Pro rakouskou kuchyni jsou typickým pokrmem špecle (Spätzle, spaetzle). Jenže špecle se nevaří jenom v Rakousku. Špecle jsou vaječné nudle nebo noky připravované rovněž v jihoněmecké, švýcarské, maďarské, alsaské a jihotyrolské kuchyni. Špecle mají tvar silnějších nudlí nebo kulatých noků.
Spätzle znají nejenom v Rakousku
Špecle se podávají jako příloha, anebo jako samostatné jídlo. Mohou mít sladkou i slanou variantu. Slané špecle se připravují s dušným špenátem, se sýrem, se slaninou. Nebo se opatřují sladkou posýpkou a polévají se máslem. Těsto na špecle neobsahuje brambory. Tím se špecle liší od slovenských strapaček, halušek.
Nudle či noky z mouky a vajec se přes cedník s většími otvory zavařují do vroucí osolené vody, hotové jsou po vyplavání na hladinu. Tradiční špecle jsou produkovány i potravinářskými firmami a lze si je běžně koupit. „Typickým znakem špeclí určených k prodeji je jejich předvaření výrobcem, což usnadňuje práci koncovým spotřebitelům,“ připomíná otevřený slovník Wikipedie.
Spaetzle, Spätzle: Rakouské recepty
Spätzle, spaetzle špecle I.
- 300 gramů mouky, 4 vejce (velikost M), strouhaný muškátový oříšek, 4-6 lžic minerální vody, 2 velké cibule, 1 polévková lžíce přepuštěného másla, 40-50 g másla, 2-3 lžíce strouhanky, trochu soli.
Příprava: 300 g mouky, 4 vejce, 1 lžičku soli, 1 špetku muškátového oříšku a 4-6 polévkových lžic minerální vody smíchejte vařečkou nebo hnětacím hákem ručního mixéru a vytvořte husté těsto. Poté přikryjte a nechte asi 1 hodinu odpočívat. Ve velkém kastrolu přiveďte k varu hodně osolené vody.
Na spodní polovinu navlhčené kuchyňského prkénka rozdělte po částech asi dvě lžíce spaetzle těsta. Zadní částí dlouhého nože seškrábejte jemné proužky přímo do vroucí vody.
Nebo: Vložte malé těsto do lisu na spaetzle a po částech ho vymačkejte přímo do vroucí osolené vody. Nožem uřízněte nitky těsta. Přiveďte k varu a vařte, dokud se lžíce nezvedne. Uvařené špecle sceďte, krátce propláchněte na sítu pod studenou vodou. Slijte a udržujte v teple.
Oloupejte 2 cibule a nakrájejte na kroužky. Na pánvi rozehřejte 1 polévkovou lžíci přepuštěného másla. Cibuli osmažte dozlatova, vyjměte ji a položte na špecle.
V tuku po smažení rozehřejte 40-50 g másla. Vmíchejte 2-3 lžíce strouhanky, za stálého míchání opečte. Máslovou drť nasypejte na spaetzle, podávejte. Povrch můžete také posypat sýrem.
Zdroj: www.lecker.de/spaetzle-das-rezept-zum-selbermachen-72965.html
Spätzle, špecle II.
- 250 g mouky, 3 vejce, 50 ml vlažné vody, 5 g sůl.
Příprava: Vejce, vodu a sůl promíchejte vařečkou, zapracujte do mouky. Ručně šlehejte vařečkou, dokud těsto nebude hezké a hladké. Musí být pevné, ale snadno tekoucí. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky. Pomocí špachtle seškrabávejte do vroucí vody a přibližně po 5 minutách uvařené špecle vyjměte (když plavou na hladině). Sceďte, propláchněte studenou vodou.
Zahřejte na pánvi s trochou másla a podávejte. Posypte petrželkou a podávejte – skvěle se k nim hodí zelený listový salát. - Spaetzle jsou dokonalou přílohou ke guláši, roládám, vepřové nebo hovězí pečeně.
- Spaetzle těsto lze podle potřeby obměnit, například přimícháním parmezánu, koření jako paprika nebo chilli. Nebo můžete do těsta přidat nasekané bylinky jako medvědí česnek, petržel, kopr nebo pažitku.
- Minerální voda místo normální vody dělá těsto pěkné a nadýchané. Vodu můžete také nahradit mlékem.
- Nezpracované těsto, které zbyde, lze také zmrazit. Poté v případě potřeby rozmrazte v chladničce a zpracujte jako obvykle.
Zdroj: https: www.gutekueche.at/spaetzleteig