Salát dubáček

Salátů je dnes nepřeberné množství. Jedním z těch, které můžete pěstovat na zahradě, ale i třeba v truhlíku, a prospěje vašemu zdraví, je salát dubáček. Někdy bývá označován jako česáček nebo trháček.

Lze sklízet jednotlivé listy

Jak již bylo řečeno, tento salát si pohodlně vypěstujete klidně i na balkóně. A nejen, že vám bude chutnat, ale bude také velmi hezky vypadat. Zvláště truhlík oživí to, když vypěstujete jeho zelenou i červenou variantu.

Jedná se o jednoletou rostlinu. K vypěstování si lze zakoupit semínka nebo už připravené sazeničky. Listy salátu nejsou srostlé do hlávky, ale jedná se spíše o jejich volnější seskupení. Jsou podobné listům dubu. Salát je možné sklízet po částech nebo celou růžici listů dohromady.

Blahodárná vláknina

Našemu zdraví prospěje obsažený vitamín C, A, E, vitamíny skupiny B, ale i další látky – hořčík, vápník, draslík nebo železo. Při pravidelné konzumaci dubáčku napomůžeme odolnosti organizmu, posílíme srdce a zlepšíme fungování trávicí soustavy. Toho je dosaženo zejména pomocí vlákniny. Ač je pro naše tělo téměř nestravitelná, výborně čistí trávicí trakt. Díky velmi nízkému energetickému obsahu je salát vhodný při dietách.

Do salátů i polévek

Listy salátu mají chuť připomínající ořechy. Dají se využít jakou součást salátů, příloh, hodí se k podávání s houbami nebo rybami. Dobře je doplní zálivka s česnekem. Je třeba mít na paměti, že salát je celkem choulostivý, snažte se jej tedy v kuchyni co nejdříve zpracovat a chovat se k němu šetrně.

Dubáček je vhodné kombinovat s olivovým olejem, který zajistí vstřebání potřebných vitamínů. Můžete k tomu přidat další libovolnou zeleninu nebo třeba balkánský sýr. Lze z něj vytvořit i polévku. Přestože je ideální salát co nejméně upravovat, aby v něm zůstaly zachovány veškeré cenné látky, taková polévka může být milým zpestřením jídelníčku.

Zanechte odpověď