Ševcovský mls patří mezi velmi oblíbené pomazánky z měkkých salámů. Nevyžaduje žádné exotické ingredience a jeho příprava se s přehledem vejde do půl hodiny. Přijde vhod jako chutná večeře nebo rychlá svačinka. Podává se chlazený a s čerstvým pečivem.
Ševcovský mls – recept
Ingredience:
Na zálivku:
3 lžíce kečupu nebo rajského protlaku
3 lžičky hořčice (nejlépe plnotučné)
3 lžíce octa
3 lžičky cukru
3 lžíce rostlinného oleje
3 lžíce vody
Ostatní:
500 gramů gothaje nebo jiného měkkého salámu
3 středně velké nakládané okurky
2 lžíce majonézy
1 ks střední cibule
1 špetka soli
1 špetka pepře
Postup
Všechny suroviny na zálivku dáme do hlubší pánvičky a za stálého míchání pomalu ohříváme. Jakmile zálivka přejde varem, odstavíme pánev z plotny a vše necháme vychladnout. Mícháme ještě asi minutu, aby se zálivka nepřichytila k pánvi, poté už se proces ochlazování obejde bez nás. Rozhodně se nepokoušejte urychlovat chladnutí za pomoci studené vody, do které pánev ponoříte. Rychlá změna teploty se na chuti zálivky negativně projeví.
Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Můžete použít jak klasickou žlutou kuchyňskou cibuli, tak i její červenou sestřičku. Experimentovat můžete i se šalotkou nebo jarní cibulkou. Každá z nich ovlivní výslednou chuť. Pokud připravujete pomazánku pro děti, použijte bílé části z jarní cibulky, které jsou nejméně štiplavé.
Měkký salám nastrouhejte na hrubším struhadle. Nakládané okurky nechte okapat a také nastrouhejte. Obě ingredience nasypte do mísy a přimíchejte majonézu a pokrájenou cibuli.Vše promíchejte a smíchejte s vychladlou zálivkou.
Znovu promíchejte a podle chuti okořeňte pepřem (nejlépe čerstvě mletým) a solí. Pomazánku Ševcův mls uložte alespoň na půl hodiny do lednice a poté podávejte s čerstvým pečivem – výborně se hodí rohlík nebo bageta.
Zbylou pomazánku uložte v uzavíratelné nádobě do lednice a zkonzumujte do 24 hodin. Uložením pomazánky do vakuové krabičky prodloužíte dobu spotřeby až na 72 hodin.
Ševcovský mls – tipy pro přípravu
K dochucení můžete kromě soli a pepře použít také worchesterskou omáčku.
Pikantní verzi připravíte, pokud použijete ostrý kečup nebo k rajskému protlaku přimícháte trochu chilli. Přidat můžete i dva stroužky česneku.
Pokud místo strouhání měkký salám a okurku nakrájíte na malé kostky, získáte spíše konzistenci salátu, který můžete bez problémů jíst lžičkou.
Ševcovský mls můžete po namazání na pečivo ještě ochutit tvrdým sýrem nebo čerstvou petrželkou či pažitkou.
Kromě čerstvého pečiva můžete jako přílohu použít chleba smažený ve vajíčku nebo dozlatova usmažené topinky.
Ocet lze při přípravě pomazánky úplně vynechat nebo ho nahradit jednou lžící láku z okurek.
Aby byla chuť co nejlepší, vybírejte vždy kvalitní suroviny. Použijte kvalitní rajský protlak či kečup a dobrý salám.