Semlbába (seml pochází pravděpodobně ze semmel, tedy německy žemle), zemlbába nebo žemlovka je klasická česká a chutná kombinace bílého pečiva a jablek. Vyzkoušejte náš rychlý recept, který potěší jak děti, tak dospělé. Použili jsme vánočku, rozinky i mandle, aby byl co nejlepší. Žemlovku můžete pojídat jak teplou, tak studenou.
Ingredience
1 vánočka
5 větších jablek
500 g tučného tvarohu
4 vejce
8 dcl mléka
2 vanilkové pudinky v prášku
Hrst rozinek
Hrst mandlí
½ dcl rumu
Vanilkový cukr
2 lžíce moučkového cukru
Trocha skořice
Špetka soli
Máslo na vymazání a pokladení
Postup
Rozinky necháme na chvíli namočit v rumu. Zapékací mísu o rozměrech cca 20 x 40 centimetrů vymažeme máslem. Vánočku nakrájíme na tenké plátky. Jablka omyjeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na čtvrtky a pak na tenké, cca dvoumilimetrové plátky. Loupat je nemusíme, ledaže by měly hodně tuhou slupku. Rozmícháme mléko, dva žloutky a oba vanilkové pudinky. V jiné misce smícháme tvaroh s jednou lžící moučkového cukru, vanilkovým cukrem a rozinkami s rumem, přidáme dva žloutky.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Plátky vánočky namáčíme v mléce a klademe dospodu zapékací mísy. Na plátky vánočky přidáme jablka, která posypeme skořicí. Na jablka patří vrstva tvarohu, na ni druhá vrstva vánoček namočených v mléce. Na povrch dáme několik plátků másla.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Mezitím si připravíme sníh: do bílků přidáme špetku soli a lžíci cukru, šleháme nejlépe ručním šlehačem, až je sníh tuhý. Také mandle nakrájíme na tenké plátky. Žemlovku vyndáme z trouby, na povrch rozetřeme sníh a posypeme jej nakrájenými mandlemi. Teplotu trouby snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších asi 25 minut.