Staročeská lepenice

Lepenice se říká – ale ne všude – způsobu úpravy vařených brambor s kyselým zelím. Lepenice se podává jako jednoduché samostatné jídlo, anebo coby příloha k masu pečenému nebo uzenému. Někde se do lepenice zamíchaly škvarky. Princip lepenice je všude stejný, ale způsoby přípravy se liší – skoro domácnost od domácnosti.

Lepenice jsou brambory s kyselým zelím

Brambory s kyselým zelím bývaly dřív velmi častým jídlem. Vždyť brambory měla ve sklepě i rodina nepříliš majetná, stejně tak „štandlík“ kyselého zelí. Už to předurčuje lepenici do jídelníčku pozdního podzimu a zimy. O to víc, že v zimě přibyly i škvarky, kterými se lepenice často sypala.

Brambory se zelím se připravovaly i v létě. To ovšem byly brambory nové a zelí letní, upravené  jako tak zvané zelí „sladké“. Této úpravě se většinou lepenice neříkalo.

Ona i úprava se zelím kyselím není ve všech regionech lepenicí nazývaná. V mnoha krajích se pokrmu říká prostě – brambory se zelím. Naši předkové vařili brambory častěji ve slupce (z úsporných důvodů, protože je méně odpadu).

  • Uvedené recepty jsou ukázkou toho, jak se v různých domácnostech lepenice připravuje.
  • Na obrázku je fotokopie receptu na staročeskou lepenici z legendární kuchařské knihy Vaříme zdravě, chutně, hospodárně (z roku 1958).

Staročeská lepenice: Domácí recepty

Staročeská lepenice I.

  • 1 kg brambor, sůl a kmín podle chuti, 30 g sádla, 1 cibule, 250 g kysaného zelí, 100 g anglické slaniny.
    Příprava: Oloupané a na čtvrtky nakrájené brambory uvaříme doměkka ve vodě se solí a kmínem.
    Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme zelí a dusíme 5-10 minut. Brambory scedíme, lehce rošťoucháme a smcíháme se zelím. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme ji a posypeme jí brambory.

Staročeská lepenice II.

  • 1 kg brambor, 500 gramů kysaného zelí, 100–120 ml mléka, 4 lžíce sádla, 3 ks cibule.
    Příprava: Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve vroucí osolené vodě. Jakmile jsou brambory měkké, scedíme je a rozmačkáme na hrubší kaši. Mezitím trochu povaříme kysané zelí – vložíme ho do hrnce a přelijeme studenou vodou tak, aby bylo úplně ponořené. Vaříme při mírné teplotě asi 15 minut. Pak je slijeme a necháme dobře okapat. Cibuli nakrájíme nahrubo a rychle osmažíme na rozpuštěném sádle. Brambory a zelí smícháme dohromady a postupně přiléváme mléko až do požadované konzistence. Podáváme posypané cibulkou opraženou na sádle.
    Do bramborovo-zelného základu lepenice můžete také cibulku vmíchat rovnou a nechat celý pokrm krátce zapéct v troubě (10–15 minut na 220 °C). Vytvoří se tak krusta.

Staročeská lepenice III.

  • Brambory, kysané zelí, cibule, máslo, sůl a pepř.
    Příprava: Brambory oloupeme a povaříme jako by na kaši, ale ne úplně rozvařit. Slijeme je a do vařících brambor nakrájíme máslo a metličkou promícháme tak, aby z toho byla hustší kaše s kousky brambor. Cibulku nakrájíme na kostičky a na trošce oleje osmažíme dozlatova. Kysané zelí odkapeme a šťávu malinko vymačkáme, nakrájíme ho na drobno (to aby při konzumaci nebyly v lepenici dlouhé kusy) a to vše přidáme do do horké kaše a zamícháme, dosolíme a můžeme i trochu opepřit dle chuti. Je to vynikající jako příloha k uzenému i k řízku, ale i samotné.

Staročeská lepenice IV.

  • 250 g brambory, 250 g kysané zelí, možná trošku soli.
    Příprava: Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte vařit do osolené vody. Po uvaření do úplně měkka rozmixujte na kaši. Do kaše zamíchejte kysané zelí, doporučuji ho párkrát prokrojit, může být dlouhé a to se potom špatně jí. Podle chuti můžete eventuálně dosolit, záleží na chuti zelí.

Staročeská lepenice V.

  • Brambory 1 kg, kysané zelí 500 g, cibule 1 ks, olej na smažení.
    Příprava: Brambory uvaříme v osolené vodě. Kysané zelí pokrájíme na menší kousky a prohřejeme. Osmažíme cibulku, rozšťoucháme brambory, přidáme osmaženou cibulku a zelí a promícháme.

Staročeská lepenice VI.

  • 600 g brambor, sůl, 250 g kysaného zelí propláchnutého, špetka cukru, 1 cibule, na jemno krájená a osmahnutá na másle:
    Příprava: Brambory nakrájejte na kostky a uvařte doměkka ve slané vodě. Zelí krátce povařte v osolené vodě, propláchněte a přisypte ke slitým bramborám. Zpracujte šťouchadlem a na závěr do lepenice zamíchejte osmahnutou cibulku.

Zanechte odpověď