Čas od času je najdeme – bělavé koule vyrostlé z trávy. Jsou to kopací míče bludiček, rarachů a lučních víl? Svým bizarním tvarem se jim podobají. Jedná se však o houbu. Dokonce o houbu jedlou a výtečnou. Oficiálně se jí říká pýchavka obrovská nebo také vatovec obrovský. Mykologové i laičtí sběrači se shodují, že nejchutnější úprava pýchavky je rozřezat ji na plátky, obalit a usmažit. Jak chutnají řízky z pýchavky?
Pýchavka obvykle neroste sama
Pýchavku, vatovec, nacházíme na lukách ve druhé polovině prázdnin, na konci léta. Většinou tam, kde se pásl dobytek, anebo byla louka někdy hnojena organickými hnojivy.
Vatovce mívají kulovitý tvar a mohou dosáhnout úctyhodných rozměrů. „Plodnice pýchavky obrovské mají kulovitý tvar a obvykle dorůstají v průměru deset až sedmdesát centimetrů, ale jsou známy i 150 centimetrů velké exempláře, které mohou dosáhnout váhy až dvacet kilogramů“, uvádí česká verze Wikipedie.
Když najdeme pýchavku, dobře se rozhlédněme v kruhu kolem ní. Mohly se tam vyskytovat další exempláře. Pýchavku sebereme, když je na omak tuhá. Měkké pýchavky už jsou staré a jejich hmota není vhodná k jídlu.
Pýchavka v kuchyni
Ke kulinářským účelům jsou nejlepší menší mladé pýchavky. Dají se dobře oloupat a jejich dužina je pevná, mléčně bílá s hustou strukturou.
Houbaři, kteří nacházejí pýchavky častěji, se shodnou se všemi mnohdy „akademickými“ rádci, že nejlepší způsob jak si na pýchavce pochutnat, je oloupat ji nakrájet na řízky, obalit a usmažit.
Chuť pýchavky: Nedejte se zmást
V poslední době, snad právě vlivem Wikipedie, kde se to uvádí, se o řízcích z pýchavky s oblibou uvádí, že „chutnají jako tofu nebo tavený sýr“. Kdo řízky z pýchavky opravdu zná, asi by tato tvrzení korigoval.
- Řezy pýchavky vypadají podobně jako řezy tofu,
- řízky z pýchavky mají po usmažení na řezu konzistenci na pohled podobnou tavenému sýru.
Ale jako jako tofu nebo tavený sýr řízky z pýchavky nechutnají. Chuť je jemná, nevýrazná, jen lehce houbová. Pokrmu dodává na atraktivnosti hlavně velká plocha osmaženého trojobalu nebo těstíčka, protože řízky z pýchavky se s oblibou smaží i smáčené v těstíčku.
Řízky z pýchavky se snadno připravují a chutnají opravdu skoro každému. I lidem, kterým jiné smažené houby nechutnají.
Řízky z pýchavky – vatovce
Pýchavku očistíme: odřízneme spodní část, která byla přirostlá k zemi, rozkrojíme ji (pro snadnější manipulaci a pro zjištění, zda je uvnitř zdravá, pevná a nečervivá), oloupeme a nakrájíme na plátky asi 150 mm silné. Plátky nesolíme, protože by začaly „potit“ tekutinu a nedržel by na nich obal.
- Plátky pýchavky obalíme v hladké, polohrubé mouce nebo v bramborovém či kukuřičném škrobu (solamyl, maizena), v rozšlehaných vejcích (která mohou být přisolena či okořeněna paprikou, pepřem a podobně) a ve strouhance.
- Plátky krátce a prudce osmažíme na rozpáleném sádle nebo oleji.
- Podáváme podle rodinného zvyku: samotné se zeleninovým salátem, s bramborami a třeba s tatarskou omáčkou, s bramborovou kaší.
Řízky z pýchavky v těstíčku
- Řezy pýchavky smáčíme v těstíčku připraveném z vajec, mouky či z jiných ingrediencí (pivo, víno, sýr…) a podle gusta okořeněného. Ihned vkládáme do rozpáleného tuku a z obou stran zprudka osmažíme.