I jednoduchá jídla se dají jednoduše zkazit. Šopský salát se sýrem v současné době nabízí skoro každá česká hospoda. Ovšem mnohý předkládaný český „šopák“ připomíná bulharský originál jen vzdáleně jak vzhledově, tak především chuťově. Zelenina je nastavena levným pekingským zelím, místo oleje „plave“ v octové zálivce, místo balkánského sýra drobky bělavé slané hmoty… Není nad to připravit si pravý šopský salát s balkánským sýrem doma.
Šopský salát s balkánským sýrem
Pro přípravu šopského salátu s balkánským sýrem potřebujeme:
- zralá rajčata,
- čerstvou anebo pečenou papriku či kapii,
- okurku,
- cibuli,
- trochu petrželové nati,
- sůl,
- balkánský sýr
- a kvalitní olivový nebo slunečnicový olej.
Základní recept
Suroviny: Dávkování surovin přizpůsobíme počtu osob, pro které salát připravujeme. Pro čtyři osoby můžeme počítat asi s půl kilem rajčat, jednou střední okurkou, jednou větší paprikou a asi dvěma mladými cibulemi. Je důležité, aby rajčata v salátu převládala.
Příprava: Cibuli oloupeme a nakrájíme na středně jemné plátky nebo kroužky a dáme do salátové mísy. Okurku oloupeme, podélně rozřízneme na čtyři části a také nakrájíme na plátky o tloušťce 2 až 3 mm. Papriku můžeme použít čerstvou, nebo ji předem opéct ze všech stran. Až zčerná, oloupeme ji, odstraníme jaderník a nakrájíme na menší nudličky. Rajčata krájíme na menší kousky, protože tak pustí víc šťávy.
Všechny suroviny v míse osolíme podle chuti, přidáme trošku čerstvé petrželové natě a olej a důkladně promícháme. Olejem nešetříme, je důležité, aby se všechny suroviny dobře spojily. Na závěr nastrouháme navrch balkánský sýr a můžeme podávat.
Před zraky spolustolovníků šopský salát ještě jednou promícháme a servírujeme
Posbírané recepty a varianty
Šopský salát, bulharský recept
- Jednu větší okurku dobře omyjeme a nakrájíme na kostičky i se slupkou. Vezmeme šest rajčat, která omyjeme a nakrájíme na osminky. Dvě zelené papriky zbavíme jader, omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Zeleninu na míse promícháme, osolíme, přidáme 1 lžíci sekaného kopru nebo petrželové nati, 1 lžíci vinného octa a 1 lžíci oleje a znovu lehce promícháme. Posypeme sekanou natí a shora zdobíme balkánským sýrem nadrobeným na malé hrudky. Salát podáváme v letní sezóně, dobře vychlazený.
Šopský salát pro jednu osobu
- 1/2 salátové okurky, 3 rajčata, 1/2 zelené papriky, sůl, pepř, ocet, 60 g balkánského sýra.
Příprava: Salátovou okurku i rajčata nakrájíme na plátky, semen zbavenou zelenou papriku na proužky, promícháme, osolíme, opepříme, ochutíme octem a jednotlivé porce sypeme strouhaným balkánským sýrem.
Šopský salát podle gramáže (1 porce)
- 100 g okurky, 50 g rajčat, 50 g papriky, 1 0 g balkánského sýra, 1 ,5 lžičky octa, mletý pepř, sůl.
Příprava: Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostičky, promícháme, ochutíme octem, pepřem a solí a posypeme strouhaným sýrem.
Šopský salát (velmi zjednodušený)
- Salátovou okurku a 4 rajčat a nakrájíme na kostky. Promícháme asi s 1 lžičkou rozmělněného oregana a necháme 30 minut odležet. Rozdělíme na talířky a povrch sypeme nahrubo nastrouhaným balkánským sýrem nebo akawi (asi 30 až 50 g na každou porci). Není už třeba solit.
Falešný šopský salát
Podle tohoto receptu přiravujeme šopský salát pro lidi, kteří nemohou solit – pro nemocné ledviny, vysoký krevní tlak nebo z jiných důvodů. Slaný balkánský sýr je nahrazen neslaným tvarohem.
Příprava: Jednu papriku, 2 rajčata a půlku okurky nakrájejte na kostičky, ochuťte lžičkou olivového oleje, solí, pepřem a octem. 70 g netučného tvrdého tvarohu na krájejte na kostičky a vmíchejte do salátu (je to náhražka slaného balkánského sýru).