Navykli jsme si každému pokrmu, který je smočen ve vejcích, obalen ve strouhance a pak usmažen v tuku, říkat „řízky“. A tak máme řízky i ze surovin, které se na „řízky“ neřežou. Třeba z hub. Když nejsou houby lesní, obalujeme i snadno dostupné houby pěstované – třeba hlívu ústřičnou. S hlívou to je tak, že nemusíme čekat na houbařskou sezonu. Je dostupná celoročně. Hlíva je houba chutná a navíc se jí připisují pozitivní zdravotní účinky na lidský organismus. Jak udělat „řízky“ z hlívy ústřičné?
Jak přijít ke hlívě ústřičné
Jen málokdo má štěstí, aby mu hlíva ústřičná samovolně rostla na tlejícím kmeni. A málokdo má tolik vhodného prostoru, aby mohl doma hlívu ústřičnou pěstovat. Většinou ke hlívě přicházíme tím nejsnadnějším způsobem – koupíme ji. Hlíva je dostupná celoročně. Většinou ve velkých marketech. Ale občas na natrefíme i v zelinářském sortimentu menších prodejen. Kilogram hlívy ústřičné stojí kolem stokoruny – plus mínus. Ale kilogram hlívy je už značné množství.
Proč smažit hlívu v obalu?
Obalování klobouků hlívy (v trojobalu nebo v nějakém těstíčku) je způsob nejen oblíbený a chutný, ale rovněž praktický. Obal zajistí, že při tepelné úpravě houba nepustí tolik tekutiny, jako při úpravě přímé. Porce je pak větší, a to je příjemné pro kuchařku/kuchaře, i pro strávníka.
Řízky z hlívy ústřičné: Recepty
Řízky z hlívy ústřičné I.
- 12 kloboučků hlívy 2 vejce sůl a pepř mouka a strouhanka na obalení olej na smažení.
Příprava: Kloboučky hub pečlivě zbavte nečistot a otřete papírovou utěrkou. Vejce rozšlehejte, osolte a opepřete. Houby postupně obalte v klasickém trojobalu ze všech stran. Hlívové řízky smažte dozlatova v rozpáleném oleji a podávejte s vařeným bramborem, nebo kaší.
Řízky z hlívy ústřičné II.
- 800 g hlívy ústřičné, 50 g hladké mouky, 150 g strouhanky, 2 vejce, olej na smažení, sůl.
Příprava: Hlívu rozdělíme na jednotlivé plátky a pečlivě omyjeme. Postupně obalujeme v mouce, rozšlehaném osoleném vajíčku a na závěr ve strouhance. Osmažíme na oleji.
Řízky z hlívy ústřičné III.
- Hlíva ústřičná – klobouky, sůl, pepř mletý, mletá sladká paprika, drcený kmín, česnek sušený, hladká mouka, rozšlehané vejce, strouhanka – nejlépe čerstvě namletá ze staršího pečiva, olej.
Příprava: Hlívu si očistíme, odkrojíme nožičky, které můžeme použít do polévky, guláše, pod maso… Kloboučky ochutíme směsí, umíchané ze soli, pepře, papriky, sušeného česneku a drceného nebo mletého kmínu. Pak hlívu obalíme v klasickém trojobalu- mouka, vejce, strouhanka a smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Po osmažení odkládáme na ubrousek odsát přebytečný olej.
Řízky z hlívy ústřičné IV. – pečené
- Hlíva ústřičná 150 g, kukuřičná strouhanka 50 g, vejce 2 ks, sůl a čerstvě namletý pepř.
Příprava: Troubu předehřejte na 170 °C. Hlívu umyjte, odkrojte kořeny s hlínou a větší klobouky rozpulte. Připravte si dva hluboké talíře. Do jednoho nasypte kukuřičnou strouhanku a ve druhém vyšlehejte vejce se špetkou soli a špetkou pepře.
Hlívu pak obalujte nejprve ve vajíčku a teprve poté ve strouhance, aby strouhanka na kluzkém povrchu dobře držela. Obalené kousky hlívy pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Plech přemístěte do trouby a hlívu pečte 12–15 minut při 170–180 °C dozlatova. mladé kloboučky hlívy
Řízky z hlívy ústřičné V.
- Připravíme si větší kloboučky hlívy podle počtu strávníků, hladkou mouku, vajíčko, mléko, strouhanku, olej na smažení.
Příprava: Z vajíčka, mléka a mouky umícháme těstíčko, které i osolím, protože tak jsou houby osolené rovnoměrně. Hlívové klobouky obalím v těstíčku a poté ve strouhance a klasicky smažím na oleji, po osmažení je pokládám na papírovou utěrku. Podáváme nejčastěji s vařeným bramborem či zeleninou.
Pokud chcete tento recept trošku ozvláštnit, zkuste kloboučky, před obalením, ze spodní strany potřít utřeným česnekem, nebo posypat nějakým oblíbeným kořením (kmín, paprika, bylinky, pepř a různé směsi koření).
Řízky z hlívy ústřičné VI.
- Sůl, hladká nebo polohrubá mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení, sýr a šunka, trochu hladké nebo polohrubé mouky.
Příprava: Nejjednodušší je klobouky hlívy krátce namočit do vody nebo mléka, osolit a obalit v mouce, vejci a strouhance.
Řízky budou kypřejší, když řezy hub potřeme tuhým sněhem ušlehaným z bílků, posypeme strouhankou a osmažíme v rozehřátém tuku.
Do třetice varianta pro labužníky: ti nejprve nastrouhají nahrubo sýr a šunku (nebo šunkový salám), smíchají s vejcem a moukou na řidší těstíčko, směsí potřou klobouky, poté je obalí ve strouhance a smaží.
Mohlo by vás zajímat: Hlíva ústřičná: Nejlepší recepty