Možná k vám přijde významnější návštěva. Nebo chcete prostě zkusit něco nového. Neservírovat maso jen tak nasucho nebo se konečně obejít bez jednoduché omáčky vyrobené z vývaru zahuštěného jíškou. V tom případě by se vám mohl hodit recept na holandskou omáčku, která se hodí nejen k masu, ale také třeba ke chřestu, ztraceným vejcím nebo blanšírované zelenině.
Stačí na ni pár jednoduchých ingrediencí. Výroba chce trochu zručnosti, ale to určitě zvládnete. Pamatujte ovšem na to, že holandská omáčka se kvůli žloutkům nedá znovu ohřívat, a tak ji musíte připravit těsně před podáváním a sníst ji všechnu (což nebude problém).
Ingredience
200 g másla
4 žloutky
Rozdrcené kuličky bílého pepře
Sůl
2 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce suchého bílého vína
Citronová šťáva
Ingredience
Bílé víno s octem přivedeme v rendlíku k varu. Vaříme na mírném ohni, dokud se objem nesníží o třetinu. Necháme vychladnout. Tekutinu přecedíme do skleněné misky, přidáme žloutky, špetku soli a směs vyšleháme metličkou. Máslo nakrájíme na menší kousky.
Připravíme si hrnec s vodou, položíme na něj misku a ve vodní lázni začneme ručně metličkou žloutkovou směs šlehat. Směs se bude ohřívat a houstnout. Jakmile dosáhne konzistence pudinku, začneme postupně za stálého šlehání přidávat máslo. Další kousek přidáme vždy, až když je první dokonale rozpuštěný a spojený se směsí. Když máme asi polovinu másla rozpuštěnou ve směsi, můžeme dávat másla více, ale vždy čekáme, až se přechozí kousek rozpustí.
Když jsme rozpustili v omáčce všechno máslo, máme hotovo. Dochutíme bílým pepřem, citronovou šťávou a pokud je to nutné, dosolíme. Podáváme ihned.