Přerostlé okurky, ať už jsou jakéhokoliv druhu, nejsou hospodyňce/hospodářovi na škodu. Právě naopak. Je to znamení, že jsme včas stihli naložit okurky správné (požadované) velikosti a že nastává doba pro zavařovací kreativitu. Jak si poradit s přerostlými okurkami?
Přerostlé nakládačky
Velmi dobrým tipem (zkušeností), jak využít přerostlé okurky (všeho druhu) nepotřebuje žádný recept.
Okurky oloupeme, nakrájíme na drobné kostky, nasypeme do zavařovacích sklenic, zalijeme lákem (svým oblíbeným, anebo docela obyčejným z komerční směsi koření Deko, Nova a podobně). Zavaříme obvyklým způsobem 20/80.
Takto zavařené okurky poslouží na přípravu přílohových a přesnídávkových salátů: bramborového, luštěninové, vlašského a podobně. Tato „příprava“ nejen usnadní práci, ušetří čas, ale také dost zlevní domácí výrobu salátů.
Přerostlé okurky: Tipy, nápady, recepty
Kvašáky z přerostlých okurek
- Přerostlé okurky nakládačky (množství takové, aby se vešly do 3litrové sklenice), 3l vody a 5 vrchovatých PL soli, čerstvé listy višně, černého rybízu, křenu nebo vinné révy, a květy kopru ( všeho dostatek, ovšem nemusí být všechny druhy), dále popř. kořen křenu nakrájený na kolečka, oloupaný česnek, feferonka.
Příprava: Vodu svaříme se solí a necháme zchladnout. Okurky dostatečně propícháme vidličkou, naskládáme do sklenice, prokládáme koprem, listy, křenem .Poté zalijeme nálevem a okurky zatížíme, aby byly ponořené. Já používám víčko od menší sklenice, které se vejde do hrdla nakládací sklenice a přes něj dám křížem špejle.
Uzavřeme zlehka víčkem, ne úplně nadoraz, a necháme v teple kvasit minimálně jeden týden. Pokud okurky postupně odebíráme, vždy musíme zbytek opět ponořit. Vytvoří se mléčný zákal, který ovšem nesmí na povrchu vytvořit plíseň.
Zavařené přerostlé nakládačky
- 2 – 3 kg přerostlých nakladaček, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 1 zelená paprika, 2 velké cibule, olej. Nálev: 2 l vody, 500 ml octa, 1 sáček Deka, 15 dkg cukru, 20 tablet sacharinu, bobkový list.
Příprava: Okurky oloupeme, rozpůlíme a lžící vydlabeme vnitřek (ten vyhodíme). Poté vydlabané okurky nakrájíme na proužky. nakrájíme také cibuli a papriky. Ve velké míse vše promícháme a směs zeleniny plníme do sklenic. Do každé sklenice na dno vložíme půl bobkového listu. Připravíme nálev a ještě teplým zalijeme zeleninu.
Do každé sklenice pak přilijeme polévkovou lžíci oleje (do malých skleniček jen čajovou lžičku), zavíčkujeme a zavařujeme v horkovzdušné troubě na 250°C po dobu 12 minut.
Sklenice se zavařenou čalamádu otočíme dnem vzhůru a takto necháme do druhého dne, aby se víčka dobře zatáhla.
Kořeněné okurky I.
- 2,5 kg přerostlých okurek, 8 ks středních cibulí, 3 lžíce 3 polévkové lžíce soli, 1 lžičku 1 kávovou lžičku pálivé papriky, 1 kávovou lžičku kari koření, 3 kávové šálky octa, 2,5 kávového šálku krupicového cukru.
Příprava: Okurky a cibuli nakrájíme na tenká kolečka, přidáme sůl a necháme 2 hodiny odležet.
Potom odstraníme přebytečnou vodu, přidáme ocet, cukr, papriku a kari a plníme do připravených sklenic, které asi 5-10 minut sterilizujeme.
Kořeněné okurky II.
- 2,5 kg okurek nakládaček mohou být přerostlé, 6 velkých cibulí, 3 lžíce soli, 1 malou čerstvou papriku do každé skleničky (nakrájené na malé proužky).
Nálev: 3/4 litru octa, 1/2 kg cukru písek (může být méně), 1 lžička pepře, 1 lžička kari koření, 1 lžička chilli koření, 1 velká lžíce Deka.
Příprava :Přerostlé okurky nakrájíme ve slupce na malé kolečka přidáme nakrájenou cibuli, 3 lžíce soli, necháme 1 hodinku odležet. Po hodině přidáme do odležených okurek 3/4 litru octa, 1/2kg cukru písek, 1 lžička pepře, 1 lžička kari koření, 1 lžička čili koření a nakonec 1 lžíce Deka. Vše smícháme dohromady a dáme do čistých malých skleniček.
Zavaříme asi na 20 minut. Po 20 minutách skleničky vyndáme z hrnce a dáme vychladnout.