Zapečené těstoviny jsou velmi vděčným pokrmem. Krom toho, že do nich můžeme zpracovat maso, zeleninu, sýry, uzeniny – a to i ve zbytkovém množství, chutnají zapečené těstoviny skoro každému. Nabízíme recepty na výborné zapečené těstoviny a jako bonus recept na zapečené těstoviny pro dietáře (močové kameny).
Recepty na výborné zapečené těstoviny
Těstoviny s pórkem a uzeninou
- 500 g těstovin (kolínka, vřeténka, mušle), 200 g očištěného pórku, 200 g měkké uzeniny, 3 stroužky česneku, 50 g tuku, pepř, sůl, zelené natě.
Příprava: Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Pórek upravený na tenká kolečka osmahneme na rozpáleném tuku, přidáme k němu prolisovaný česnek, na kostičky nakrájenou uzeninu, vše promícháme, mírně podlijeme a podusíme. Hotovou směs smícháme s připravenými těstovinami, dosolíme, opepříme a posypeme sekanými zelenými natěmi.
Zapečené těstoviny se sladkým tvarohem
- 300 g mušliček nebo vřetének, 2 vejce, 40 g másla, 1 dl mléka, tuk a strouhanka na formu; na plnění 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 2 lžíce rozinek, citronová kůra.
Příprava: Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a po scezení promastíme máslem. Tvaroh promícháme se všemi uvedenými přísadami a střídavě s nudlemi vrstvíme do vymaštěné a vysypané formy. První a poslední jsou těstoviny. Pokrm zapečeme ve středně vyhřáté troubě, zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a dohotovíme. Podáváme posypaný cukrem ochuceným vanilkou nebo skořicí.
Zapečené těstoviny s mletým masem
- 500 g těstovin, 400 g mletého masa, 2 lžíce tuku, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce rajského protlaku, 30 g másla, 150 g tvrdého sýra, sůl, pepř.
Příprava: Drobně nakrájenou cibuli a česnek osmahneme na tuku, přidáme mleté maso, sůl, pepř, krátce vše opečeme, přidáme trochu vody, protlak a za občasného míchání směs dusíme 25 minut. Mezitím uvaříme v osolené vodě těstoviny. Rendlík vymažeme máslem, na dno dáme vrstvu dobře scezených uvařených těstovin, posypeme částí strouhaného sýra, překryjeme vrstvou masové směsi a dále pokračujeme stejným způsobem do spotřebování všech surovin. Povrch posypeme sýrem, pokapeme rozehřátým máslem a v mírně vyhřáté troubě zapékáme asi 15 minut. Podáváme s domácí čalamádou.
Zapečené těstoviny s mletým masem a houbami
- 350 g těstovin (flíčky, nudle, kolínka), 300 g mletého masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, špetka drceného kmínu, špetka pepře, špetka majoránky, 2 lžíce sádla, hrst sušených uvařených nebo podušených hub, 1 dl mléka, 2 vejce, máslo, podle možnosti 2 lžíce nasekané petrželky.
Příprava: Těstoviny běžné uvaříme podle návodu, slijeme do síta, propláchneme rychle studenou vodou a necháme okapat. Mezi okapáním opečeme na sádle mleté maso s cibulí, česnekem, kmínem, pepřem, majoránkou, přidáme připravené houby, petrželku, osolíme a promícháme s těstovinami. Ušleháme mléko s vejcem (stačí řádné rozmíchat vidličkou v hrníčku). Ohnivzdornou misku (běžný pekáček) vymažeme máslem, připravené těstoviny s dalšími přísadami do něj vyklopíme, zalijeme mlékem s vejci a dáme prudce zapéci. Povrch můžeme před zapékáním pokrýt několika lupínky másla. Vynikající jsou i narychlo připravené bez zapékání.
Těstoviny zapečené s cuketou
- 400 g těstovin, 400 g očištěných cuket, 2 lžíce oleje, 2 rajčata, 1 lžíce rostlinného másla, 1 lžíce citronové šťávy, 100 g strouhaného sýra, bazalka, sůl, pepř, petrželka a citron na zdobení.
Příprava: Těstoviny uvaříme a propláchneme studenou vodou. Cukíny nakrájíme na tenké plátky a rajčata bez jadérek na čtverečky. Obojí osmahneme na oleji, osolíme, opepříme, promícháme s těstovinami a krátce zapečeme v nádobě vymazané rostlinným máslem. Pokrm pokapeme citronovou šťávou, posypeme strouhaným sýrem promíchaným s čerstvou nebo sušenou bazalkou a dopečeme dozlatova. Ozdobíme kouskem citronu a snítkou petrželky.
Brokolice s těstovinami a červenou paprikou
- Dvě červené papriky pokrájíme na nudličky, lehce osmahneme s česnekem na troše oleje, osolíme, podlijeme a podusíme. 300 g těstovinových mušlí uvaříme podle návodu a dáme do nahřáté mísy. Menší kousky brokolice nejprve osmahneme a pak přidáme do papriky a dodusíme. Vše nalijeme na těstoviny, promícháme, okořeníme bílým pepřem, bazalkou a oreganem a hojně posypeme parmazánem nebo jiným strouhaným sýrem. Vařenou nebo dušenou brokolice můžeme s těstovinami podávat v mnoha různých úpravách, záleží na chuti a fantazii.
Dietní zapečené nudle s masem
(Jídelníček při onemocnění močovými kaménky ze solí kyseliny šťavelové)
200 g libového vepřového nebo telecího masa, 20 g másla, sůl, 200 g těstovin (střední flíčky), 1 vejce, 2 lžíce mléka, sůl. Příprava: Maso rozkrájíme nadrobno, posolíme a v troše vody podusíme. Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Potom smícháme s podušeným masem a urovnáme do pekáčku nebo zapékací misky vymazané máslem. Vložíme do trouby a necháme prohřát. Potom přelijeme vejcem rozmíchaným v mléce a v troubě zapečeme. Doplníme okurkovým salátem.
- Články s tématikou močových kamenů svou k nalezení ZDE.