Punčové řezy na plech

Máte chuť na pravé „punčáky“ z cukrárny, ale cukrárna v nedohlednu? Zkuste si je doma udělat sami. Stačí nakoupit potřebné suroviny a držet se následujícího receptu:

Co budeme potřebovat?

3-4 vejce (podle velikosti), 160g cukru krupice, 300g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 100ml oleje, 100ml vody, 1 lžíce rumu, 1 lžíce citronové šťávy

Punčový nálev:

150ml vody, 150g cukru krupice, 2 lžíce rumu, 2 lžíce punče, 1 lžička vanilkového aroma, 1/4 lžičky kyseliny citronové, červená potravinářská barva

Náplň:

200g džemu (meruňkového, rybízového)

Poleva:

150g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce vody

+ čokoládová poleva na ozdobení

Postup:

Řezy připravujeme den předem, protože musí odležet.

Začneme přípravou korpusu. Do nádoby šlehače si připravíme 3-4 žloutky, krupicový a vanilkový cukr a olej a vyšleháme. Potom přilijeme vlažnou vodu, rum, citronovou šťávu a znovu zamícháme. Vznikne poměrně řídká směs. Do odvážené mouky přimícháme prášek do pečiva a z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutkovou směs postupně smícháme s moukou a nakonec přidáme sníh z bílků.  Takto připravenou hmotu vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a urovnáme. Pečeme v troubě při 180 stupních do zlatova. Po upečení necháme vychladnout.

Zatím si připravíme punčový nálev. Vodu svaříme s cukrem a přidáme ostatní suroviny. Upečený korpus rozřízneme na 4 stejně velké díly. Spodní díl potřeme silněji džemem a položíme na něj druhý díl. Ten stejnoměrně po celé ploše pokapeme polovinou punčového nálevu. Přiložíme třetí díl a ten opět co nejvíce stejnoměrně pokapeme druhou polovinou punčového nálevu a navíc ještě potřeme džemem. Navrch přiložíme poslední čtvrtý díl, zatížíme prkýnkem a necháme v chladu několik hodin (nejlépe přes noc) odležet.

Další den si vytvoříme ledovou polevu. Suroviny třeme tak dlouho, dokud poleva nezhoustne a nezbělí.

Pokud má korpus nepravidelné strany, podle potřeby je seřízneme a polijeme polevou. Po jejím zaschnutí můžeme ještě ozdobit (pocákat) čokoládovou polevou. Před podáváním krájíme na řezy.

Zanechte odpověď