Bez hormonů štítné žlázy by nemohly buňky těla spalovat uhlohydráty. Buňky by umíraly na nedostatek energie. Hlavní příčinou poruch funkcí štítné žlázy jsou potraviny a voda, obsahující málo jodu. Typickými příznaky snížené funkce štítné žlázy jsou například trvalá únava, poruchy koncentrace. Kanadští výzkumníci již před lety zjistili, že i revmatické bolesti kloubů často způsobuje snížená funkce štítné žlázy.
Za všechno může jod
Větší část tělesného obsahu jodu se nachází ve štítné žláze. Štítná žláza pohlcuje jod, potřebný pro tvorbu hormonů. Jod, který působí prostřednictvím štítné žlázy, podporuje normální výměnu látek a vývoj tkání, zlepšuje mentální funkce. Jod patří mezi nejdůležitější stopové prvky, ale také mezi outsidery jídelníčku. Pomáhá tělu spalovat přebytečný tuk a zabraňuje hromadění cholesterolu. Zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů, kůže a zubů. Zvyšuje odolnost proti chladu. Je nezbytný při přeměně karotenu na vitamin A.
Snížená funkce štítné žlázy má typické projevy
- Příznaky snížené funkce štítné žlázy jsou obezita, zrychlený tep, bušení srdce, studené tělo, zácpa, únavnost, malá odolnost proti chladu a infekcím, nervozita a podrážděnost.
- U dospělých lidí nedostatek jodu a snížená aktivita štítné žlázy způsobuje urychlené stárnutí buněk a má negativní dopad na činnost téměř všech orgánů.
- Nízký přísun jodu v dospívání může vyvolat zpomalení růstu. Jak u dětí, tak u dospělých může být nedostatek jodu vyrovnáván prostřednictvím zbytnění štítné žlázy. To se projevuje zvětšením štítné žlázy (struma) a v extrémním případě dochází ke snížení funkce štítné žlázy (hypotyreóza).
- Sníženou funkci štítné žlázy provází mnohdy zvýšená hladina krevních tuků.
- Snížená funkce štítné žlázy je někdy důsledkem zánětu štítné žlázy.
- Zvýšená spavost i přes den může být rovněž projevem hypotyreózy.
Domácí test
Podle odborníků lze využívat jednoduchý domácí orientační test aktivity štítné žlázy: Po probuzení si změřte teplotu v podpaží (po dobu sedmi minut). Teplota nižší než 36,7 stupňů Celsia může znamenat sníženou akvititu štítné žlázy a nedostačující přísun jodu.
Pokud potrava nezajišťuje dostatečné množství jodu a potřeba tohoto stopového prvku je zvýšena, uvažuje ošetřující lékař o podávání jodových tablet. Jedná se především o těhotné a kojící ženy, dospívající a lidi, kteří jsou alergičtí na mořské ryby.
Víte, že…
… při pečení ryb se ztrácí přibližně 20 procent jodu?
… některé potraviny mají schopnost omezovat přísun jodu do štítné žlázy? Patří mezi ně syrová košťálová zelenina (zelí, kapusta, brokolice, růzičková kapusta), fazole, sladké brambory, arašídy, olej z hořčičných semen. Pokud jíme tato jídla často, nezapomínejme na přídavek jodu k potravě.