Pstruh pečený v troubě

Pstruh má velice jemné maso a mezi rybami, které žijí v našich vodách je považován za skutečnou lahůdku. Výhodou je, že lze ze pstruha vyjmout celou kostru a zbude jen minimum kostí, které nekomplikuje konzumaci. Pstruh pečený v troubě je asi nejběžnější ze způsobů tepelné úpravy. Nabízí se mnoho možných variant.

Pstruh pečený v troubě: Recepty

Plněný pstruh

  • Pstruha (400 g) podélně rozřízneme, vyjmeme mu páteř a vnitřnosti a vymyjeme ho. Připravíme si nádivku: 1 žemli pokrájíme na kostičky a pokropíme 0,25 I mléka, smícháme s 20 g másla, žloutkem z 1 vejce a petrželkou a bílým pepřem. Přidáme usekané sterilované žampióny a rybu touto směsí naplníme. Pstruha pečlivě zašijeme, osolíme a opečeme prudce na 20 g másla ze všech stran, potom podlejeme 0,05 I bílého vína a zvolna dopečeme v troubě.

Pstruh s bylinkami

  • Dobře vyčištěného a omytého struha osolíme zvenku i zevnitř, okořeníme mletým pepřem a obalíme v hladké mouce. Rozehřejeme lžíci másla, rybu mírně opražíme z obou stran a vložíme do trouby asi na 1/2 hodiny. Před dopečením posypeme buďto nasekaným rozmarýnem, šalvějí nebo jenom petrželkou a podlejeme 1 dcl bílého vína.

Chalupářský pstruh

  • 4 porce pstruha, 80 g oleje, 1 lžíce hladké mouky, 500 g brambor, 5 stroužků česneku, kmín, sůl, pažitka.
    Příprava: Pstruha osolíme, okmínujeme, lehce obalíme v mouce a krátce opečeme na rozpáleném oleji. Porce urovnáme do vymaštěného pekáčku, naskládáme na ně plátky syrových, osolených a okmínovaných brambor, které promícháme s tence nakrájeným česnekem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 35 minut.
    Porce hojně posypeme sekanou pažitkou.

Pstruh v alobalu

  • Na 1 kg pstruhů si připravíme pomazánku z 80 g utřeného másla, 20 g velmi drobně nakrájené cibule, nakrájené petrželky, hořčice, soli, pepře a citrónové šťávy. Pomazánkou naplníme vykuchané a očištěné pstruhy, každého zvlášť zabalíme do alobalu a upečeme na grilu, v rozžhaveném popelu nebo troubě.

Závitky ze pstruha

  • 400 g vykostěného pstruha, 180 g lučiny, zelený pepř, čerstvý kopr, sůl, citrón (na ozdobu), citrónová šťáva, bílý pepř a olej na potření.
    Příprava: Nejprve si připravíme náplň: Do misky dáme lučinu, posekaný kopr, pokrájený čerstvý pepř, přidáme sůl, bílý pepř, citrónovou šťávu a dobře promícháme. Filety z pstruha rozřízneme po délce napůl, potřeme náplní a zavineme od ocásku k hlavě s kůží navrch. Protneme párátkem a postavíme na vymazaný plech. Poté je vložíme do rozpálené trouby asi na 10 až 15 minut a při teplotě 160 °C necháme péct. Upečené závitky potřeme olejem, ozdobíme a hned podáváme.
    Jako příloha je nejlepší černý chléb.

Pstruh v listovém těstě

  • 1 velký pstruh, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, čerstvě mletý bílý pepř, 450 g listového těsta, svazeček petrželky, 50 g másla, 1 žloutek, 2 lžíce mléka, 200 g créme fraiche (nebo šlehačky), lžička dijonské hořčice, 1 lžička krenexu, tuk na plech.
    Příprava: Vykuchaného, omytého a osušeného pstruha pokapeme zvenčí i zevnitř citronem, osolíme a opepříme. Nasekanou zelenou petrželku smícháme s rozpuštěným máslem a rybu ze všech stran potřeme. Listové těsto vyválíme na velmi tenký plát, položíme na něj pstruhaa celého jej zabalíme, spoje slepíme vodou. Čtvrtinu těsta odložíme na šupiny: vypichujeme kolečka o průměru asi 5 cm a klademe je na zabalenou rybu přes sebe jako šupiny. Potřeme žloutkem rozšlehaným v mléce a na vymaštěném plechu pečeme v předehřáté trouběasi 30 minut, až těsto zezlátne. Créme fraiche nebo šlehačku smícháme s hořčicí a s křenem a podáváme ke pstruhovi.

Zanechte odpověď