Rahat či lokum, někdy také turkish delights, je cukrovinka pocházející z Turecka. Kdysi se prý prodávala i u nás, pamětníci si nejspíš vzpomenou na měkké kostky obalené ve směsi maizeny a cukru. Dnes už ji jen tak nekoupíte, ledaže byste vyrazili na dovolenou. Setkáte se s ní v Turecku, v balkánských zemích, tam, kde žije turecká menšina, a také v anglicky mluvících zemích, kam ji kdysi začali dovážet Britové.
Rahat je barevné, sladké a může být plněné různými oříšky. Máte na něj chuť, ale do Turecka se zrovna nechystáte? Připravte si jej podle tohoto receptu.
Ingredience
500 g cukru krupice
140 g kukuřičného škrobu
520 ml vody
3 lžíce citronové šťávy
100 g vyloupaných pistácií
100 g lískových oříšků
2 lžíce růžové vody na vaření
Tekuté potravinářské barvivo (2 barvy)
100 g kukuřičného škrobu
110 g cukru moučka
Postup
Dva plechy či jakékoli obdélníkové mísy o rozměru cca 13 x 17 cm vyložíme pečicím papírem. Předtím můžeme kápnout na dno trochu oleje, aby papír neujížděl. Pistácie na krátkou chvíli opražíme na suché pánvi. Vyndáme, to stejné zopakujeme s lískovými ořechy.
Asi 230 ml vody v hrnci přivedeme k varu, přidáme cukr krupici a citronovou šťávu. Plamen ztlumíme na střední teplotu a vaříme. Měla by se tvořit pěna. Pokračujeme ve vaření, dokud se sirup trochu nezredukuje a nezhoustne. Začne rovněž tmavnout, takže ho vypneme, než bude mít karamelovou barvu. Hotový sirup poznáme tak, že ho odškrábneme stěrkou ode dna a on se bude pomalu vracet zpátky. Neměl by tudíž být příliš vodnatý.
V misce smícháme 140 g kukuřičného škrobu a 290 ml vody. Důkladně rozmícháme, dokud se škrob ve vodě úplně nerozpustí. Směs přidáme do sirupu a vrátíme na mírný plamen. Směs zhoustne a nemusí jít úplně snadno míchat, nicméně pokračujeme do doby, dokud se nebude úplně oddělovat ode dna. To může trvat hodinu až hodinu a půl. Pak směs rozdělíme na dvě části.
Do jedné části přidáme lžíci růžové vody, potravinářské barvivo a lískové oříšky, do druhé části také lžíci růžové vody, potravinářské barvivo (jinou barvu) a pistácie. Obě směsi přendáme do připravených plechů nebo misek. Uhladíme povrch, přikryjeme alobalem a necháme stát zhruba 24 hodin.
Pak sladkosti nakrájíme ostrým nožem na malé čtverečky (nejlépe to jde, když si nůž předtím pomažeme olejem). Do hlubokého talíře nasypeme cukr moučku a kukuřičný škrob a zamícháme. Každý bonbon pak obalíme. Rahat vydrží několik týdnů i v pokojové teplotě, nejlépe uzavřené v plechové krabičce.