K dobrému jídlu bohužel čas od času patří i nějaké ty skvrny. A skvrny od červeného zelí od červeného zelí patří k těm nejobtížněji vy čistitelným vůbec. Existuje však několik jednoduchých postupů, díky nimž se vám to určitě podaří.
Pro začátek je dobré vědět, že skvrny od červeného zelí a červené řepy se čistí stejně. Jsou si totiž velmi podobné. Postup tedy lze aplikovat na širší spektrum znečištění.
Čpavek a uhličitan amonný
Velmi také záleží na tom, na jaké látce se skvrny nachází. Pokud jde o tu bílou, pak se vám bude hodit čpavek. Budete potřebovat 5% roztok. Tím pokapejte skvrnu a po chvíli ji vymyjte vodou. Pak vyperte jako obvykle.
Na barevné látky se více hodí uhličitan amonný. Použijte ho ve stejné koncentraci jako čpavek. V tomto případě se vyplatí na látku jemně poklepávat textilií, dokud se do ní barva zcela nevsákne. Poté vyperte jako obvykle.
Červené zelí k huse a jak si ho připravit
Pečená husa je sváteční jídlo sama o sobě, ale bez příloh to samozřejmě nejde. Podáváme k ní různé knedlíky – bramborové, houskové, vídeňské, karlovarské, slaninové, nebo bramborové lokše a také nepostradatelné zelí. Bílé, červené, ochucené jablíčky, kořením, slaninou či moravské zadělávané. Každý má jistě to svoje oblíbené, ale proč nevyzkoušet i něco nového.
Kořeněné červené zelí
Tentokrát si uděláme neotřelý recept, červené zelí s vínem a voňavým kořením. K husičce se báječně hodí.
Ingredience
- 1 střední hlávka červeného zelí
- 2 lžíce sádla z husy nebo oleje
- 2 cibule
- 2 jablka (sladkokyselá, rozpékavá)
- 100 ml červeného vína
- 4 lžíce cukru (dle chuti)
- 2 lžíce octa (dle chuti) – může být červený vinný
- trochu balzamikového octa (nemusí být)
- sůl
- kousek skořice
- 3 hřebíčky
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 1/3 hvězdičky badyánu (nemusí být)
Postup
- Zelí zbavíme vrchních ovadlých listů, rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme košťál a nakrouháme na jemno.
- Cibuli a jablka oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky (jablka můžeme i nastrouhat nahrubo).
- V širším silnostěnném kastrolu rozpálíme sádlo nebo olej, přidáme cibuli a restujeme do světle žluta.
- Přidáme 3 lžíce cukru, lžičku soli a dál restujeme, až je vše zlaté. Pak zalijeme trochou vody, rozmícháme tak vzniklý karamel a přidáme zelí.
- Zalijeme vínem a necháme odpařit, přitom zelí stále obracíme, aby rovnoměrně zavadlo.
- Koření vložíme do sítka na čaj nebo ho zavážeme do kousku plátýnka a přidáme k zelí.
- Zmírníme plamen na minimum, lehce podlijeme, ale opatrně, zelí pustí vodu. Dusíme do změknutí, polopřikryté, aby mohly odcházet čpavé látky. Máme-li v hrnci hodně tekutiny, k posledku dusíme odkryté.
- Jakmile je zelí měkké a voda odpařená, přidáme jablka a ještě chvíli mícháme. Koření vyndáme.
- Zároveň dochutíme octem, cukrem a solí.