvásek a zbylou vodou zaděláme vláčné těsto. V teple ho necháme vykynout. Pak do něj zapracujeme semínka a necháme ho vykynout ještě jednou. Z těsta vytvarujeme 4 šišky. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme je znovu kynout. Pak je vložíme do předehřáté trouby.
    Při 180 °C je upečeme dozlatova.

Pizza ciabatta

  • 250 g směsi na pečení ciabatty, 10 g droždí, 80 g parmezánu, 30 g sušených rajčat (ve skleničce), půl svazečku tymiánu a oregana, 10 plátků parmské šunky (po 10 g).
    Příprava: Droždí rozpusťte ve 160 ml vlažné vody a smíchejte se směsí na pečení. Těsto poprašte moukou, zakryté postavte na teplé místo a nechte přibližně 30 minut kynout. Rajčata nakrájejte na jemné proužky. Najemno nastrouhejte sýr a trochu si dejte na stranu na posypání. Listy bylinek stáhněte ze stonku.
    Pomoučete si pracovní desku a těsto vyválejte do čtyřhranné placky (asi 20 x 30 cm). Těsto obložte šunkou, rajčaty, parmezánem a bylinkami, nechte si však dvoucentimetrové okraje volné. Těsto srolujte tak, aby spoj směřoval dolů a bochník položte na pečicí plech vyložený papírem na pečení. Konce těsta ohněte směrem dolů. Bochník ozdobte proužky rajčat a sýrem, který jste si před tím dala na stranu.
    Poprašte chléb na plechu moukou a pečte v předehřáté troubě při 200 °Celsia 30 minut.
    Po 15 minutách chléb v případě potřeby zakryjte.

Zanechte odpověď