Pořádáte grilovací párty a chcete, aby šlo opravdu o akci se vším všudy? Pak byste neměli zapomenout ani na salát ke grilovanému masu. Jeho příprava není těžká. Ukážeme vám, jak na ni a na co byste si měli rozhodně dát pozor.
Zatímco maso dodá našemu tělu nezbytné bílkoviny, salát ze zeleniny se postará také o vitamíny. A jako bonus rozhodně vylepší stravitelnost masa. A jaký si tedy ke grilovaným dobrotám dopřát?
Lehký zeleninový salát se zálivkou
Pokud chcete tip na absolutní klasiku, která zaručeně nikoho neurazí, pak půjde rozhodně o zeleninový salát se zálivkou. Je vhodné mezi suroviny zařadit co nejvíce druhů zeleniny, aby byl salát co nejbarevnější. Úplným základem jsou tři barvy paprik, okurka a rajčata. A co si s tím vším počít?
Pří přípravě zeleninového salátu pozor na vodu
Veškerou zeleninu nejdříve důkladně omyjte. Jedním dechem však dodáváme, že stejně důležité je i její důkladně osušení. Přebytečná voda by totiž potlačila chuť zeleniny nebo by nepříjemně naředila zálivku salátu. A to byste z cela jistě nechtěli.
Jak na zálivku
Jestliže máte rádi jen jednoduché chutě, pak pokrájenou zeleninu jednoduše promíchejte a zakapejte olivovým olejem. Nic víc není třeba. Sama si pustí dostatek šťávy a „zálivku“ tak obohatí. Skvělé jsou však i dresinky s provensálskými bylinkami, kořením apod. Chybu v zásadě udělat nemůžete.
Když chcete do salátu přidat listovou zeleninu
Ani to není nijak těžké. Ovšem pravidlo důkladného omytí a osušení pro ni platí taky. A také vám poradíme, abyste ji určitě nekrájeli, ale naopak listy natrhali ručně na menší kousky. Vyplatí se to. Nepřijdou o tolik vitamínů, navíc bude celá příprava rychlejší a salát bude v míse či na talíři také lépe vypadat.
Šopský salát jako sázka na jistotu
Chcete si grilování trochu zpestřit? Pak pozvěte do grilovacího tandemu k zelenině ještě balkánský sýr a uvařte si šopský salát. Opět jde o klasiku, která rozhodně nezklame. A co tedy budete potřebovat? V zásadě nic složitého. Ze zeleniny si vezměte k ruce rajčata, okurky, papriku a cibuli.
Vše nakrájejte na malé kousky a zalijte olivovým olejem. Nakonec do receptu přijde ještě balkánský sýr a podle chuti sůl a pepř. Salát dobře promíchejte a před servírováním nechte trochu vychladit. Zlepší to jeho chuťové vlastnosti. Je samozřejmě možné do šopského salátu přidat i různé bylinky – a to nejlépe čerstvé. Vždy však dbejte na to, aby ladily s těmi, které jste použili na grilované maso.
Když chcete salát po řecku
Ani to není nemožné. V takovém případě vám stačí jen okurka, rajčata a paprika. Až je dobře omyjete a nakrájíte na malé kousky, pak už zbývá k nim přidat jen sýr feta a olivy. Uvidíte, že výsledkem bude rozhodně stát za to. Můžete si tak dopřát pravý řecký oběd opravdu za pár korun.