Střívka na klobásy

Jaká střívka na domácí klobásy, kde je sehnat a jak s nimi naložit před použitím, to jsou jedny z praktických informací a úkolů, se kterými se musí amatérský výrobce klobás vypořádat. Použije střeva z poraženého jatečného kusu? Bude jich dost? Kde se dají střívka na klobásy koupit, když sám doma neporáží a maso na klobásy koupí? Co je dobré vědět o střívkách na klobásy?

Bez střívek se klobása nevyrobí

Domácí výroba klobás je činnost tak náročná, že se do ní nepouštějí ani někteří, co doma dlouhodobě chovají vepře na porážku. Příkladem budiž domácnosti, kde se při zabíjačce hned zpracuje veškerý materiál, ale střeva se použijí jen na jitrnice a jelita.

Výroba klobás vyžaduje nejen teoretickou přípravu, ale také praktické zkušenosti. Ty domácí amatérští výrobci získávají tak, že alespoň první „várky“ dělají pod vedením (přímým dohledem) profesionálního řezníka nebo jiného člověka, který má s výrobou klobás praktické zkušenosti.

Tento „vedoucí výroby“ je také nejfundovanějším člověkem, který předá informace o tom, kolik střívek bude zapotřebí s ohledem na množství masa, jež bude na klobásy zpracované. Potřebné množství střívek se bude lišit podle některých faktorů:

  1. zda výrobce použije  střeva z vlastních doma poražených zvířat (vepřová a skopová střívka),
  2. zda použije z vlastní porážky a další přikoupí,
  3. nebo zda bude muset koupit všechna střívka na klobásy.

Střívka z doma poraženého kusu

Střeva z čerstvě poraženého kusu je třeba co nejrychleji vyčistit. Protože domácí porážku nejčastěji provádí specializovaná řezník, je nutno se bez vytáček podřídit jeho pokynům. Člověk bez zkušeností si sám neporadí. Naštěstí ale také jatečné zvíře sám  neporazí, což přítomnost řezníka zaručuje.

Praní, obracení a čistění střev není práce příjemná, ale co na zabíjačce příjemného je? Na klobásy se použije tenké střevo. Protože výroba klobás není v den porážky (maso je třeba předem naložit), uchovávají se domácí perfektně vypraná střívka v chladničce v soli.

Kde koupit střívka na klobásy?

Častějším typem domácí výroby klobás je z masa koupeného, z rozbouraného kusu. V tom případě je třeba koupit střívka na klobásy v celém rozsahu.

První zdroj informací, kde, jaká a kolik střívek koupit, by zase měl být člověk, který výrobu klobás bude řídit. Na trhu je totiž víc typů střívek na klobásy a jen zkušený poradí, která jsou pro ten který konkrétní typ zamýšlených klobás nejvhodnější. Mohou být:

  • vepřová, hovězí nebo skopová,
  • šlemovaná solené,
  • jedlá kolagenní střívka (cutisinová)
  • nebo střívka papírová.

Pro následné zavařovaní klobás se doporučují střívka přírodní, která snesou vyšší teplotu. Střívka na klobásy se kupují se

  • ve specializovaných prodejnách řeznických a uzenářských potřeb (mnohé mají své elektronické obchody),
  • dále občas v některých řetězcích (třeba v Kauflandu)
  • nebo i v kamenných řeznictvích, kde je v některých lokalitách nabízejí na základě zájmu zákazníků (jsou žádaná na romskou specialitu goja).

Řeznictví a obchody, které se tímto sortimentem zabývají, lze snadno nalézt na internetu a vybrat si obchod podle místa bydliště nebo podle obchodních podmínek e-shopu.

Ilustrační foto: pixabay.com

Zanechte odpověď