Quinoa: Příprava

Quinoa, merlík chilský, nám byla ještě před několika lety známá jenom z literatury pojednávající o tak zvaných „superpotravinách“. Koncem druhé dekády 21. století se quinoa objevuje i v české obchodní nabídce. Takže kdo má o konzumaci merlíku chilského zájem, může si jej koupit. Musí však vědět, jak se quinoa připravuje. Není to nic složitého, ani to nezabere moc času.

Jak chutná qiunoa

Kdo ještě sám nezkusil, zajímá ho, jak quinoa chutná. Quinoa jsou semínka merlíku chilského, není to těstovina nebo obilí, jak tomu je například u kuskusu nebo bulguru, i když by k takové představě mohla svádět vizuální podobnost. A jako semínka quinoa také chutnájadrně (v současné době se víc používá výrazu „oříškově“), mírně nahořkle.

Quinoa může být bílá, červená a černá, ale barva se na chuti nijak neodráží. „Neexistuje žádný výrazný rozdíl mezi barvami z hlediska nutriční hodnoty, s výjimkou některých tmavých antioxidantů v červené a černé Quinole. Červená a černá semínka jsou křupavější, pokud jde o strukturu,“ uváději na webu superpotraviny.webnode.cz.

Semínka je třeba před konečnou úpravou kuchyňsky připravit:

  1. proprat
  2. a uvařit.
  3. Někdo doporučuje ještě mezistupeň namáčení.

Vařenou quinou můžeme podávat teplou či studenou a připravovat z ní slané i sladké pokrmy. Ve své domovině se quinoa používala jako dnes rýže – sloužila k vaření kaší, polévek, nebo byla konzumována jen opražená. Mouka z namleté quinoi má všestranné použití.

Quinoa: Příprava

Semínka merlíku mají saponinovou vrstvu, která způsobuje jejich hořkost. Toho je třeba nejprve surovinu zbavit. „Pro lepší trávení a snížení kyseliny fytové,“ zdůvodňuje se.

Osvědčilo se vysypat odměřené množství do nádobky se studenou vodou, asi po dvou minutách promnout (jako rýži), přes velmi husté síto zcedit a pak studenou vodou proplachovat.

  • Buď v sítu rovnou pod vodovodem,
  • anebo několikrát vyměnit studenou vodu v míse a v ní několikrát promnout a zcedit.

Síto musí bát opravdu husté, semínka jsou malá a proud vody by je mohl řidším cedníkem vyplavit. Někdy se doporučuje na závěr nechat semínka pět až deset minut namočená, jinde se uvádí, že namáčení naopak není třeba.  Pak se musí zrníčka uvařit.

Na plotně nebo v rýžovaru

Uvařením semínka změknou a dvojnásobně nabudou. Proto je třeba zalít je dvojnásobkem tekutiny (na jeden díl semínek dva díly tekutiny). Může to být:

  • vodou,
  • vývarem (ze zeleniny, z mořských řas nebo z masa)
  • nebo mlékem (kravským nebo rostlinným, podle vlastního způsobu stravování a momentálních zásob).

I do semínek určených na sladké použití je dobré přidat pár zrnek soli, jako i do jiných sladkých pokrmů.

Semínka lze vařit na sporáku (v případě mléka za stálé kontroly a při občasném zamíchání, aby se mléko nepřipálilo), anebo je možno úspěšně použít rýžovar. Tekutina se přivede k k varu  a zvolna vaří 15 minut. Poté se hrnec s quinoou odstaví a pět deset minut nechá pod pokličkou „dojít“. Quinoa vstřebá všechnu tekutinu. Je připravena k dohotovení.

Qiunoa: Použití

S vařeným merlíkem se pak pracuje jako s kuskusem, pohankou nebo s vařenou rýží. Buď intuitivně nebo podle nějakého konkrétního návodu, receptu nebo tipu. Použít ji lze přímo jako přílohu k dušeným masovým i zeleninovým pokrmům, na přípravu sladkých kaší, do jogurtových, tvarohových a smetanových dezertů, jako „plnidlo“ do masových a zeleninovách fáší, jako součást luštěninových pokrmů (smíchaní s cizrnou, čočkou a podobně), do salátů…

Víc o merlíku chilském v samostatném článku Co je qiunoa.

Zanechte odpověď