Připravujeme narozeninový dort pro děti

Narozeninový dort pro děti, to je pro rozumnou maminku někdy trochu problém. Obzvlášť, když není příliš „silná v kramflecích“ co se přípravy dezertů a moučníků týká. Narozeninový dort pro děti by měl mít sváteční charakter, měl by děcku chutnat, ale zároveň by měl splňovat určité požadavky kladené na zdravou výživu dětí.

Ve vleku módních trendů

Někdy se stává, že narozeninový dort není ani tak určen dětem jako ambicím rodičů. To se týká především komerčních cukrářských výrobků. V nabídkách cukrářství se setkáváme s výtvory, které reagují na poptávku po módních dortech – nedortech: zvířátka, autíčka, postavičky. Většinou se jedná o plněný piškototý korpus zformovaný do tvaru, potažený nepravým marcipánem, který je dobarven potravinářskými barvivy. Tyto „dorty“ mají něco společné společného – jsou přeslazené (základní ingrediencí marcipánového potahu je bílý cukr), drahé a nepříliš zdravé. I když výrobci potravinářských barviv deklarují jejich nezávadnost, zdravý rozum říká, že možná příliš neškodí, ale jistě neprospívají. Navíc – malým dětem ani nechutnají. A radost udělají teprve až větším dětem, které již podléhají ze všech stran se valícím komerčním vlivům a spíš než sníst dort, budou se jím chtít pochlubit před kamarády.

Vyřízneme panence kus obličeje?

Dřív než maminka podlehne módním trendům, měla by se trochu zamyslet.

  • Proč by měl dort pro docela malé dítě vypadat třeba jako lokomotiva? Vždyť je to slavnostní potravina určená k jídlu.
  • Jak budete své děťátko přesvědčovat, že nastal čas lokomotivu rozbořit, medvídkovi uříznout očičko, panence zakrojit do hlavy? Citlivé dítě to spíše dožene k pláči. Ostatně, takové roční batole obvykle ještě nemá natolik vyvinutou představivost a abstrakci, aby v namodralé hroudě „vidělo“ například Šmoulinku.
  • Přiznejme si – neobjednáváme tyto výtvory spíše pro sebe? Aby se dobře vyjímaly na fotografiích a videoznámech?

Zdravý narozeninový dort pro děti

Dort je určen dítěti, měl by mu tedy především chutnat. Zkušenosti maminek, které o správnou výživu malých dětí dbají, v souladu s názorem odborníků na dětské stravování se shodují, že malému děcku nejvíce chutná to, na co je zvyklé. S velkým úspěchem se tedy setkávají zejména nepečené dorty, na jejichž přípravu byly použity známé a dětem prospívající ingredience: piškoty, zakysané mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, smetana), džemy, ovocné protlaky, ovoce. Místo želatiny na zpevnění maminky používají maizenu (kukuřičný škrob), bramborový škrob (bez příchuti nebo coby pudinkový prášek). Používají-li máslové krémy, odlehčí je zašleháním tuhého pudinku nebo moučné kaše, a to tak, aby máslo tvořilo velmi malou část krému.

Nepečené dorty se vkládají do kulatých forem (nejlépe s otevíracím okrajem) nebo do kónických mís (aby šly dobře vyklopit). Nepečený dort je dobré připravit předem, aby se „proležel“ (ingredience se spojí) a zatuhl. Až na závěr se dozdobuje. A oslavenec se určitě nebude zlobit, když jeho dort bude zkrášlen klasickými ozdobami vytvořenými cukrářským sáčkem, než když bude mít „jakoby“ podobu tvářičky či zvířátka. Vkus dítěte se formuje už od útlého věku.

Fotíme u dortu

Dort se obvykle ozdobí svíčkami, u čehož nesmí chybět fotoaparát nebo kamera. Počítejme s tím, že se nám děťátko před objektivem může pohnout. Je proto vhodné zvolit krátký čas nebo ve scénickém programu vybrat nastavení pro focení dětí, pohybu nebo portrétu. Budeme-li fotit s bleskem, a jestliže pouze fotíme a snímky pak neupravuje ve fotoprogramu, nezapomeňme nastavit korekci červených očí. Nafotíme víc snímků a ponecháme jen ty zdařilé.

Nenuťme děti porušovat zásady

Někteří rodiče jsou šťastni, jestliže se jejich batole vrhne na dort a rozpatlá ho. Inu… Stane-li se to spontánně, vznikne úsměvný dokument. Ale jestliže má dítě úctu k hezké věci a je-li vedeno k tomu, že se s jídlem „nešeredí“ a že nesmí jíst rukama, nebudeme jej k tomu pobízet (což zejména tatínkové v honbě za snímkem někdy dělají). Takové nucení k porušení zásad jednak vnese do dětské hlavičky zmatek, a také by se nám to mohlo vymstít v situaci, kdy to nejméně čekáme – třeba při návštěvě cukrárny nebo restaurace.

Zanechte odpověď