Šneci z listového těsta

Šneci z listového těsta jsou populární zejména pro snadnou přípravu a značnou dávku kreativity, kterou můžeme uplatnit při jejich plnění. Šneky z listového těsta nejčastěji připravujeme, když se ohlásí nečekaná návštěva a my na její pohoštění musíme trochu zaimprovizovat. Rychlé a chutné šneky můžeme udělat i tehdy, když právě nemáme listové těsto – nabízíme recepty na šneky i z jiných druhů těst.

Šneci z listového těsta: Recepty

Šneci s pistáciemi

  • 500 g listového těsta. Náplň: 150 – 200 g tvrdého sýra, 60 g solených pistácií, sůl.
    Příprava: Listové těsto vyválíme na plát asi 4 mm silný, posypeme jej sýrem, podrcenými pistáciemi, osolíme a pevně stočíme jako závin. Ze závinu krájíme asi 1,5 cm silné řezy, jejichž jednu stranu namočíme lehce do hladké mouky a touto stranou je položíme na plech. Vložíme do hodně vyhřáté trouby a upečeme dozlatova.
    Příprava náplně: Tvrdý sýr nastrouháme najemno, pistácie podrtíme, smícháme.

Šneci se špenátem, šunkou a sýrem

  • 2 balíčky listového těsta (plátky), 200 g krájené šunky, 200 g plátkového sýru, dušený hustý špenát (klasický, mírně zahuštěný jíškou a ochucený solí, mletým pepřem a česnekem), 1 bílek nebo celé vejce, kmín, hladká mouka na vál.
    Příprava: Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a poklademe ho vrstvou dušeného špenátu, sýru a šunky. Zavinutím vytvoříme roládu, potřeme ji bílkem nebo celým vejcem a nakrájíme na kolečka (šneky), která klademe na plech vyložený pečicím papírem. Každého šneka ještě znovu potřeme na povrchu vejcem, posypeme kmínem a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova.
    Šneci jsou výborným slaným pohoštěním – například k vínu.

Ořechovo-skořicoví šneci

  • 1 listové těsto, 3 lžíce pískového cukru, 3 lžíce sekaných lískových oříšků, 1 lžíce mleté skořice, 1 skořicový cukr.
    Příprava: Listové těsto rozválíme na plát a posypeme ho cukrem, sekanými oříšky a skořicí (podle chuti můžeme přidat ještě rozinky nebo kandované ovoce). Pak těsto svineme do rolády a nakrájíme na kolečka silná 1 cm. Šneky dáme na plech, upečeme a nakonec je ještě pocukrujeme skořicovým cukrem.

Šneci se sardelovou pastou

  • 1 listové těsto, 1 tuba sardelové pasty, 1 vejce, hladká mouka na vál.
    Příprava: Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát o velikosti 30 x 30 cm, potřeme ho sardelovou pastou, zarolujeme a nakrájíme na stejně velké plátky silné asi 1 cm. Rozložíme je na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě vyhřáté na 200 °C pečeme asi 10 minut.

Šneci ze sýra

  • Balíček listového těsta, 10 dkg šunkového salámu, 10 dkg cihly sýra, 1 vejce, grilovací koření.
    Příprava: Listové těsto rozválíme na placku, poklademe na plátky nakrájeným salámem a sýrem. Zabalíme do rolády, kterou nožem rozkrájíme na kolečka silná 2 cm. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme troškou grilovacího koření. Dáme péci.
    Hotové šneky můžeme dochutit kečupem.

Když nemáme listové těsto

Rozinkoví šneci z křehkého těsta

  • Přes noc namočíme do trochy rumu a vody 40 g rozinek. Druhý den je necháme okapat a promícháme se 70 g mletých mandlí. Zpracujeme na těsto 150 g tuku, 6 lžic oleje, 120 g pískového cukru, 300 g hladké mouky s 1/2 sáčku prášku do pečiva, přidáme 1 vejce, rozinky a mandle.
    Příprava: Těsto rozválíme na plát 30 krát 35 centimetrů. Plát potřeme lineckou zavařeninou a zarolujeme. Potom z těsta odkrajeme plátky 2 cm široké. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a v troubě při teplotě 175 °C upečeme. Povrch pokapeme citrónovou polevou.

Šneci s třešněmi

  • 160 g hladké mouky, 140 g Héry, 20 g droždí, lžíce cukru, 3 lžíce mléka, 50 g ořechů, 100 g kandovaných třešní, 2 vejce, lžíce medu.
    Příprava: Z mléka, droždí a cukru uděláme kvásek. Příprava: Na vále z mouky, tuku, žloutků, mléka a kvásku zaděláme těsto, které dobře propracujeme. nevykynuté ihned rozdělíme na dvě části vyválíme z něho tenké placky, které potřeme směsí sekaných třešní, mletých ořechů, medu a bílků. Pevně je stočíme a dáme do chladna ztuhnout. ze ztuhlého těsta krájíme plátky, které pečeme na vymazaném plechu dozlatova.

Bylinkoví velikonoční šneci

  • 500 g polohrubé mouky, sůl, 20 g droždí, 1/2 čajové lžičky cukru, 1/4 l vlažného mléka, 60 g másla, 2 vejce, 200 g mletého masa, cibule, olej, hrst kopřiv a pažitky, 50 g strouhaného sýra na ozdobu.
    Příprava: Droždí s cukrem rozmícháme, přidáme trošku mouky, trochu vlahého mléka. Mouku a sůl smícháme, dodáme ostatní suroviny, vykynutý kvásek a vypracujeme těsto, které necháme 20 minut kynout. Na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme mleté maso a necháme chvíli dusit, pak přisypeme posekané kopřivy a po chvilce odstavíme z ohně. Necháme vychladnout.Těsto vyválíme na 2 cm vysoký plát, masovou směs rovnoměrně rozprostřeme a smotáme do rolády. Tu rozkrájíme na kolečka, která položíme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nastrouhaným sýrem. Dáme péci do předehřáté trouby.
    Nakonec ještě ozdobíme kopřivami.

Zanechte odpověď