Close Menu
  • Úvodní stránka
  • Recepty
    • Sladké
    • Polévky
    • Hlavní chody
    • Přílohy
    • Maso
    • Zpracování
  • Školáci
  • Cestování
  • Rodina
  • Vztahy
  • Péče o dítě
  • Péče o tělo
  • Nemoci
  • Těhotenství
Facebook X (Twitter) Instagram
Rodicka.cz
  • Úvodní stránka
  • Recepty
    • Sladké
    • Polévky
    • Hlavní chody
    • Přílohy
    • Maso
    • Zpracování
  • Školáci
  • Cestování
  • Rodina
  • Vztahy
  • Péče o dítě
  • Péče o tělo
  • Nemoci
  • Těhotenství
Rodicka.cz
Domů » Šípková omáčka, recepty
Hlavní chody

Šípková omáčka, recepty

jezzinaOd jezzina18.1.2022

Třebaže je šípková omáčka pokrm opravdu staročeský, všeobecnou popularitu (alespoň teoretickou) zajistila šípkové omáčce až epizoda z Hrabalových Postřižin, nebo ještě víc Menzelem zfilmovaná jedna povídka „o té slavné kančí hostině v restauraci Hájence v Kersku“. Jak, kdy a k čemu uvařit šípkovou omáčku?

Obsah článku

Toggle
  • Šípková omáčka ve staročeské kuchyni
  • Šípková omáčka z čerstvých šípků
  • Šípková omáčka: Další recepty
    • Šípková omáčka podle Kluků v akci
    • Šípková omáčka staročeská
    • Šípková omáčka jednoduchá
    • Šípková omáčka s červeným vínem
    • Šípková omáčka podle Zdeňka Pohlreicha
    • Šípková omáčka s bílým vínem

Šípková omáčka ve staročeské kuchyni

Šípkovou omáčku nevařili jen kuchaři v šlechtických kuchyních k ulovené zvěřině. Šípkovou omáčku si vařil o prostý český lid. Nejen k upytlačenému jankovi. Šípková omáčka byla tak populární, že se na českém venkově vařila i bez masa – jen s knedlíky. Ostatně takové menu nebylo na českém venkově mezi prostým lidem nijak neobvyklé.

Šípková omáčka se vařívala zejména na podzim a zkraje zimy, kdy bylo dost šípků, ale i dost kořenové zeleniny. V současné době se šípková omáčka připravuje hlavně ze šípkové marmelády. Ale té není třeba. Omáčku lze připravit přímo z šípků. Když budou namrzlé, ničemu to nevadí. Právě naopak.

Šípková omáčka z čerstvých šípků

  • 1 cibule, sůl, nové koření, pepř, jalovec, tymián, bobkový list a lžíce sádla na maso, 2 hrnky čerstvých šípků, 1 větší mrkev, 1 cibule, půl střední bulvy celeru, cukr, sůl, citron, lžíce másla.
    Příprava: Dáme vařit dva hrnky přebraných a omytých šípků do asi půl litru vody. Na lžíci másla připravíme zeleninový základ: cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu opékáme na másla dorůžova. Pak nasypeme dvě vrchovaté lžíce cukru a za stálého míchání necháme zkaramelizovat dozlatova. Odstavíme. Když jsou šípky měkké, ponorným mixerem je rozmixujeme i s vodou. Pak propasírujeme přes ostré síto. Vznikne asi hrnek jemné kašovité šípkové hmoty. K zelenině přidáme hrnek horké vody, vybereme bobkový list, jalovce necháme. Směs krátce provaříme a ručním mixerem rozmixujeme dohladka. Přidáme lžíci soli, promícháme, ochutnáme a dochutíme pepřem, tymiánem, cukrem, citronovou šťávou a citronovou kůrou (asi třikrát „strouhnout“). Provaříme a zkorigujeme hustotu. Obvykle není třeba ničím zahušťovat, rozmixovaná zelenina, šípky a výpek omáčku dostatečně zahustí. Kdyby ale byla omáčka příliš řídká, je možno zahustit ji oříškem moučného másla.
    Šípková omáčka se nemusí dělat jen z čerstvých šípků. Lze použít i šípky sušené nebo šípková marmeláda.
  • Šípkovou omáčku podáváme k masu pečenému na divokém koření, anebo k divočině.

Šípková omáčka: Další recepty

Šípková omáčka podle Kluků v akci

  •  Nakrájenou mrkev, celer, petržel, cibuli osmažíme do zlatohněda na troše sádla a rozpuštěném tuku. Přidáme „divoké kožení“, jalovec, tymián, majoránku, kousek badyánu a trochu cukru.
    Mícháme, dokud není cukr zkaramelizovaný. Pak přidáme rajský protlak, šípkovou marmeládu, trochu pomerančové šťávy, vývar, červené víno a pod pokličkou dusíme, až je zelenina měkká.
    Propasírujeme, zahustíme trochou strouhaného perníku a dochutíme skořicí.

Šípková omáčka staročeská

  • 2 hrsti sušených šípků (drcených), 5 hřebíčků, kousek nezávadné citrónové kůry, 30 g oleje, 40 g hladké mouky, citrónová šťáva, sůl, cukr, asi 0,5 litru hovězího vývaru nebo vody.
    Příprava: Šípky namočíme a pak vaříme ve 4 dl vody s hřebíčkem a kůrou z citrónu, až se rozvaří. Hřebíčky a kůru vyjmeme a rozvařené šípky prolisujeme přes jemné síto k jíšce, kterou jsme připravili z oleje a mouky. Přidáme vývar nebo vodu, rozšleháme metlou a vaříme na mírném ohni 15 minut. Ochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem jako chuťově zajímavý pokrm.

Šípková omáčka jednoduchá

  • 3 lžíce šípkové marmelády, 125 ml vody, 1 lžička škrobové moučky, 30 g cukru, ½ citronu, sůl.
    Příprava: Šípkovou marmeládu podlijeme vodou, zahřejeme, zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve dvou lžicích vody, přidáme trochu soli, citronovou šťávu a trochu strouhané kůry. Za stálého šlehání necháme několikrát vzkypět. Omáčka je pikantní. Podíváme ji v vařenému nebo pečenému masu a k drůbeži.

Šípková omáčka s červeným vínem

  • 100 g sušených šípků nebo 200 g šípkové zavařeniny, trochu octa, 1 l vody, 1,5 dl červeného vína, trochu skořice a nového koření, sůl, hřebíček, několik kuliček pepře, 1 citrón, máslo a hladká mouka na jíšku.
    Příprava: Do kastrolu dáme předem dobře provařené šípky nebo šípkovou zavařeninu, ocet, vodu, červené víno, koření, sůl, kousek citrónové kůry a šťávu z celého citrónu. Vše vaříme ještě tak dlouho, až se šípky úplně rozvaří. Omáčku zahustíme máslovou jíškou a necháme ji ještě asi 20 minut povařit, aby zhoustla. Potom ji přecedíme a podáváme horkou k jakékoliv zvěřině.

Šípková omáčka podle Zdeňka Pohlreicha

  • Šalotku, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na velmi drobné kousky a restujeme na másle. Přidáme cukr a několik kuliček jalovce.
    Za stálého míchání necháme mírně zkaramelizovat. Zalijeme vývarem, přisolíme, trochu opepříme a přidáme šípkovou marmeládu. Provaříme, pak přecedíme a zredukujeme odpařením.

Šípková omáčka s bílým vínem

  • 40 g másla, 30 g mouky, 2 lžíce šípkové marmelády, šťáva z půlky citronu, na špičku kulatého nože strouhanou citronovou kůru, 250 ml vody, 65 ml bílého vína, sůl.
    Příprava: Na rozpuštěném másle zpěníme mouku, přidáme šípkovou zavařeninu, dobře ji rozmícháme a omáčku rozváříme vínem a vodou. Mírně ji osolíme, okyselíme citronovou šťávou, okořeníme citronovou kůrou a podáváme. Hodí se především ke zvěřině.

Doporučené články

Bramborové krucánky

Sekaná v horkovzdušné fritéze

Narozeninový oběd

Zanechte odpověď

Vyhledávání na webu
Právě vyšlo
  • Psychické zdraví dětí: Jak podpořit duševní pohodu od útlého věku?
  • Jak oloupat patizon
  • Jak dlouho schne marmolit
  • Žloutnutí listů u Cykasu
  • Žloutnutí listů u Klívie
  • Žloutnutí listů u pokojového Ibišku
  • Jak se oblékat v Dubaji
Články
  • Bramborové krucánky
  • Sekaná v horkovzdušné fritéze
  • Narozeninový oběd
  • Čína z krkovice
  • Šípková omáčka, recepty
  • Hodolanská omáčka
  • Krupeto s vepřovým masem
  • Fazolové lusky/fazolky na smetaně
  • Houbový guláš se zeleninou
  • Houbové karbanátky
  • Plněné papriky na gril
  • Polský bigos
  • Fish and chips, fenomén britského stravování
  • Obalovaná cuketa v troubě
  • Ruské pelmeně: Recepty
  • Mořská štika na grilu
  • Ruské pirohy se zelím
  • Letní obědy
  • Kuřecí maso s rýžovými nudlemi
  • Zapečený chřest se slaninou
  • Německé saláty z matjesů
  •  Hermelín zapečený v troubě
  • Grenadýrský marš, grenadýrský pochod
  • Uhlířina / havířina
  • Žampiony smažené v troubě
  • Bramborové šišky jako od babičky
  • Řízky z hlívy ústřičné
  • Kuřecí medailonky s rýží
  • Jak uvařit lečo
  • Řízky z pýchavky
  • Další články z rubriky 'Hlavní chody' »
Rubriky
  • Alergie
  • Antikoncepce
  • Batole
  • Bolesti
  • Český jazyk
  • Cestování
  • Choroby
  • Databáze nemocí
  • Dětské nemoci
  • Domácnost
  • Etiketa
  • Finance
  • Gynekologie
  • Historie
  • Hlavní chody
  • Hudební nástroje
  • Jak je to správně
  • Jak se co dělá
  • Jména
  • Kojenec
  • Kojení
  • Koníčky
  • Krátké články
  • Kreslení
  • Kuchařka
  • Léky
  • Maso
  • Menstruace
  • Nápoje
  • Němčina
  • Nemoci
  • Nemocnice
  • Novorozenec
  • Oblečení
  • Očkování
  • Onemocnění
  • Ostatní
  • Ovulace
  • Péče o dítě
  • Péče o tělo
  • Péče o zahradu
  • Po porodu
  • Počátky těhotenství
  • Početí dítěte
  • Polévky
  • Polsko
  • Porod
  • Potrat
  • Předškoláci
  • Příčiny
  • Přílohy
  • Příznaky
  • Problémy v těhotenství
  • Produkty
  • Průběh těhotenství
  • Recepty
  • Reklamní články
  • Rodina
  • Rostliny
  • Ruční práce
  • Seznam nemocí
  • Seznam onemocnění
  • Šití
  • Školáci
  • Sladké
  • Slohové práce
  • Snídaně
  • Spotřebiče
  • Studená kuchyně
  • Syndromy
  • Těhotenství
  • Úklid
  • Vaření
  • Vlakem
  • Výlety
  • Vyšetření
  • Výživa
  • Výživa v těhotenství
  • Význam slov
  • Vztahy
  • Zahrádka
  • Záněty
  • Zdraví
  • Zdravotní komplikace
  • Zpracování
  • Zvířata
Kontakt do redakce

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.