Slaný závin s nivou

Slané záviny jsou asi tak ve stejné oblibě jako záviny sladké. Jednou z možných náplní je aromatický sýr s modrou plísní v Česku vyráběný jako Niva. Na závin se nejlépe hodí těsta, která tak zvaně lístkují, anebo těsta křehká. Čím Nivu doplnit a které těsto na závin zvolit, to už je věc osobního výběru. A vybírat je z čeho.

Nejsme děti, s pečením si dáme práci

Niva je zřejmě nejobvyklejší  náplň do slaného závinu. Sýr v upečeném závinu neztuhne ani po vychladnutí a je natolik výrazný, že není třeba dávat k němu jiné suroviny. Jestliže se použije koupené listové těsto, výsledný závin s Nivou je jako vystřižený. Vystřižený z čeho? Ze školního sešitu předmětu vaření žákyně sedmé třídy. Třináct let, to je odpovídající level tvůrce slaného závinu s Nivou z koupeného listového těsta.

Hostitelka, která chce závinem s Nivou zaujmout, by měla být nápaditější a závin připravit z těsta méně fádního, než je koupený balíček listového těsta (který každý zná a hned ví, že si hostitelka s vymýšlením slaného zákusku moc práce nedala, o invenci nemluvě). A ostatně – jiné těsto na slaný závin s Nivou bude nejen jiné, chutnější a levnější, ale také zaručeně čerstvé.

Těsta vhodná na slaný závin s Nivou

  • Těsto překládané (plundrové)
  • Těsto tvarohové (1 : 1 :1 – mouka,tuk, tvaroh)
  • Domácí těsto listové
  • Křehké těsto s jogurtem
  • Křehké těsto se smetanou
  • Těsto kynuté pod vodou („zmrzlé“ těsto)

Slaný závin s Nivou: Recepty

Závin s Nivou a se špenátem

  • 3 stroužky česneku, 1 sušená chilli paprička, 300 g mraženého listového špenátu, 3 lžíce smetany ke šlehání, sůl, 150 g rozdrobené Nivy, 500 g těsta, 1 vejce.
    Příprava: Na másle opečte 3 pokrájené stroužky česneku a 1 rozdrobenou sušenou chilli papričku; přidejte 300 g mraženého listového špenátu, 3 lžíce smetany ke šlehání, osolte a přiklopené poduste doměkka. Prochladlou náplň promíchejte s 150 g rozdrobené Nivy a rozložte na vyválené listové těsto, sviňte, závin potřete vajíčkem a v troubě předehřáté na 200 °C upečte dozlatova.

Závin s Nivou a se slaninou

  • Hladká mouka 250 g,  Héra 250 g,  tvaroh 250 g, podle chuti: kečup, česnek, bazalka, anglická slanina nebo šunka, Niva, kapie nebo červená paprika, semínka – lněná, sezamová nebo slunečnicová, vejce 1 ks.
    Příprava: Z mouky, tuku a tvarohu vypracujeme těsto. Podle rozpisu je na dva záviny, pokud chcete jeden, udělejte poloviční dávku. Vyválíme plát a potřeme kečupem smíchaným s utřeným česnekem a bazalkou, na to poklademe plátky anglické slaniny. Pak nadrolit nebo nastrouhat Nivu a posypat jemně nakrájenou kapii nebo červenou papriku.
    Závin stočíme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180° C dozlatova.

Závin s Nivou a cibulí

  • 2 ks cibule, 500 g  těsto, 150 g šunka, 150 g Niva, drcený kmín, 1 ks žloutek, paprika mletá.
    Příprava: Listové těsto rozválíme a rozdělíme na dvě části. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Na okraj listového těsta poklademe plátky šunky, nadrobenou Nivu a nasekanou cibuli. Štrúdl zabalíme a obě nohavice položíme na plech na pečící papír. Jednotlivé nohavice potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme červenou paprikou a drceným kmínem.
    Závin plněný Nivou, šunkou a cibulí pečeme v horkovzdušné troubě na 160 °Celsia, asi 30  až 40 minut..

Závin s Nivou a ořechy

  • Těsto rozválíme na plát. Poklademe šunkou a náplní, volně srolujeme (náplň při pečení nabude) a položíme na suchý plech nebo plech vyložený pečícím papírem. Potřeme vajíčkem a posypeme sezamovými semínky. Upečeme.
    Náplň: Nivu rozmačkáme a smícháme s žervé. Natřeme na šunku a posypeme kousky vlašských ořechů.

Ilustrační foto: Pixabay.com

Zanechte odpověď